söndag 31 januari 2016

Lite extra lyx en vanlig lördag


En grå, grå lördag livades upp med besök i ett fullproppat Kalmar. Man skulle kunna tro att folk fått lön ;-)

Vi lyckades hitta en annan bänkbelysning till köket, men tyvärr kräver den fast installation och därmed en elektriker. Men vi väntar ju redan på att få annat elektriker-jobb gjort, det får väl bli en lista helt enkelt :o


Efter Kalmar hade vi bokat bord på Eriksberg, någonting maken och jag sett fram mot ett tag.  

Eriksberg Vilt & Natur är en helhetsupplevelse. Sommartid har vi varit i "safariparken", beundrat miljön, njutit av de frigående djuren och givetvis fotat. Den här gången var det dags att prova deras omtalade mat.


Jag kan lova att vi inte blev besvikna :-) 
Allt från den inledande champagnen med amuse, till desserten med en dubbel espresso var perfektion. Om någon är nyfiken på hela menyn, finns den HÄR.

Efter ytterligare en natt med hosta och huvudvärk är det minsann dags att försöka få ordning på den här söndagen. Vi kanske ses senare?

Ha en bra söndag. 
Tjingling

fredag 29 januari 2016

Vårvindar friska


Sista arbetsdagen i januari blåste formligen förbi, jösses vad det tar i. Hoppas bara att vi slipper storm den här gången.


Håller mig inomhus och vårdar min envisa förkylning, den har hängt i hela veckan med hosta och huvudvärk blandat med varannandagsfeber.

Jag njuter av de vårlökar som har slagit ut, mina absoluta favoriter dessutom.


Får jag presentera Iris i min favorittekopp, Cleo från Gefle proslinsfabrik. Tyvärr har jag bar en, men jag vårdar den ömt.


Pärlhyacinterna och narcissorna låter vänta på sig, men det gör inget :-)


Något som absolut inte har med bilderna att göra, men vi blir inte färdiga med köket den här veckan :-(
Det är visserligen färdigmålat, men vi måste byta ut belysningen vi köpte, till något som vi inte vet vad det är. Men vi hinner kanske leta den här helgen :o
Dessutom måste vi ha hjälp att anpassa det rostfria listerna, de är så hårda att de inte går att böja utan maskiner :o
Men så är det! Men det blir klart någon gång, det är det viktigaste.


Men nu är det dags att njuta av veckans bästa stund, det är ju fredag hörni :-)

Ha en underbar fredagskväll. 

Tjingeling

onsdag 27 januari 2016

För tidig vår i luften


Helt makalöst! Ena veckan nästan -20 grader och snö, i kväll när jag körde från jobbet var det grådisigt med regn och +8 grader :o

Nu när snön är helt borta är vi tillbaka i det konstant gråbruna runt omkring oss. Då är det härligt med ett växthus att gå ut till.
Vårt lilla övervintringsväxthus och ju "uppvärmt", lite mer än frostfritt men inte mer än 5 grader. I växthuset förvarar vi de medelhavsväxter som inte är lämpliga att övervintra inomhus. fikonträd, citron- och limeträd, hängande persikoträd, olika kryddor, agapanthus och även några pelargoner. Dessutom står den underbara kamelian där nere och den blommar oförtrutet, den har blommat sen före jul och det är fortfarande massor av knoppar.


I kväll är det min kväll, mannen är på jobbresa och sonen på väg till Sälen. Jag kan göra precis vad jag vill :-)  
Lite catch-up på bloggar och favoritserierna på TV, de engelska husrenoveringsprogrammen :-) massor av te och allmänt mys i TV-soffan.

När man är ensam hemma är det extra skönt med det nya huslarmet, ingen kan komma in utan att larmet går :-)

Ha en härlig onsdagskväll. 

Tjingeling

tisdag 26 januari 2016

Två penslar och två olika syften


Vi målar och målar och målar, men maken och jag målar numera på varsitt håll.

Maken målar ju, som bekant, vitt i köket. Jag känner mig mer som en alkemist och målar med guld i källaren.


