onsdag 31 augusti 2016

Hejdå augusti - Hej september


Med ett lätt vemod inombords säger jag hejdå till augusti och sommaren, men hälsar samtidigt september och hösten välkommen med ett leende :-)

Årets augusti kan sammanfattas med ett enda ord, SEMESTER. 
Första gången maken och jag har semester så sent, men vi har fått njuta av många fina dagar, vi har  vidgat våra vyer, vi har umgåtts, ätit god mat och dryck, vi har spelat både golf och minigolf. Helt enkelt bara varit och njutit av nuet.

Trots att jag har börjat jobba igen ser jag fram mot många härliga dagar i september, visserligen är många helger redan planerade men bara med roligheter :-)

Efter måndagens invägning ser jag även fram mot att träna på allvar igen ;-)

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling 

måndag 29 augusti 2016

Kultur och industrihistoria


Det är första måndagen efter semestern och dags för lite kultur och industrihistoria.
Har många gånger funderat på varför gamla industrilokaler har en så stark dragning på mig. Men helt ärligt, finns det häftigare fotomiljöer? 
Tänk bara glasbruken med sin heta glasmassa, eller gjuteriet (på min arbetsplats) med sitt flytande järn eller bränneriet i Kyrkeby.

I Vissefjärda ligger Norra Kyrkeby, som faktiskt har och har haft ett fullt fungerande bränneri. Bränneriet startades 1855 och las ner 1971 när staten genomförde en strukturrationalisering av bränneriindustrin.

Bränneriet hade en daglig kapacitet på 3500 liter 50% brännvin. Tillverkningen var säsongsbunden och startade med potatisupptagningen i oktober och pågick fram till mars då potatisen i området var slut ;-)


För driften av bränneriet krävdes det enorma mängder ånga och för ångproduktionen stod en över hundra år gammal ångmaskin.


Potatisen var som sagt huvudråvaran, vid leverans testades stärkelsehalten med hjälp av en stärkelsevåg. Ersättningen för potatisen ökade med stärkelsehalten.


Potatisen tvättades och kokades under tryck, blandades med malt och fick sedan jäsa i de stora jäskaren.


När mäsken jäst ut pumpades den med en ångdriven pump över till mäskkolonnen. Ånga tillfördes underifrån och fick spritångorna att stiga.


Spritångorna leddes över till spritkolonnen där ny ånga tillfördes och de renare spritångorna kyldes och hade då en styrka på 95-96%.


1988 fick hembygdsföreningen bränneriet i gåva av den dåvarande ägaren. En grupp eldsjälar har arbetat som besatta för att kunna starta upp bränneriet igen.

2000 blev bränneriet förklarat statligt byggnadsminne med motiveringen: "Bränneriet är ett fullständigt unikt industriminne. Därutöver har mangårdsbyggnad, ekonomibyggnader, park och trädgård mycket höga kulturhistoriska värden. Sammantaget är det industri- och teknikhistoriska värden och inte minst det upplevelsemässiga värdet som gör Kyrkeby till en synnerligen märklig miljö så att det nu blir byggnadsminnesförklarat" 

2005 kom sedan första omgången av Kyrkeby Citron, nu väntar vi på nästa ;-)

Ni som orkat läsa ända hit, önskar jag en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

söndag 28 augusti 2016

Avslut med buller och bång


Så var fyra veckors semester till ända även för mig och maken, känns som om vi varit lediga länge men ändå alldeles för kort tid ;-)


I går dukade vi upp till sedvanlig kräftskiva. Det här året, precis som förra, var det en spelkamrat till sonen som stod för skaldjuren. 
Kamraten kommer från Göteborg och arbetar extra i en av Götets största fiskaffärer :-)


Svenska havskräftor och räkor, med två olika sorters hemslagen aioli och en creme fraichebaserad sås. Surdegsbaguette och butiksbaguette med örtsmör. 
Vi toppade det hela med ett riktigt gott vin i glaset. Dreissigacker, en tysk Riesling alte reben. Smaken är fruktig, mycket frisk med inslag av äpplen, persika, mineral och kryddor.

Efter en sen kväll, vaknade vi alla upp samtidigt i morse till en åskknall som måste gå till historien. Blixt och åska kom samtidigt, utan någon som helst förvarning.
Dyrt blir det säkert också, för inte hann vi med att dra ut några kontakter.  
Det blev till att packa ner lite elektronik och köra in till Kalmar för kostnadsförslag :o


Jag tycker alltid att det är tufft att komma igång efter en lång ledighet, men med lite planering blir det lättare. I kväll blir det att lägga lite tid på avstämning av kalendrar och matplanering för den kommande veckan. Det får även bli tidigt sänggående eftersom den hemska väckarklockan ringer före tuppen ;-)

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på den nya veckan. Tjingeling

torsdag 25 augusti 2016

Överraskningarnas dag


Tänk att vi fick ytterligare en dag med sommarväder :-) Tidigt i morse packade jag och maken in oss i bilen, ställde in autopiloten på Öland och Grönhögen. Jodå, det var dags för årets runda på Grönhögen Links. En gång varje år försöker vi att åka dit och spela och idag var det dags.

