tisdag 31 maj 2016

Mångfald och väldoft


Att njuta av kaprifolens väldoft i skymningen en kväll som denna är verkligen en ynnest :-)
En kaprifol med ursprung på Kallsö i St Annas skärgård, ett litet, litet skott fick följa med hem efter vår första vistelse där uppe. Jag vill väl inte påstå att den växer och frodas, men den blommar och doftar i alla fall.


Något som däremot frodas är alla dessa aklejor. Det började med en sort i en fröpåse från England, nu är finns de i alla färger, former och storlekar.


Ett riktigt "mormorsträdgårdsmångfald", egentligen inte så som jag vill ha det. Men i väntan på att min trädgårdsplan blir genomförd, får de stå och vara vackert romantiska mellan gräsmatta och staket ;-)


Efter nio hål på golfbanan säger min kropp att det är dags att krypa till sängs och ladda inför morgondagen.

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

måndag 30 maj 2016

Måndagsfrestelser


En avkopplande runda varje dag, med vattenslangen i högsta hugg. Många är det som behöver en dusch varje dag, alla krukor, grönsakerna i köksträdgården och till sist den nyplanterade magnolian.


Eftersom det är måndag och fint väder, passade jag på att fixa en paj till efterrätt :o 
Joo, även måndagar kan behöva "comfort food". Ett enkelt pajskal fyllt med vaniljkräm och sedan bär efter säsong, i dag är det närodlade jordgubbar som trängs med importerade blåbär. Ett snarlikt recept finns HÄR.


Dags att stänga ner för kvällen, dra i gång takfläkten och försöka sova :-)

Ha en riktigt bra vecka. Tjingeling

söndag 29 maj 2016

Bara sommarfötter


Det finns så underbara sandaletter med kilklack, så fina sandaler med klack och så finns min rygg som inte klarar av de där underbara, fina klackade skorna.

Mina fötter vill vara sommarbara även om min rygg inte vill ha klackar, jag ramlade över alternativet i går när jag ändå skulle leta ersättare för mina välanvända Rieker sneekers.


Jag skämmer ju bort rygg och fötter under resterande delen av året med Primeboots eller Uggs. Nu blir det idel ryggvänligt och snällt, även för sommarbara fötter.
Jaa, just det! Ecco är det, om någon undrar ;-)

Ha en fin avslutning på helgen, så syns vi snart igen. Tjingeling

fredag 27 maj 2016

En doft av fredag


Tända ljus, doft av syren, liljekonvaljer och jordgubbar - tack och lov att det är fredag. Även om veckorna går i raketfart och fredagarna som gått radar upp sig på pärlband, är jag evigt tacksam för att det är fredagseftermiddag och en oplanerad helg ligger framför.


De första närodlade jordgubbarna finns att köpa i butiken, det går ju bara inte att låta bli dem. De är så himla söta och har en typisk "svensk smak". 
Jag är så himla svag för svenska jordgubbar och äter dem helst som de är, gärna med ett glas sval rosé! 
Jaaaa, faktiskt!  Nu vet jag att många som känner mig drar på smilbanden ;-) 
"Hon som inte dricker rosé!!!" 
Under dryckesutbildningen lärde jag mig att det finns drickbar rosé på flaska, framför allt om den serveras sval med jordgubbar till :-)


Maken är ute med företaget i kväll, så i kväll är det bara sonen och jag som äter. Det blir en enkel Kyckling Cesar a´la Davidsson, förstärkt med sockerärtor och avocado. Efteråt blir det jordgubbar och blåbär med grädde, om det blir några jordgubbar kvar ;-)


Njut av tiden som är och var rädda om varandra. Ha en fin helg. Tjingeling

torsdag 26 maj 2016

Energiboost


Så underbart att sticka in näsan i ett varmt, fuktigt växthus efter jobbet :-) Numera är ju de stora övervintrarna utbytta mot hetare vänner som behöver mer hetta för att bli riktigt heta ;-)

 
15 chilis fördelat på 7 olika sorter, allt från en het paprika till en superhet habanero. Vi älskar ju inlagd chili, sweet chili och andra hemgjorda chilisåser - så nu håller vi tummarna för stor skörd.