När jag tröttnar på att missbruka guldfärgen skiftar jag och målar med vitt i stället, men fortfarande i källaren.

Det guldiga får jag nog visa i sin helhet när det är klart och det vita, det vita är fortsättningen på våra matsalsstolar. Nu är det de två sista som blir plågade med penseln, lager efter lager efter lager. Så snart alla åtta är målade har jag tänkt att börja leta efter tyg till sitsarna. Då blir det roligt ;-)

Så har nästan tisdagen också försvunnit i ett huj. Avslutade arbetsdagen med en timme i frisörstolen, även om håret för en gångs skull är på utväxt, känns det skönt att ha en frisyr :-)

Nu är det minsann dags för ett avkopplande yoga-pass. 

Ha en skön avslutning på tisdagskvällen. 
Tjingeling

måndag 25 januari 2016

Från ett ljus till ett annat


För ett tag sedan blev vi ju tvungna att byta spis, nu drog ju det en hel del annat med sig.
Bra spisar fanns inte i 70 cm bredd, antingen var de 60 eller bautastora. Det fick bli 60 cm och rostfritt. Varför inte vitt?? Den valda spisen kom bara i rostfritt.


Även fläkten fick bytas, när vi bytte den gick vi från lysrör till halogen, vilken skillnad!! Det är då man märker hur dåligt allt annat ljus är över bänkarna :o


Nu har maken snart målat färdigt, efter den lilla ombyggnaden runt spisen. Så snart färgen har härdat är det dags att byta ut resten av belysningen i köket. Under köksskåpen ska det nu upp ett par meter led-ljuslister.
Efter lyset är det bara en sak som återstår, för den här gången, rostfria lister runt Marrakechkaklet.

Nu är det dags att borsta tanden och lägga huvudet på kudden.

Ha en fin avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen. 

Tjingeling

söndag 24 januari 2016

Doft av nymålat


Under helgen har maken ersatt doften av nybakat med doften av nymålat. Jag vet ju vilken doft jag föredrar, men ibland måste man ju vika sig för utseendet.
Utseendet i köket, det är alltså delar av köket som fått sig en omgång vit färg.

För att lufta lungorna, ersätta lösningsmedel med syre, tog maken och jag en snabbis ner till Karlskrona. Ledljuslister till köket stod på inköpslistan, med det följde med några snygga lampglober också. Var de hamnar får ni se senare, när jag är klar ;-)


Eftersom jag hann, fick det bli en runda på Blomsterlandet också :-) Vita narcissor, blå pärlhyacinter och lila iris fick följa med hem.  Maken stod för det tunga inhandlandet, en säck solrosfrö till småfåglarna.


Vårlökarna får sprida lite vårljus i vinterdiset :-)

Så var den här helgen nästan till ända, i morgon tar vi en ny vecka med nya utmaningar. Ha en fin avslutning på kvällen och en bra start på nya veckan. 

Tjingeling

lördag 23 januari 2016

Vinterklädd i rimfrost


 Lika bra att passa på att fota huset och trädgården i vinterskrud. Inte för att vi har speciellt mycket snö, men väderspåmännen har utlovat plusgrader och regn nästa vecka. Då blir väl allt till ett istäcke istället :o


Även om det fortfarande är lite för bistert ute för mig, är det vackert så det förslår. De senaste dagarna har rimfrosten byggts på i tjocka lager och täcker både buskar och träd.


De senaste veckorna har det verkligen varit befogat att mata småfåglarna, jösses vad det går åt solrosfrön. Men det är många som har hittat till våra små restauranger. Under trädet har vi dessutom lagt ut äpplen till koltrastarna.


Eftersom jag har förmånen att sluta lite tidigare på fredagarna, brukar jag ägna dem åt att varva ner arbetsveckan och växla över till helgtempo. 

I går gjorde jag det i form av bakning, ett bak som tog lite längre tid än det jag brukar ägna mig åt. Men det var värt varje timme det tog, nybakade wienerbröd är inte alls dumt :-) Recept finns HÄR

Ha en fin lördag. 