På hemvägen passade maken på att ta sig ett dopp i Haga Park och sen blev det glass och kaffe i Färjestaden hos Ölands Choklad. Jag var bara tvungen att testa deras prisbelönta citronsorbet, jag kan förstå att de fick pris ;-)


Väl hemma låg det en överraskning på köksbordet, jag hade totalt glömt bort att jag förbokat ett ex av Victorias bok "Min trädgård vid sjön".


"Min egen trädgård är ett slags självporträtt där både mina drömmar och livet bor". 
Orden är Victorias, men hade mycket väl varit mina egna. Jag lovar att jag kommer att sitta försjunken i trädgårdsdrömmar resten av semestern :-)


Jag måste tillstå att jag är en smula sliten efter en hel dag på golfbanan i full sol och så där lagom urblåst, det blåser ju alltid på södra Öland ;-)

Lite middag, ett glas rött och sen krypa upp med boken. Så får det bli!

Ha en fin avslutning på veckan. Tjingeling

tisdag 23 augusti 2016

Inte bara guld


Äntligen börjar kantarellerna dyka upp även i våra torra skogar. "Våra svampställen" tillhör de där riktigt torra, vilket för med sig att det blir väldigt begränsat en sån här torr sommar. Men i går var vi ute i skogen för första gången i år, 3 liter rensade kantareller blev det i alla fall :-)


Efter mycket funderande och många fula ord har de rostfria kanterna kommit på plats runt Marrakechkaklet. Jag är så nöjd :-)
Sen blir jag ju aldrig riktigt nöjd, jo med kanterna men helheten.
Någon dag med riktigt dåligt väder ska jag ge mig på de mörka fogarna mellan de vita kakelplattorna, men jag vet vilket skitjobb det är så jag drar mig verkligen för det. När fogarna är bortskrapade, ska det fogas med ljust grå istället.


Å vad har burkarna med det att göra?
Det blev ett gäng "nya" kakburkar, inte från loppisen utan från svärföräldrarnas skåp. 
Svärföräldrarna ska snart flytta från sitt hus och förhoppningsvis sälja det. 


Min rygg är ju inte speciellt bra efter det nya diskbråcket och jag har förstått att det kommer att ta riktigt lång tid innan jag blir som innan, om jag nu blir det. 
Nu när sista semesterveckan räknas ner, inser jag att jag behöver riktiga skor att gå med på jobbet, men även för mina lunchpromenader. 
För att göra något investerade jag i ett par riktigt bra dämpade Asics löparskor med formgjutna sulor. Ni vet den där känslan av att sväva på moln?!? Exakt så är de att gå med :-)

Ha en underbar fortsättning på veckan. Tjingling

måndag 22 augusti 2016

Prova något nytt


I går var det ju söndag och på söndagar öppnar loppisarna upp i Mohedatrakten (strax utanför Växjö).

Vi hade siktet inställt på Östregård i Moheda, som jag både hört och läst en del om.  


Men först hamnade vi i Öhr och på Systrarna Skogströms Lantcafé, av misstag faktiskt :o Men vilket superbra misstag!! En fika som heter duga, förstår att de är högt rankade i White Guide. Har ni vägarna förbi, åk in vet ja!!
Även här finns ett par mindre loppisar och en supermysig trädgårdsbutik.

Med fikasuget stillat körde vi sen upp till Moheda, vägen upp till Östregård kantas av loppisar (för den som är hugad). 
Väl framme var det massor av folk och hur mycket prylar som helst, egentligen för bra för mig :o

Det fanns en del prisvärt, som tack och lov inte fick plats i bilen ;-) 
Bland annat en underbar järnsäng med mässingsknoppar, ett fullstort zinkbadkar och en fullstor fransk flasktork (likadan som jag har hemma). Jag hade lätt kunnat öppna plånboken för just de tre, men som sagt vi var fyra i bilen och då går ju inte baksätet att fälla.


Däremot kunde jag göra lite plats för ett saltglaserat Wallåkra krus på 6-liter, perfekt för tallris till jul eller äppelris till påsk.

Så här dagen efter kan jag väl säga att det var en intressant upplevelse, populär söndagssysselsättning men kanske inte något jag kommer att göra jätteofta. Lite då och då kanske.

Måndag och ny vecka, vår sista semestervecka :o En vecka som faktiskt är lite mer planerad än de tidigare, men som ändå ger utrymme för infall :-)

Ha en fin start på veckan. Tjingeling

söndag 21 augusti 2016

Hett eftertraktad


Har jag sagt förut att jag älskar linne ;-) Från början var det mormors välmanglade till att mer och mer går över till det där bohemiskt skrynkliga men ändå skira.


