torsdag 30 juni 2016

Rosornas tid


Så har även juni rusat förbi oss och juli är i antågande. Kan väl tycka att månadsskiftet verkligen är rosornas tid, i alla fall hos oss som inte har den remonterande sorten.


Vädergudarna har bjudit oss på en något mulen och kvalmig dag, men vad gör väl det när det ändå är varmt. 
Tänkte ta tillvara på helgen och försöka göra lite bra saker, därför fick kvällen vikas åt storhandling i Kalmar. Det blev både mat, kläder och lite annat smått och stort ;-)


I morgon tar vi fredag och veckans sista arbetsdag. Det ska bli riktigt skönt att vila från skrivbordet ett par dagar, lägga energin på roligare saker. Baka, städa, rensa ogräs och ta en golfrunda :-)

Uppifrån och ner är det Ingrid Bergman, Madame Hardy och Friesia.

Ha en fin avslutning på veckan och en fin start på helgen. Tjingeling

tisdag 28 juni 2016

Förgylla tillvaron


Tänk så lite det behövs, så lite det behövs för att pigga upp en tisdag lite. 
Ett litet ord, några skrivna rader i all enkelhet. Så lite det behövs och så lätt att bjuda på :-) Eller hur?

Ytterligare en dag med sommarväder, visserligen lite mulet och några regnstänk i morse men de dunstade bort innan de ens nådde marken. Med andra ord har jag gått en runda med vattenslangen. Ja, vattenslangen - jag bär inga vattenkannor just nu :o

Under min runda kunde jag konstatera att det snart är dags att göra vinbärsgelé. Några dagar till bara, sen blir de vackra, röda bären till underbart god gelé.

Även i växthuset händer det saker. Chiliplantorna är så stora att busktomaterna förpassats ut, gröna tomater är det i massor och massor av fruktämnen på chiliplantorna. Det lovar gott :-)

Ha en härlig fortsättning på veckan, oavsett om du har semester eller sysselsätter dig med annat.
Tjingeling

måndag 27 juni 2016

Inspiration i bokform


Sitter och njuter av ljuset, inifrån. Njuter av att ha solen inomhus som omväxling, midsommarbuketten som landade på brickborden på midsommarafton står fortfarande kvar och sprider solljus.
Maken och sonen tränar golf och jag tränar ryggen, jag är envis som synden och tänker inte låta en sketen disk få hindra mig!!!

För att koppla bort från värk är det härligt med en inspirerande bok, den här gången en kokbok. Farm Dining, en kokbok av det lite mer jordnära slaget, från gård till saluhall till bord samlat under ett tak.
Boken är producerad av Wapnö Gård, utanför Halmstad. Jag har inte besökt dem, men de står högt upp på min måste lista. Gårdsslakteri, gårdsmejeri, saluhall..... Jamen ni hör ju!!!

Boken fick vi av sonens flickvän E, som är från Halmstad och dessutom har sommarjobbat i Saluhallen på Wapnö Gård.


Så fick vi måndag och första arbetsdagen den här veckan, en av många som är kvar innan vi får semester. Det är så pass långt kvar till semester att det inte ens är ide att börja räkna ner ännu :o 
Däremot har jag börjat klura på härlig semestermat så klart !! ;-)

Ha en fantastisk vecka. Tjingeling

söndag 26 juni 2016


Nu blommor hon, Madame Hardy, trädgårdens absolut vackraste ros.

I våras klippte jag alla våra rosor hårt, alldeles för hårt egentligen. Men jag var tvungen! Tanken var egentligen att rosorna skulle flyttas, men just nu är jag väldigt glad för att vi inte gav oss på det projektet.


Om det blir en blöt sensommar och höst, finns det chans att vi tar tag i flyttarna då. Annars får det minsann vänta till nästa år och det får bli en tuff klippning igen.


Hårt klippt ser Madamen ut så här i sin helhet, med den röda hasseln i bakgrunden. I normala fall blir rosen två meter hög och lika bred, men just den här typen av ros verkar klara den tuffa behandlingen och blir mer samlad i sitt växtsätt.