Tjingeling

torsdag 21 januari 2016

Krispigt värre


Så vaknade vi till ytterligare en köldknäpp, minus 17 grader i morse.
Hujedamej vad kallt! Vet inte om jag ska kalla det krispigt egentligen, det knarrar mer än krispar ute :o
Gissa om jag är tacksam över fjärrvärmen i huset ;-) Innan var det ju pelletseldning som gällde, det är inte kul i ett så stort hus som vi har.

Men kölden har ju en positiv egenskap med sig, SOLEN. Solen har stuckit i ögonen hela dagen genom kontorsfönstret och jag har njutit varenda sekund :-)


Medan jag njuter av värmen inomhus, äter vi soppa och avslutar med årets första, årets första semla. Karlsbader ska det vara och minivarianten, om ni frågar mig. Receptet finns HÄR ;-)

Ha en härlig kväll och en bra start på morgondagen. 

Tjingeling

onsdag 20 januari 2016

Doft av nybakat och hemlagat


Finns det något bättre än att välkomna med doften av nybakat och hemlagat? Det tycker faktiskt inte jag, vilket många av er redan har märkt.
Men jag måste ändå puffa lite för surdegsbröd, det finns egentligen inget enklare att baka. Dessutom sköter det sig själv det mesta av tiden.


Ingen jäst, bara mjöl, vatten salt och surdeg (som också består av mjöl och vatten). Väcka surdegen på morgonen. Röra ihop degen några timmar senare, låta den vila resten av dagen. Slå eller knåda degen, forma bröd och lägga i jäsformar. Sen ska bröden jäsa i kylskåp en, två eller tre dygn. Sen är det bara att grädda, låta det kallna och njuta.
Den långa jästiden låter mjölet utveckla sina smaker till fullo och dessutom är ju brödet fullproppat med mjölksyrebakterier. Riktigt bra för magen kan jag lova. Min mage slutade strula efter jag började äta riktigt surdegsbröd :-)
Du hittar recepten på matbloggen HÄR. Sök bara på surdeg.


I kväll utnyttjar jag blå timmen till en kopp te och att leta matinspiration i en, för oss, ny kokbok skriven av Markus Aujalay.


Jag hoppas hitta några mustiga grytor med massor av rotfrukter att välja mellan, är liksom gryttider nu.


Men nu börjar det dra ihop sig för att fixa till kvällens middag, sen är det minsann dags för Sveriges Mästerkock.

Ha en fin kväll och en bra start på morgondagen. 

Tjingeling

tisdag 19 januari 2016

Uppladdningsbar


Hur är det där ute i vårt vinterland? Under det senaste dygnet har vi fått påspädning av vintern i form av pudersnö. Som plåster på såren fick vi lite mer behaglig temperatur :-)


Direkt när jag slirade in hemma plockade jag fram snösläden och tog ett motionspass, visserligen blev jag avbruten av maken som drog fram snöslungan istället :o Klart mer effektiv än jag!

Eftersom jag fick se mig besegrad, bytte jag raskt snösläden mot köksredskapen. Gräddade surdegslimporna som jäst sen i söndags och fixade lite quinoa-sallad till morgondagens lunchlådor.

Just idag tror jag på att mina batterier är uppladdningsbara ;-) Uppladdningsbara med hjälp av positiv energi och saker som är roliga att göra. Jag håller tummarna för att min energinivå är kvar i morgon bitti när väckarklockan ringer :-)


Dags för ett yogapass mot den envisa värken.

Ha en fin avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen.

Tjingeling

måndag 18 januari 2016

Omslag


Så var det måndag och ny vecka igen, jag måste erkänna att det var en väldigt sömning måndag.
Dessutom var det dags igen, dags för ett rejält omslag i vädret. Från 18 stjärnklara och iskalla minusgrader i morse till tre minusgrader på eftermiddagen med lätt snöblandat regn.
Men vad gör det, det är bara att gilla läget och klä sig efter väder. Anpassa bilkörningen efter väglaget och se glad ut.