Tre tomater har kommit in på nåder, två körsbärstomater i buskformat och en svartkörsbärstomat i högt format.

Odlar i eko-jord och alltid i svarta plastkrukor, börjar med den här storleken på 7,5 liter och de som behöver får sen flytta över i 10-15 liters krukor. Det man måste tänka på med eko-jorden är att man måste börja göda efter ca 4-6 veckor. Det är med andra ord snart hög tid att plocka nässlor till nässelvattnet.

När plantorna visar tecken på att de rotat sig ordentligt sätter jag igång den automatiska droppbevattningen, ett måste i ett sånt här litet växthus och man jobbar heltid :o


Dags att fixa färdigt morgondagens fika till kollegorna, sen får det bli ett pass yoga innan det är dags att svimma på kudden.

Ha en fin fredag. Tjingeling

onsdag 25 maj 2016

Uppfylld


Det blev inte mycket bloggande igår precis. Jag rusade hem från jobbet med andan i halsen, lovade med kort varsel att fixa ihop lite mat till några stycken. Men sen fick jag verkligen fylla på mina energinivåer med hjälp av fyra underbara kvinnor.
Såna kvinnor som man tar upp tråden med där den slutade förra gången, oavsett hur kort eller lång tid som passerat. Vi har känt varandra länge och förenades från början genom Ladies Circle, nu har vi passerat åldersgränsen med råge men håller ihop ändå :-)

I dag har det mesta återgått till det normala (utom energinivåerna då).
Har hunnit med en vattningsrunda i trädgården och växthuset, ett par sniglar fick sätta livet till under rundan. Jag bävar verkligen för när sniglarna väl kommer igång, för det gör de förr eller senare.

Den här veckan har bjudit på underbara dagar, men i kväll tror jag minsann att det slog om. Det var klart svalare och en extra tröja fick åka på.

Jag har äntligen kommit igång med min yoga igen, känner mig lite ringrostig men det kommer nog snart av sig själv igen :-) Jag har ju trots allt hållit på i ganska många år innan jag fick min dipp och ett  uppehåll. Men som sagt, nu är jag igång igen och jag tror minsann att mina värkande leder jublar över de mjuka rörelserna :-)

Ha en underbar fortsättning på veckan. Tjingeling

måndag 23 maj 2016

Njuter i fulla drag


Finns det något bättre än att slänga upp altandörrarna på vid gavel och den varma luften nästan slår emot en?
Helt underbart om ni frågar mig :-) Ger semesterkänsla att kunna duka upp och äta middag utomhus, trots att man jobbat full dag och lite till.
En sån här dag saknar jag inte inglasningen, som jag gjort andra dagar under våren ;-)


Utsikten skäms inte heller för sig, de blommande äppelträden är helt underbara. Hoppas bara att det finns insekter som kan pollinera blommorna så att det blir ett riktigt fruktår i år. Det skulle behövas, för jag saknar verkligen att kunna hämta egna äpplen i källaren under hösten och vintern.


Vår andra uteplats börjar bli lite mer ombonad, växt efter växt hittar ut ur sina gömslen. Egentligen är det bara hibiskusarna och boungavillea, som fortfarande står på altanen, som ska hitta ut. Men de måste nog vänta minst två veckor till. Tror det blir lagom till sonens födelsedag, tillika Sveriges nationaldag :-)

Parasollet är på plats och ni kan börja skönja skuggan från valnötsträdet som är så välkommen heta sommardagar. Jag har alltid drömt om att kunna sitta under ett eget valnötsträd, nu gör jag baske mig det :-)


Köksträdgården frodas och det växer så det nästan hörs. Snart är dags att plocka fram bågarna till pallkragarna. Två av dem ska få bågar med fiberduk, dels för att skydda det som växer mot oönskade gäster dels för att fortsätta driva på dem lite. Jag sådde ju liite sent :o

Snart dags att gå in och slå på TV:n, Trädgårdstider ju!