Utöver rosorna börjar även vinbären visa färg, ett rött och ett vitt vinbärsträd står i köksträdgården. och bägge har rejält med bärklasar. Trots torkan verkar det bli en del bär i alla fall.

Söndag och sista dagen i den här midsommarhelgen och snart har vi en ny arbetsvecka i antågande. Det är med andra ord dags att fixa vår variant på "snabbmat", jag lagar maten under helgen och vi värmer i veckan :o

Ha en fin avslutning på midsommarhelgen och en bra start på den nya veckan. Tjingeling

lördag 25 juni 2016

Ovanligt men nästan som vanligt


Vilken otrolig midsommarafton, den varmaste jag någonsin kan komma ihåg. 
Vi började traditionellt med midsommargolf. För ovanlighetens skull fick vi inte en enda droppe regn på oss och det var över 30 grader varmt. För er som har spelat Kalmars Gamla Bana, vet att den är väldigt öppen, vilket betyder att det inte finns någon som helst skugga att tillgå. Tur då att golfparaplyer är stora och kan fungera som parasoll ;-)

Efter 18 hål kan jag lova att vi var rejält möra och törstiga!


Efter en törstsläckare blev sen dags för den traditionella sillen, men på ett annorlunda sätt. Därefter tände vi grillen och satt ute till klockan med råge passerat midnatt. 
Vilken midsommarafton! Vilken kväll! Den lägger vi i minnesbanken och plockar fram till hösten när kvällarna är kyligare och mörkare.

Ha en härlig fortsättning på midsommarhelgen. Tjingeling

torsdag 23 juni 2016

Rosor äro röda


Men just Flammentanz är väl kanske inte röd, utan med åt det karmosinröda. Tacka vet jag Ingrid Bergman, men hon har inga knoppar ännu :o
Den observante ser också att just den här Flammentanz minsann vägrar klättra, snarare slingrar sig fram av någon anledning. Jätteklena grenar som vissnar varefter, misstänker vissnesjuka eller någon skadeinsekt.


Det här är ändå min favoritros i trädgården, Madame Hardy. Fortfarande i sitt rosa knoppstadie, utslagen är den först limefärgad och bleknar sedan ut i vitt innan den vissnar. 
Även här är det några skadeinsekter som kommit snabbt som bara den. Jag har helt enkelt inte hunnit med i deras takt :o


Vem kan motstå äkta rosdoft, just Friesia doftar som en äkta gammaldagsros, men är en modern ros med modernt utseende. Men jag brukar blunda och se en gammaldags ros framför mig ;-)

Sen har vi honungsrosen, men ser så hemsk ut i år att den inte går att visa på bild :o Helt kaläten och odjuren har gett sig på även knopparna. Men de få som blommar sprider sin underbara doft i trädgården.

Inget vidare rosår hos oss i år med andra ord, men jag njuter av de får blommor vi får. 

Dags att sätta lite fart, det är ju sista arbetsdagen före midsommar :D 
Ha en härlig start på midsommarhelgen. Tjingeling

onsdag 22 juni 2016

Fläderblom så det står härliga till


Ja, ska man göra någonting gott på fläderblommor, är det nog bråttom. Jisses vad fort de blommar över i år.
Vi har mycket fläder i vår trädgård, dels satte vi det som insynsskydd mot en granne, dels har fåglarna spridit dem ordentlig. Sen har vi den purpurfärgade som är så vacker :-)


Gör man saft på de rosa blommorna behöver man ta lite fler än av de vita, de är klart mindre men lika goda.
Förutom att göra den användbara flädersaften brukar jag roa mig med att göra en mousserande variant som är supergod och kul present att ge bort. Recept finns HÄR.


I bland är det bra att titta igenom sina egna recept :o 
Jag skulle inte göra någon saft alls i år eftersom vi har så mycket i frysen. Men jag ska baske mig göra några satser mousserande roséfläderlemonad :-)


Dags att sparka i gång mig själv, även om det är segt i dag. Besök hos sjukgymnasten inplanerat direkt på morgonen, sen kan det ju bara bli bättre :-)

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

tisdag 21 juni 2016

Ta ett djupt tag


Tar ett stort och djupt andetag är vad jag gör när jag kommer ut i trädgården :-)

Mina lavendelbollar är på väg att slå ut och sprider redan massor av underbar doft. Jag lovar att återkomma med fler bilder när ljuset är mer passande.


