tisdag 22 november 2016

Stjärnfall och stakar


Mörka gråa november behöver verkligen lysas upp. Tur att det är så nära första advent att det går att tjuvstarta lite ;-)


Men visste ni att den första adventsstjärnan kom till Sverige redan 1894. 1934 blev adventsstjärnan mer allmän eftersom pappersstjärnorna började importeras. Det stora genombrottet kom sedan i början på 40-talet då den sjuuddiga gulröda adventsstjärnan lanserades.
Eller visste ni att den första elektriska adventsljusstaken tillverkades 1934. Under julen 1937 såldes 3 000 ljusstakar och året efter dubbelt så många.

 Eftersom adventsstjärnor och stakar används under så kort tid, återanvänder jag. Endast något enstaka nytt kommer in över tröskeln. Den enda jag egentligen satsat på, är att byta ut alla lampor i ljusstakarna till LED-lampor. LED-lamporna verkar hålla en evighet, de blir inte varma och jag kan ha dem lysa dygnet runt fram till Knutsdagen utan dåligt samvete.


Vårt hus har stora rymliga fönster, men i nedervåningen är det lite svårt att hänga upp julstjärnor. Dels har vi högt i tak med gardinskenor i taket och dels för att sladdarna måste fästas I gardinskenorna. Av den enkla anledningen är det elektriska ljusstakar I fönstren nere och endast två små stjärnor i fönsterpartiet.


I övervåningen däremot är det en halvmeter lägre I tak och perfekt att hänga stjärnor med andra ord.


Nu när stommen är på plats, är det bara kvar att plocka fram det där lilla småfixet som är pricken över i. 

Ha en fin fortsättning på sista veckan före första advent. Tjingeling

1 kommentar:

Meta sa...

Härligt med Advent. Jag har halmstjärnor och det är ypperligt bra med nya lamporna till dom.Vågar ha dom lysa jämt nu. det finns hur mycket som helst att väja på. skulle bli fullt om man skulle köpa en ny varje år, haha.
Ha det nu riktigt gott
Kram Meta