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

söndag 22 maj 2016

Rabarberns dag


I morse blev den här dagen utnämnd till rabarberns dag, efter regnet har rabarbern vuxit så in i norden och jag bestämde mig att det var synd att låta den förfaras.

Det fick bli lite rabarberlemonad, så uppfriskande och god. Recept kommer HÄR i morgon.


Givetvis fick det även bli rabarberkompott, det gott både till frukost och lunch.Perfekt den kommande vecka som har utlovats att bjuda på sommartemperaturer.

Medan jag ändå stod och bakade bröd, passade jag på att baka en ny sorts rabarberkaka. Den blev riktigt lyckad den med, så även det receptet kommer HÄR under veckan.

Nu tror jag minsann att jag ska ge mig i kast med kvällens middag, hemkörda asiatiska vårrullar :-)

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på nya veckan. Tjingeling

lördag 21 maj 2016

Trädgårdera med hetta


Så fick vi ju en sån där underbar lördag med värme och lite sol, precis vad jag behövde.

Började dagen med att hämta upp 15 beställda chiliplantor och ekojord, fortsatte sen med en runda på golfbanan. Har nu avlutat dagen med att vattna, vattna, vattna och plantera om alla chili i 7,5 liters krukor, sen ställt dem i växthuset tillsammans med tomaterna.

Nu väntar vi bara på att grillglöden ska bli klar och det är dags att lägga laxen på grillgallret. Jodå, det blir minsann färsk svensk potatis och hemskördad sparris till :-)

Ha en fin fortsättning på helgen. Tjingeling

fredag 20 maj 2016

Uppfräschad sommargarderob


Sakta men säkert kommer sommartemperaturerna tillbaka och med det suget efter en förnyad garderob.
Jag har letat och letat, men sen så passade jag på nere i golfshopen i går kväll :-)


En klänning minsann, bilderna gör den inte rättvisa ser jag nu, men ni får tro mig den är jättesnygg!
Jag är ju så där väldigt färgglad ;-) så svart och vitt passar mig perfekt. Men det som fällde avgörandet var det supersköna materialet. Perfekt redan nu med ett par leggings och med bara ben när temperaturerna tillåter.
Utöver klänningen blev det dessutom ett par svarta stretchbyxor och en vit stickad tröja. 


Annars älskar jag fortfarande klänningen jag köpte förra året, till dotterns examen. Det är den finaste klänning jag någonsin haft och det stod mitt namn på den redan i skyltfönstret. 
Jag har en ful ovana att prova först och kolla prislappen sen :o Det är ingen bra ovana, tur att jag köper kläder så sällan ;-)

Men nu tar vi minsann fredag och jag ser fram mot att njuta av ett par dagars ledighet. 

Ha en bra start på helgen. Tjingeling

onsdag 18 maj 2016

Snart bollar vi


Så har halva arbetsveckan redan passerat, jag fattar inte bara hur. Men min trötthet bekräftar att det faktiskt är så.
Har ni sett så långt alliumbollarna har kommit? Helt otroligt!


Nästa magnolia, buskmagnolian, börjar producera knoppar. Men av erfarenhet vet jag att det tar ett bra tag innan de slår ut.


Nu när äppelträden står i full blom är det så vackert att det gör ont. Vi har ju tre riktigt gamla träd i vår trädgård och de gör trädgården snarlik paradiset.

I kväll njuter jag av trädgården från insidan, jag är riktigt frusen, får krypa ner under en filt med en kopp te och sen krypa till sängs tidigt.

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

tisdag 17 maj 2016

Tömma och fylla på


I går var det verkligen innesittarväder och egentligen dess raka motsats idag :-) Igår körde jag hem i regn och 8 grader, i dag däremot sol och 17 grader.