Efter en natt med för lite sömn tror jag minsann att jag ska ta tag i månadens magasin. 
Lite ögongodis kan aldrig skada ;-)

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

Nära


Tisdag, tisdag i midsommarveckan och det är nära nu. Det är nära till midsommar och nästa långledighet. 
Jag inleder min ledighet vid lunchtid på torsdag, lyxar dessutom till det med en klipptid :-)
Nyfriserad och ledig tre hela dagar!!


Till midsommar brukar vi ha lite traditioner, vår midsommar brukar innehålla golf, sill, grillat och sällskapsspel tillsammans med familjen (de som kan och vill).

Men nu tror jag minsann att det är dags att ta tag i den här tisdagen och göra något bra av den.
Tjingeling

måndag 20 juni 2016

Perfect reflection


Vissa kvällar är bara perfekta! Perfekt ljus för att jaga motiv med kameran.

Härom kvällen var det bara för vackert vid Kyrksjön. Den spegelblanka ytan gav en näst intill perfekt reflektion av kyrkan och stenvalvsbron.


Det är svårt att låt bli, även om motivet finns mer än en gång i mitt bildarkiv ;-) 
Vissefjärda kyrka är en av de vackraste, helt utan torn och med en enkel klockstapel vid sidan.

Ny vecka, nya utmaningar :-) Tänk, det är bara fyra dagar kvar till midsommar :o

Ha en fin start på veckan. Tjingeling

söndag 19 juni 2016

Nästan myggfritt


Vilket väder vi fick idag :-) Sol, sol, sol ...... visserligen lite kyligt i vinden men sol. 
Fick maken att göra ett litet kort avbrott i skåpsnickrandet och hjälpa mig att utföra en idé jag haft för altanen.

Nätgardinerna i hålen har ni ju sett förut (de superbilliga nätgardinerna från Ikea). Men för att kunna njuta av sommarkvällarna här ute behöver även de "stora hålen" täppas igen med nät.

För att täcka hålet vid den västra trappan blir det ett flyttbart nät som vi sätter upp när det behövs. På den östra sidan blev den en mer permanent lösning, med fastskruvade stänger uppe och nere.


Med den här lösningen blir det tillräckligt mygg och knottfritt, för att kunna sitta här ute :-) Om inte annat kan vi ha dörrarna öppna och sitta på insidan och ändå slippa får in mygg och knott.


Söndag och dags att ladda upp för en ny vecka. Min uppladdning har bestått i att baka både bröd och bullar så att vi klarar några dagar ;-) 

Snart är det även dags att ta tag i ett yoga pass och mjuka upp de stela lederna. 

Ha en bra start på den nya veckan. Tjingeling

lördag 18 juni 2016

Ny utblick


Vi har en stenpelare i vår trädgård, som från början stod mitt på framsidans gräsmatta med ett riktigt sopigt solur ovanpå.
Soluret försvann nog redan första året vi bodde i huset, sen tog jobbet vid att ta bort stenpelaren.

Efter några år kom jag på den briljanta idén att vi kanske kunde ha den med vår agave på ;-)

Maken kämpade som attan med att gräva ett hål djupt nog och sedan släpa stenpelaren till hålet och få den i lod.

Sen var det ju det där med en snygg kruka! Den har jag aldrig fått tag i :o

Vi for till plantskolan på vinst och förlust, någon kruka borde de ju ändå ha!
I väntan på den rätta järnurnan till det rätta priset, får nu en svart kruka med största bebisen till den ursprungliga agaven ståta på pelaren.


På andra sidan grusgången möts man av en riktig skuggplantering, mer skugga än så är svårt att åstadkomma. Rakt norrläge.
Men nu är trapprabatten som snyggast, strutbräken precis utslagna tillsammans med rosa fluff :-)


När vi ändå var i plantskolan, fick lite skuggtåliga sommarblommor också följa med hem. Nu är det minsann rosa så det förslår på norrsidan ;-)

Utöver plantering och flytt av blommor, passar jag på att rasta snabeldraken med en förhoppning om att det håller sig till midsommar ;-)

Ha en fortsatt fin helg. Tjingeling

fredag 17 juni 2016

Dofterna överfaller


I hela grannskapet ligger en doft av sommarregn tillsammans med en subtil doft av schersmin, det blir nog lätt så i kvarter med många gamla trädgårdar. 
När man tränger genom den första, nästan bedövande, doftchocken känner man så alla doftpioner.