Gardinerna i matsalen var ju de första, sen blev det ju alla fönster i vardagsrummet, i vårt och dotterns sovrum och förra sommaren blev det draperier i hallen.


Det senaste tillskottet är en hett eftertraktad linneduk från Himla, de enda jag lyckats hitta som syr upp tillräckligt breda dukar. 
Vårt matsalsbord är 110 cm brett och lite över 260 cm långt och duken är underbara 160x330 cm. Den är inte vit och inte beige utan mer åt smutsvit (vilket den ändå blir efter några tvättar i vårt vatten, vi kallar det Vissefjärda-vitt).

Nu ska den bara tvättas och få det där underbart skrynkliga utseendet, sen är det bara att duka upp för fest :-)


Ett litet tips om du har högt i tak: Himla har också långa linnegardiner :-) De ljusblå i hallen är lite över 3 m, helt perfekt för att fånga upp det kalla vinterdraget från de gamla dubbeldörrarna.

Tre semesterveckor avklarade och en hel vecka kvar av ledighet :-) 
Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på veckan. 
Tjingeling

lördag 20 augusti 2016

Roadtrip med saltstänk och hela bilen full av sand


Vi lämnade Helsingborg hyfsat tidigt och hade siktet inställt på Halmstad. Halmstad och Feldts Bröd och Konfekt, ni som sett Dessertmästarna förstår nog varför ;-)

Här tog vi en fika, en fika bakad på kärlek :-) Sen kunde jag ju inte låta bli att köpa massor av bröd med hem :o 


Eftersom vi ändå var i Halmstad, körde vi ner till Tylösand. En lång skön promenad på stranden är aldrig fel, eller hur? Att sen hela bilden blev full av sand från Tylösands strand är ett billigt pris att betala ;-)


Se var vi ju bara tvungna att leta reda på Wapnö Gård. En gårdsbutik som sonens flickvän pratat varmt om. Vi blev inte besvikna här heller! Ett par kassar följde med även härifrån :o Tur att bilen har stort bagage!

Efter Wapnö, blev det ytterligare ett par stopp och några kassar. 
Lax från Laxbutiken utanför Falkenberg. Sedan avslutade vi med ett besök på Gekås i Ullared :o Det är tjugo år sedan vi var där och det lär dröja minst tjugo år innan vi kommer dit igen. Ni som känner mig och maken förstår varför ;-)

Det var några inlägg från vår lilla roadtrip i västra Skåne/Halland. Vi har sett massor och fyllt på våra energidepåer (och matförråd). 
Ha en härlig helg. Tjingeling

fredag 19 augusti 2016

Roadtrip med saltstänk och sand i sandalerna


Efter de oförglömliga vyerna på Kullaberg körde vi söderut till Höganäs.

Eftersom vi hört så mycket positivt om Saluhallen i de gamla kermikverkstäderna, började vi så klart där.


 Vi började med keramik- och inredningsbutikerna, fina lokaler väl utnyttjade men inte med ett sortiment för oss. Jo, det saltglaserade så klart!


Matdelen tilltalade oss mer, med ett stort utbud av lokala och ekologiska produkter.  Allt från kryddor, bröd, ost och kött.

På övervåningen finns en lunchrestaurang som serverar husmanskost. Vill man bara ta en fika finns givetvis den möjligheten också. 


Helt ärligt så hade vi redan bespetsat oss på att äta hos grannen, Garage Bar. Hela deras koncept tilltalade oss mer ;-)

Mer om det besöket HÄR


Efter en helt fantastisk burgare begav vi oss  till Helsingborg och checkade in på hotellet. Även om vi redan gått ganska mycket kunde vi inte låta bli att ta en kvällspromenad i det underbara sommarvädret.

Ha en en härlig fredag och en fin start på helgen. Tjingeling

torsdag 18 augusti 2016

Roadtrip med saltstänk och sand mellan tårna


Jag bokade ju hotell i Helsingborg för en vecka sedan, vilken tur man kan ha :-) 
Vilken roadtrip, vilket väder! Batterierna är återigen laddade med superenergi. 

Eftersom det regnade i Helsingborg när vi kom ner, ändrade vi våra planer helt. 
Vi styrde helt enkelt nosen mot Kullahalvön och Kullaberg, som är mer än nostalgi för både mig och maken. Den första riktiga thrillern vi såg som barn, var nämligen den svart/vita och väldigt otäcka Kullamannen.


Man kör igenom Mölle och sedan uppför det branta, branta Kullaberg längs den Italienska vägen. 
Det går att köra bil nästan ända fram till fyrplatsen, de sista hundratalet meter får man gå. 