Jag misstänker att det var fler än jag som njöt av trädgårdstider under en filt i går kväll. Som jag har väntat på starten! Är övertygade om att jag kommer att få massor av inspiration, nya idéer och lust att laga mat utomhus ;-)

Om jag har någon favorittid, så måste det var den som kommer nu, med färsk potatis, hemodlade och närodlade grönsaker. I dag har jag skördat sparris igen, det blir lite varje dag och precis lagom till två lyxiga middagar till helgen. 


Även om jag hade ambitionen att tömma växthuset innan jag fyllde på, fick nya tomater flytta in i helgen. Man kan ju inte vänta hur länge som helst, eller hur?


De ack så gingliga pelargonerna fick flytta till en ljusare tillvaro. Jag har en stark känsla av att jag måste försöka placera dem vindskyddat när det blir dags att flytta ut dem ;-)


Men har ni sett så stora persikokarten redan blivit :o Helt otroligt!
Jag undrar om det lilla trädet kan bära så mycket frukt? Kanske måste gallra?


Dessutom undrar jag NÄR man kan flytta ut persikan? Vi har ju ett persikoträd i trädgården, men det står ju liksom ute hela tiden :-) Blir nog till att googla eller gå på känsla.

Fler än jag som har trädgårdsfunderingar så här mitt i maj?

Ha en underbar fortsättning på veckan. Tjingeling

söndag 15 maj 2016

Regnvåt trädgård


Äntligen fick vi så lite regn, vi fick 24 mm i natt! Perfekt för trädgården som var gul och dammig av björkpollen.


Jag har följt väderrapporterna de senaste dagarna och passade på att plocka ut en del växter från växthuset i går. Mulna dagar är ju så perfekta för långsam tillvänjning vid utelivet :-)


Fikonträden fick större krukor och ny jord, rosmarinen fick ny jord och några nya krukor. Men det gäller ju att inte skämma bort dem allt för mycket, då får de ju inte den där goda smaken.

Jag fegar lite och ställer allt nära väggen och växthuset. Om det skulle komma några järnnätter, så klarar de sig så här nära huset. 


Jag ställde även ut vattenkrukan, bland de än så länge lite kala lavendelbuskarna. De gröna stråna till höger är gräslök som snart går ut i blom.
Jag ödar inget brunnsvatten på krukan, hoppas istället på att den fylls med regnvatten :-)

Men jag säger bara det, kolla det vackra bladutspringet på valnötsträdet :-)
Det gröna runt valnötsträdets stam är faktiskt vitlök, vi använder både blasten och de pyttesmå lökarna finskurna i sallad.


I går hann vi med ett besök hos Långasjö Växthus, lite ekojord, tomatplantor och lite nya kryddor fick följa med hem. I kryddlandet sitter ganska många timjanplantor, det försvinner alltid någon varje vinter. Gul oregano, chokladmynta, ananasmynta, grönmynta, salvia, dragon och topplök. Vid sidan om står två rejäla ruggar med marokansk mynta och väntar på större krukor. Ni vet det gäller att ha ordentligt med mynta till sommarens mojito ;-)

 SMHI har lovat mer regn idag, men än så länge är det bara grått och kallt. Jag håller värmen i köket genom att ha bägge ugnarna på, med lite tur blir det både bröd och fikabröd. 
Jag passar på att testbaka lite med det nya siktade rågmjölet från Warbro kvarn, surdegsbröd (så klart) men även hålkakor (utan hål dock).

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på den nya veckan. Tjingeling

fredag 13 maj 2016

Syrener och aklejor


Även om jag har en bukett doftande liljekonvaljer inne, kunde jag inte låta bli en fredagsbukett. Syren, akleja, ramslök och rabarber fick det bli :-)


Det underbara försommarvädret fortsätter och jag vattnar :-) Jag är verkligen glad att vi har egen brunn, vatten bara för bevattning, för det är helt odrickbart enligt testerna. Men växterna blir glada!


