tisdag 17 oktober 2017

Trapprenovering


 Så länge som vi pratat om det, men inte vågat ta tag i det. Inte vågat för att vi inte kan något om betong.

Förra hösten tittade byggfirman på jobbet och i våras kom offerten :o
I maj förberedde vi trappan för det stora jobbet, men på grund av olika förseningar och väder kunde de inte komma igång förrän i september.
I fredags la de på sista toppbehandlingen och nu har vi två !! ”nya” trappor.
Japp vi fick två trappor renoverade istället för en!
Söndervittrad betong är väldigt svårt att förutsäga, men för en gångs skull hade vi turen på vår sida och betongen var bättre än den såg ut att vara.


Trappa nummer ett behövde inte plockas bort och gjutas om från början. De kapade bort räcket, knackade bort dålig betong och fixade till armeringen efter konstens alla regler. Därefter spikades en form utanpå trappan och ny betong gjöts. Med räcket tillbaka och ett antal täta lager senare, har vi en trappa vi kan leva med i många år.


Trappa nummer två hade mest behov av nytt ytskikt då klinkers frostsprängts och hörn vittrat sönder. Här lagades allt upp och ytor jämnades till, till sist på med samma typ av täta lager som på den första trappan.
Eftersom trapporna blev klara så sent, kommer vi inte att återställa de uppgrävda ytorna i år. Det blir lite provisoriskt och sedan tar vi det till våren. Då får vi dessutom lite mer tid på oss för att bestämma oss för hur det ska se ut för att bäst harmonisera med huset.

Nu är det bara lite höstpiff som saknas, så ögonen ser förbi högarna av bråte och omålade räcken ;-)

Huset har ytterligare två betongtrappor, den ena fungerar som altan och den andra går ner i källaren. Bägge är i dagsläget överbyggda så att de står emot väder och vind hyfsat, men på sikt behöver även de få sig en omgång. När och hur får framtiden utvisa.

Ha en härlig fortsättning på resten av veckan. Tjingeling

2 kommentarer:

Meta sa...

Så bra det där blev då och förstår att ni pustar ut det är ett sull att ha hantverkare som jobbar. Blir det bra så är allt förlåtet. De där kloten är så fina har tittat på dom flera gånger och nu när huset snart är klart blir det nog nåt på verandan. Det där med ljus utomhus är så mysigt stormlyktor gillar jag skarpt.
Ha nu en fin resterande vecka, det är ju så skönt ute.
Kram Meta

Villa Ryttarängen sa...

Vad fint det blev. Härligt när man äntligen får saker och ting fixade. Kraaaam Pia