torsdag 15 december 2016

Vara eller inte vara


Jag misstänker att vi alla har olika jultraditioner, en del har vi med oss från bröstmjölken andra har vi skapat själva.

Vår familj har inte många gamla traditioner runt jul, utan vi har omformat en del gammalt och skapat en del helt nya.

Vi sätter upp adventsstjärnor. Men det där med att sätta upp dem dagen före första advent, den traditionen skrotade jag nog för tio år sedan på grund av det påträngande novembermörkret. Jag byter inte till julgardiner, däremot tvättar jag alltid fönstren.
Den heliga traditionen med att ta in och klä julgranen dagen före julafton. Jaa, alltså den skrotade vi också för länge sen, varför kan vi inte få njuta av den längre under väntans tid?
Saffran först till Lucia, bryr jag mig inte så mycket om. Jag bakar saffransbröd när jag blir sugen på det helt enkelt. Saffran finns alltid hemma!
Göra pepparkaksdeg och ta ut pepparkakor med formar, det slutade jag med när barnen var små och tyckte det var kul med en plåt :o Formarna däremot är ju jättefina pynt!


Sen är det ju det där med det andra pyntet, ska det vara eller inte? Några halm- och emmatomtar brukar få komma fram ur lådorna. Krubban, jaa den är ”ny” för året, men har inte hittat sin plats. Resten blir nog dagsformen som avgör, det varierar år från år.


Däremot tror jag att vår julmat är  ganska traditionell och julklappar har vi, men mest symboliskt.

Oavsett om man har traditioner eller inte är det viktigt att trivas med det man gör! Inte göra saker bara för att man måste.  Det viktigaste är trots allt att kunna umgås, umgås med familj och nära vänner, äta god mat och bara njuta.

Dags för mig att pynta till det i matsalen. Jodå, så långt har vi kommit.

Ha en fin kväll och en bra start på fredagen. Tjingeling

1 kommentar:

Meta sa...

Det är skönt att man har kommit så långt i livet att det går att välja efter eget behov. Våra jular ser olika ut nästan varje år.Om vi är hos någon av barnen eller om alla är här eller till och med om vi är själva. Det blir lätt så när respektives föräldrar och syskon har sina åsikter och traditioner. Det är såå skönt att vara flexibel.
Ha nu ett fint slut på sista hela veckan före jul
Kram Meta