I dag har jag en lugn och njutsam fredag. 

Det blir enkel matlagning på grillen med sallad till, med lite tur kanske jag hittar en passande flaska rött i vinkällaren :-)

Ha en underbar fredag och början på helgen. Tjingeling

torsdag 12 maj 2016

Berusande


Grannens hägg står i full blom tillsammans med plommon, körsbär och en massa annat. Doften utomhus är rent berusande. Inomhus är hibiskusarna översållade med knoppar och en av dem har börjat blomma.


Sen kunde jag bara inte låta bli att plocka in lite liljekonvaljer. Visserligen inte helt utslagna, men de lär de garanterat vara i morgon. Billig fredagsfylla med berusande liljekonvaljer på matbordet ;-)


I kväll har jag vattnat, vattnat och åter vattnat. 
Gissa om jag är glad över att ha ett duschmunstycke på vattenslangen och slipper därmed bära runt på tunga vattenkannor. Det är mycket som behöver vatten nu. Dessutom har jag sått lite frön i den sista pallkragen. 
Jag delade in ytan i sex lika stora delar och har sått lite olika i varje ruta. 
Under morgondagen får jag fundera ut något bra sätt att få dit växtväv mot ovälkomna fåglar och insekter. Jag har lite elrör och några klämmor, ska nog få ihop något av det :-)

I morgon är det redan fredag och jag har den här veckans sista arbetsdag.  Jag hoppas kunna vara i trädgården när jag kommer hem, om inte för att vattna så för att njuta.

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling

onsdag 11 maj 2016

Det går inte fort, men långsamt


Nu menar jag ju inte ute i naturen eller trädgården då, där går det ju undan med raketfart och jag hinner inte med.
Däremot går det långsamt att tömma växthuset på medelhavsväxterna, jag vågar liksom inte riktigt lita på vädret. Vi brukar ha sista nattfrost i mitten av maj, men man kan ju aldrig vara för säker.

Vi börjar i alla fall nu, citron och lime har hamnat, väl skuggade, på altanen. Där får de stå minst en vecka innan det är dags för nästa att flytta ut. Som sagt det går inte fort, men det går långsamt att tömma växthuset ;-)


Som ni ser så är det fem rislampor nu. Maken fyllde på med två rislampor till, vi tyckte att det blev lite kalt. Men nu så! 
De lyser så mysigt på kvällen när skymningen faller.

Det underbara vädret för med sig problem för en massa. Jag, som inte är allergisk mot björkpollen i vanliga fall, har däckat :o 
Jodå, det blev bara till att hämta ut allergimediciner på apoteket och börja proppa i kroppen.  Det är bara att konstatera att man blir trött som ett utskitet päron!

För att pigga upp mig tror jag minsann att jag ska ut och plocka rabarber till en rabarberpaj :-)

Ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

tisdag 10 maj 2016

Fixa lite lyxkänsla i vardagen


Egentligen behöver man ju inte tillföra så där jättemycket till vardagen, i alla fall inte just nu när maj känns som bästa högsommar.
Snacka om att det är semesterfeeling :-) men det kan behövas för i år har vi sen, sen, sen semester. Men vi har i alla fall semester, det är det minsann inte alla som har :-)

I eftermiddag har jag suttit en timme i frisörstolen och fått frisyren framkallad igen ;-) eller nåt åt det hållet. Snart kan det nog kallas för frisyr igen!
Jag har ju varit snaggad i säkert 10 år och kände för något nytt någon gång i höstas-vintras, men att gå från snagg till page tar allt sin lilla tid :o  Jag tror bestämt att jag är inne på tredje eller fjärde klippningen som inte är någon klippning utan bara lite puts i kanterna och klippning av nacken.


Nu tänkte jag nog göra maken sällskap i trädgårdslandet, han lägger ut den sista täckbarken och jag har i uppdrag att vattna, vattna och vattna.

Ha en fin fortsättning på veckan. Tjingeling