Speciellt inomhus ;-)

För just idag tänker jag minsann inte bjuda på utomhusbilder :o 
Det så välkomna regnet öser ner som bara den.


I kväll myser vi med tända ljus, grönt te och lyssnar på regnet som slår på fönsterblecken. I bakgrunden kommenterar de US masters på tv:n
Jodå, jag vet att det är fotbolls EM? men varken jag eller maken är speciellt intresserade av så stora bollar ;-)

Ha en fin helg. Tjingeling

torsdag 16 juni 2016

En mellandag


Att unna sig en semesterdag, bara så där, känns jättelyxigt. Sovmorgon en torsdag, en lång, lång frukost och sen bara ta det lugnt.
Slå in paket till en student och plocka lite pioner i regnet.


Framåt eftermiddagen var det sedan dags att applådera och flagga ut årets studenter.  48 överlyckliga och nybakade studenter dansade ut i regnet till sina utvalda låtar. Men jag tror, baske mig, att de knappt märkte regnet ;-)

Tack familjen B, speciellt Maja, för en härligt studentmottagning.

Nu är det dags att dra sig tillbaka, det är ju vanlig arbetsdag i morgon. 
Tjingeling

onsdag 15 juni 2016

Sommarens finaste


I Karlskrona har det sedan 1884 tillverkats lampor i Karlskrona Lampfabrik. Vilka lampor sen, genuint hantverk från början till slut! Skulle kunna tänka mig, nästan, hela sortimentet 💗

Den senaste som hittade hem till oss är, den nu så populära, Koholmen. Koholmen är 24 centimeter hög och finns i åtta färger.


Jag lovar att Koholmen kommer att användas flitigt när de mörka sommarkvällarna kommer, framför allt i augusti. Det är nämligen först i augusti vi har semester.

Apropå  semester, så är det här makens semesterpresent från det företag han jobbar på. 
Gissa om han jobbar i Karlskrona ;-)


Men innan vi behöver tända fotogenlamporna för att skrämma bort mörkret, fortsätter jag att njuta av de ljusa sommarkvällarna som erbjuds. I dag är idag och i morgon är en annan dag!

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

tisdag 14 juni 2016

Från jord till bord


Vi har ju under en månads tid skördat sparris, i går var det äntligen dags för spenat :-)

Jag delade ju in en av pallkragarna i sex rutor för sådd. I en av rutorna sådde jag spenat och persilja,  nu var det dags att skörda spenaten och släppa fram persiljan. 
I de andra rutorna är det blandad sallad, gula och lila brytbönor, spets- och svartkål sen är det en halv ruta med polkabetor. Morötterna har inte tagit sig, så där kan jag minsann så in något annat spännande.


Av spenaten blev det soppa :-) 
Tillsammans med lök, vitlök, buljong, grädde och creme fraiche blev det en perfekt soppa för en vardagskväll.

Eftersom vädret inte är det roligaste har vi strecktittat på två avsnitt av en underbar dokumentär om favoritkocken alla dagar om året, Tore Wretman. 
Jösses vilka intressanta program! Både mat- och kulturhistoria på en gång :-)

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

måndag 13 juni 2016

I de mörkaste vatten


I de mörkaste småländska vattnen finns baske mig de vackraste näckrosorna. Jag kan inte se mig mätt på dem. 
Kontrasterna blir så häftiga, solnedgången som ger det lite rosa-lila ljuset i bilderna och de väldigt vita kronbladen.


På golfbanan finns ett antal grävda dammar där näckrosorna mer än gärna slagit rot, men de växer även längs sjökanten på de hål som går längs Kyrksjön. 