Vilka vyer, det är nästan overkligt att stå där 60 meter över havet och titta ut. Själva fyren är den högsta och mest ljusstarka i Skandinavien.


När man kör den Italienska vägen ner från Kullaberg kan man stanna till och titta ner på det enormt vackra Mölle. 
Mölle var ett fiskeläge men fick sin storhetstid som badort i början av 1900-talet. Det är inte stort, men det finns flera hotell och en stor camping och det är väl värt ett besök.


Nerifrån småbåtshamnen tronar Mölle Grand Hotell som en gräddbakelse på berget. 

Efter vårt besök på Kullaberg körde vi söderut till Höganäs för att få lite mat i magen ;-) Men det får bestämt bli nästa inlägg.

I dag blir det en inomhusdag, vädret inbjuder inte direkt till några utomhusaktiviteter :o

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

måndag 15 augusti 2016

Fortsatt semester


Började dagen med att klippa av de solblekta partierna av håret :o Jodå, trots att semestern inte bjudit på så mycket sol och salta bad ännu, har håret slitits av solen. Nu kan jag inleda semestervecka nummer tre nyfriserad.

Den tredje semesterveckan består av små planer, stora oplanerade hål och kamerabatterierna är fulladdade :-) Precis som det ska vara. 

Trots, eller tack vare, semester har den stora ullmattan hamnat på balkongen. Den sköljdes igenom med ljummet såpvatten och skrubbades ordentligt. Efter närmare hundra liter vatten ligger den på tork, så jag håller tummarna för uppehåll till den är torr.


Ta gärna en bit, nu återgår jag till solen. Ha en härlig vecka. Tjingeling

söndag 14 augusti 2016

Praktfulla fjädrar


Det finns husdjur och så finns det husdjur, makens syster bor med sin familj på en gård. 
En gård som håller både biffdjur och islandshästar, dessutom finns det jakthund, katter och det senaste tillskottet, påfåglar.
De här är ganska unga och har ännu inte utvecklat sin fulla färgprakt.


Om något år eller så, kommer tuppen att ha fått sina vackra stjärtfjädrar och kan visa upp sin fulla prakt för sina två hönor. 
Med lite tur blir det väl dessutom fler, de är duktiga på att värpa ägg ;-)

Tänk att det redan är söndag, söndag och en riktigt spännande upplösning på herrarnas OS-golf. Oavsett hur det går är det en svensk medalj.

Ha en härlig start på den nya veckan. Tjingeling

lördag 13 augusti 2016

Turnering på blodigt allvar


Så äntligen blev den av, familjens mini golf turnering. Ni förstår ju vilket blodigt allvar det blir med fyra golfare i familjen ;-) Även dotterns och sonens respektive var med och slogs om äran.

Vi valde bana noggrant efter kriterierna; Sveriges soligaste stad, historisk mark och restaurangtät. 
Japp det blev Karlskrona! 
På Dragsö camping finns en riktigt trevlig äventyrsminigolfbana, banan är uppbyggd som en miniatyr av Karlskronas världsarv. Här finns Rosenbom, Karl XI , Kungsholms fort, Repslagarbanan, Grevagården med flera. 


Hur det gick?
Jag kom inte sist ;-) Dottern och maken delade på den tunga segern.


Segersötman firades på Stars & Stripes vid Stortorget.
Nu återstår bara problemet, var kör vi returen? För det måste ju bli en sån ;-)

Ha en fortsatt trevlig helg. Tjingeling

fredag 12 augusti 2016

Trädgårdsgatan i Borgholm


Är det inte otroligt! På Trädgårdsgatan i lilla Borgholm på Öland, ligger det två  restauranger av riktigt hög klass. 
De flesta tänker ju på Hotell Borgholm, som varit med i White Guide i många år och fick sin första Micheline stjärna i år. 
Men så finns även Trädgårdsgatan 26 som är och har varit med i White Guide Nordic som en av de bästa restaurangerna.

Eftersom vi tidigare ätit och bott på Hotell Borgholm hade vi siktet inställt på att äta på Trädgårdsgatan 26. Prisvärt boende bokade vi på Hotell Borgholm.


Jag måste ju bara visa innergården på Hotell Borgholm!! 
En stor del av de färska kryddor Karin Fransson använder i sin matlagning kommer just från innergården.


Innergården är en underbar kontrast till det, numera moderna hotellet.


Inte bara kryddor trivs i krukorna på den stenlagda innegården, tomaterna växer och frodas. Näst längst till höger är en tomat med så svarta frukter att jag inte sett dess like tidigare.


Bland kryddor, pelargoner och tomater, tittade även en och annan solros upp.


Maten då? 
Jo den intog vi ju på Trädgårdsgatan 26, helt underbart om ni frågar mig. Mer om det HÄR.

Ha en härlig start på helgen. Tjingeling