Så efter en måndag, när jag knappt vaknat, är det nästan dags att krypa ner under dubbla duntäcken igen. Som omväxling har jag börjat läsa en roman, men den får nog stryka på foten ikväll och det får bli till att bläddra några sidor i något magasin innan ögonlocken slår ihop.

Ha en bra kväll och en fin start på morgondagen. 

Tjingeling

söndag 17 januari 2016

Snötvätt


Vilken underbar helg vi har haft, ljuvligt väder med kyla och sol. I dag blev det till och med en lång, lång promenad på golfbanan. Vi har ju bara några centimeter snö, så promenad är definitivt att föredra framför skidor.

Det där med att tvätta mattor är inte helt enkelt, de flesta kräver kem-tvätt om de ens går att tvätta. Vi har många skinn på golvet, i stolar och fåtöljer och de är ju inte direkt tvättbara. Men vi brukar passa på de vintrar som har snö och det är riktigt kallt.


Några timmar med hårsidan neråt, sedan är det bara att borsta och skaka av dem. Det luktar så rent och fräscht efteråt :-)


När vi ändå var ute i trädgården, passade jag på att ta in lite körsbärskvistar :-)


De kommer väl kanske inte att slå ut, men det ger lite vårkänsla i rummet.


Nu kryper kylan på igen och det börjar bli dags att hämta upp lite ved till brasan.

Ha en härlig avslutning på söndagen och en bra start på nästa vecka. 

Tjingeling

lördag 16 januari 2016

Kyligt och soligt


Misstänker att det hänger ihop, kylan och solen alltså. Det har varit så väldigt klart ett par dagar och nätter nu med ett underbart solsken på dagarna :-)
Visserligen är det väl kallt för min smak, men jag klär på mig lager på lager på lager innan jag ger mig ut.


Solen fick mig att jaga två varv runt huset, först med snabeldraken och sen med dammvippan ;-) Det är värst vad allt syns när det är ljust :o

Nu när rummet är helt klart har maken flyttat ut i hallen, han fogar trappan. Jag har sedan äran att måla både trappa och väggar i hallen, hela vägen upp på andra våningen. Visserligen är det redan vitt, men det är några år sedan det målades och det syns ;-)


Med en bild på pajen vi åt igår önskar jag en härlig lördagskväll (recept finns HÄR). 

Tjingeling

fredag 15 januari 2016

Mitt i januari och tulpanens dag


Vilken bra idé! Att lägga tulpanens dag mitt i januari, när vi julat ut och inte har så mycket färger inne.

Eftersom jag tappade lusten för den ena blomsteraffären och andra hade semesterstängt :o fick det bli två knippen svenska tulpaner i en lätt rosa ton i den lokala matbutiken när jag ändå var där och fredagshandlade.

I kväll trycker kylan på så det får bli soffmys med tända ljus och en sprakande brasa.


Nu tror jag bestämt att det börjar bli hög tid att förbereda kvällens mat, det blir en trerätters som omväxling :-)
Toast skagen följt av pocherad torskrygg med vinsås och vi avslutar med ett experiment. 
En chococaramelpie, om den blir lyckad kommer ett recept på matbloggen, annars förtränger vi den snabbt ;-)

Ha en härlig fredag. 

Tjingeling

torsdag 14 januari 2016

Varma fötter


Efter två arbetsdagar i huvudstaden, med lika många timmars arbete som tre normala dagar, tyckte jag att jag förtjänat att gå hem lite tidigare i dag :-)

När jag kom hem var det inte mörkt, utan det fanns lite, lite dagsljus kvar. Underbart!


Perfekt att bara slå sig ner i de varma fårskinnen med datorn, tända ljusen och bara slappa en liten stund innan det är dags att masa mig ut till spisen.