Gårdagen gick i ogräsrensningens tecken för min del och maken snickrade.
När vi ledsnat gick vi en skön kvällspromenad på golfbanan, utan klubborna, vi var nästan ensamma. Vi njöt av fåglarnas sång och fick även sällskap av en undrande råbock :-)

Nu syns det verkligen hur torrt det är, de få millimeter regn vi fått kan man nästan visa på en hand. Gräset går mer och mer över till en odefinierbar gul-vit färg. Tur då att det i alla fall går att vattna i köksträdgården, växthuset och krukorna :-)

Den här arbetsveckan blir lite sönderstyckad för våran del, vi ska på student och har lyxat till det med en semesterdag mitt i liksom.

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

lördag 11 juni 2016

En torrboll som blött ner


Så var det ju det där med vårt städskåp, eller numera före detta städskåp :o

Ni som följt mig ett tag, vet ju att vi bemödat oss att återställa vårt originalkök. Ett av skåpen var ett gigantiskt städskåp, ett dubbelskåp nästan ända upp till tak.
Trots att vi under åren har ändrat om skåpet så att det passar våra behov, blev dubbelskåpet överst till slut ett "skämsutrymme" där vi förvarade allsköns bråte.

För en vecka sedan upptäckte maken en stor vattenpöl längst ner i botten på skåpet, dessutom hade det runnit längs väggen. Eftersom vi inte har en susning om var element- och gamla avloppsrör ligger i huset, befarade vi det värsta.


Maken rev ur all inredning i skåpet, men till vår förvåning hittade vi ingenting som kunde läcka vatten :o
Boven visade sig istället vara en "torrboll" och en låda refill, som sugit upp fukt och sedan "kissat" ut vattnet i skåpet. Vi har lärt oss sen tidigare vattenläckor att vatten tar de mest underliga vägar, men alltid neråt.
Tack vare torrbollen får vi nu helt ny inredning i det gamla städskåpet, mer anpassad för förvaring i ett lite mer modernt kök :-) Fortsättning följer.


Nu är plywoodskivorna och verktygen undanplockade och vi tar lördag istället. 

Sonen kommer snart hem från jobbet och hans flickvän anländer nog när som helst. 
Bordet är dukat, vinglasen framme, grillen är tänd och chimichurrin klar!

Ha en härlig fortsättning på helgen. Tjingeling

fredag 10 juni 2016

Fredaggsmys


Även om det varit en kort arbetsvecka är jag väldigt tacksam för att det är fredag. Fredag och två, relativt oplanerade, men lediga dagar.

Det ska väl rensas lite ogräs, köpas snickerimaterial till vårt städskåp och lite blommor på plantskolan. Annars är inget planerat, det är så himla skönt att bara kunna göra det som faller en in och gå dit näsan pekar ;-)


Även om det just nu ser ljust ut på himlen, lutar det nog åt en brasa och tända ljus i kväll. 
Det blev ju faktiskt lite ruggigt när det slog om. 

Lite regn har vi fått, men återigen med betoning på lite. Knappt 6 mm och det förslår ju ingenting. Även vår kommun har inför vattningsförbud, för de med kommunalt vatten. 
Jag är så tacksam för vår brunn för bevattning!! Visserligen har vi ingen koll på vattennivån, men jag tänker att vi märker om det tar slut :o

Ha en underbar fredag och en härlig helg. Tjingeling

onsdag 8 juni 2016

Onsdag med omslag


Jisses vilket abrupt uppvaknande det blev tolv i natt :o
Det blixtrade och dundrade så det stod härliga till. Men jag måste tillstå att jag var lite orolig eftersom det inte regnade. Men till sist kom det även lite regn. 
Med betoning på lite! 1mm i regnmätaren är minsann inget att skryta med.

Jag trodde att det skulle vara svalt idag, men jag kunde ta min raska lunch pw i kortärmat. Men däremot när jag slutade, då fick jag minsann ta på mig både tröja och jacka :o

Väl hemma blev det till att vattna, vattna, vattna.... men det är lite av terapi. Samtidigt som man får lite koll på hur växterna mår. Dra lite i ogräset och lyssna på fågelsången medan solen dalar nedåt.


I kväll har jag förberett morgondagens kvällsmat, utifall det skulle ges möjlighet att spela golf efter jobbet ;-)

Ha en underbar fortsättning på veckan. Tjingeling