tisdag 31 januari 2017

Te, kaffe eller både och


Jag är tedrickare, tedrickare av stora mått. Dricker helst löste, bryggt i kanna så att jag kan dricka mååååånga koppar.
Jag njuter av den där känslan att gå in i en tehandel och dofta mig fram till nästa inköp, oftast blir det ju mer än en sort;-)
Svart, grönt eller vitt och helst ska det vara en ordentligt frisk doft. Gärna med inslag av citrus, bär och frukt men utan vanilj.


Att brygga gott te, blir lite av en konst. Det gäller att värma tekannan ordentligt och sedan hålla reda både på vattentemperatur och dragningstid.

Oavsett tesort, bör man ta 1 tsk te per kopp, en kopp är ca 2 dl. 


Till svart te är det bara att hälla kokande vatten över tebladen, 95-100 grader. Teet bör dra 4-6 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort.
Till rött te (rooibos) ska vattnet kokas upp, men svalna till ca 95 grader innan man slår det över teet. Teet bör dra 3-5 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort.


Till grönt te ska vattnet kokas upp, men svalna till ca 80-85 grader innan man slår det över tebladen. Teet bör dra 3-5 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort.


Till vitt te ska vattnet kokas upp, men svalna till ca 70-80 grader innan man slår det över tebladen. Teet bör dra 5-10 minuter beroende på vattenkvalitet och tesort. De vita tebladen kan återanvändas, om de hålls fuktiga, 2-3 gånger innan de tappar smak och sina nyttiga egenskaper.


Kaffet då?
Jodå, vi köper mörkrostat, helst Zoegas Skånerost, maler det för hand och brygger i klassikern Don Pedro. Bästa kaffet ever!
Eller så tar vi fram vår italienska mockabryggare och tar en liten, men stark ;-)
Jodå, det går att brygga både i glas och aluminium på induktionshäll om man har en stålplatta emellan ;-)

Koffeinet då?
Jodå, allt te innehåller koffein (eller tein som det kallas i te). Minst i vitt, sen kommer grönt, oolong och svart i stigande ordning. Men svart te innehåller fortfarande mindre än hälften koffein än vad motsvarande mängd kaffe innehåller. De flesta örtteer innehåller lite eller inget tein och rooibos innehåller inget alls.
I vitt te finns dock ett annat ämne, thaenin, som verkar lugnande och motverkar effekten av teinet.

Dags att brygga en kanna eller två ;-)

Ha en bra fortsättning på veckan. Tjingeling

2 kommentarer:

Hem ljuva hem sa...

Även om jag börat dricka mer och mer te så är ändå kaffet som jag gillar bäst. Zoegas kaffe passar inte här i vårt mjuka vatten tyvärr. En Don Pedro ..Åhh så fin sån hade mamma och pappa jämt när jag var liten. Kraaam pia

Meta sa...

Det är en hel vetenskap att fixa det om man ska vara så där noga varje gång. jag slarvar rätt rejält till frukosten ska jag säga.
Läste att man ska spara teet och lägga det i jorden det är bra för att få sur jord. Ämnet i teet gör att det fixar ph-värdet i jorden. bra va återvinning igen då.
Ha en fin vecka
kram Meta