I går när jag kom hem hade jag fyra, japp fyra, paket :o
En vinst från Lantliv, Hannus julbok som jag ska ge till dottern (jag köpte den ju innan jul).
Några formar/skålar från Rörstrand, som tack för att jag startat en prenumeration på Elle mat & vin (tror jag)
Ett brädspel, som jag får berätta mer om en annan gång.
Sen det allra bästa, ett par Ugg-kängor :-)
Jag är ju en riktig frysskit och nu när vintern kommit på riktigt är jag extra glad att jag till slut lyckats få tag i varma, lätta skinnkängor. De är "vattentäta" och det lyxigaste av allt är att de är fodrade med fårskinn :-) Inga fler frusna fötter här inte!

Ha en underbar torsdagskväll och en fin start på fredagen. 

Tjingeling

tisdag 12 januari 2016

Tulpaner, tulpaner


Tulpanernas tid är verkligen här :-) Jag älskar dem verkligen och brukar normalt sett köpa hem vita, vita och återigen vita.
Men i bland är det kul med lite omväxling, och det får man verkligen när man köper blandbuketterna med holländska kvalitetstulpaner. Både färger och sorter är uppblandade. Jag ber gärna floristen att sätta i något extra grönt bara för att fylla upp lite.

Nästa gång tror jag att jag satsar på bara några få, helst dubbla vita eller svagt rosa :-) 
Är det bara jag som är svag för tulpaner? 
Eller köper du också i tid och otid?

Jodå, min extremt tidiga morgon betyder att jag är i huvudstaden!
Men det där med lite fritid och fönstershopping på stan kan jag glömma, två-dagarsmöte med middag och kvällsaktivitet.

Ha en härlig tisdag. Tjingeling

måndag 11 januari 2016

Vardag igen


Nu märks det verkligen att jul- och nyårshelgen är förbi. Skolskjutsar som kör skytteltrafik förbi på gatan och parkeringen på jobbet är lika knökfull som vanligt.

Då är det bra att vara full av energi och morgonpigg!!

Energi har jag massor av, men jag tillhör definitivt inte de morgonpigga. Jag kan med nöd och näppe masa mig upp strax efter fem - allt för en parkeringsplats ;-)
Skämt åsido, det är skönt att sätta sig i bilen vid fyra på eftermiddagen och faktiskt slippa använda helljuset på vägen hem :-) Gissa om det gör mig full av energi! Jag älskar när ljuset återvänder på eftermiddagarna.

I dag packar jag den lilla väskan, i morgon kommer taxin fem för transport till flygplatsen. Känns som att det knappt är idé att gå och lägga sig :o

Ha en fin, fin måndagskväll. 

Tjingeling 

söndag 10 januari 2016


Vi skriver redan 10:e januari och jag kan konstatera att tiden flyger iväg minst lika fort efter jul som före.
Den här helgen försvann ju lika fort som den kom :o Men så är det väl, tiden går fort när man har roligt :-)

Vi startade tidigt igår, hämtade dottern vi tåget, hämtade släpvagn och drog sen till Ikea. Jodå, vi hängde på låset ;-)

Dottern hade en lång lista och jag hade fyra grejer, vem tror ni fick tag i allt? Jomen, dottern!! Jag fick inte tag i nåt av det jag var ute efter :o

Vi packade både släp och bil, körde ner till Karlskrona i lugn takt. Släp ni vet!

Vi fick hjälp att packa ur av dotterns sambo, sen var det bara att montera igen. Hem körde vi inte förrän sena kvällen och mötte snömodden bara någon mil hemifrån.


I dag har maken skottat snö och målat, sonen har isfiskat, jag har bakat och just nu passar jag fyllningen till kvällens vårrullar. Filodeg ska fyllas och sen ska de ner i fritösen :-) 


Jag säger bara det, den där amaryllisen!
Såna får det bli fler av till nästa jul!! Jösses vad den blommar, fem eller sex stänglar och den ena avlöser den andra :-)

Nu piper visst timern, det är dags att ta tag i maten igen :-) 

Ha en fin söndagskväll och en bra start på nästa vecka. 

Tjingeling