onsdag 12 oktober 2016

Litet men väl fungerande


Ni som följt mig ett tag, vet vid det här laget att köket i Villa Davidsson används flitigt. Hela familjen älskar att laga mat och vi gör det gärna tillsammans, dessutom är jag ju nästintill fanatisk när det gäller bakning ;-)


Vi har valt att återställa köket, så nära original som möjligt men med modern utrustning. Huset är byggt på 40-talet med ett klassiskt matlagningskök, skåp och bänkar längs de två långsidorna. Ett stort fönster tar upp hela ena kortväggen, den andra kortväggen bryts av en skjutdörr och ett stort, före detta, städskåp.
När vi köpte huset kontrollerade vi att originalstommarna till skåp och lådor fanns kvar. Dörrar och lådor var dessutom inte helt hopplöst förstörda efter 80-talsrenoveringen, utan bara lite mer utmanande att få fungerande igen.


Till att börja med fick vi ju byta ut alla vitvaror, de är väl dessutom inne på både andra tredje bytet vid det här laget.
Vi har plockat bort spegellister och den äckliga plastbeläggning som var limmad på dörrar och lådor. Nu är de istället penselmålade med en tidsenlig kulör. Tidsenliga snäpphandtag på dörrarna och byglar på lådorna. Skafferiet är försett med nyckellås, som sig bör.
Det är egentligen bara det helt nyrenoverade, före detta, städskåpet som inte har någon bra stängnings-/låsningsmekanism än så länge. Vi har helt enkelt inte lyckats lösa det rent tekniskt med låsningen.
Sakta men säkert moderniseras skåps- och lådinredning så gott det går, allt blir ju med lösvirkesprincipen och hänsyn till gamla mått.


För några år sedan gjorde vi ett kärt tillägg ovanför bakbänken. En specerihylla från BOET med 24 kryddskäppor i glas (varav 23 är original). Hade letat med ljus och lykta under flera års tid innan den dök upp hos Emmy på Ölands Byggnadsvårdsbutik. Visserligen ett renoveringsobjekt, men som inte krävde allt för stor insats innan den kunde sättas upp.


När barnen var små knökade vi dessutom in ett matbord i köket, men sen ett antal år tillbaka finns endast ett litet barbord för frukost. Vi har ju både serveringsgång och separat matsal ;-)

Det var vårt lilla, men väl fungerande, kök i från alla vinklar ;-)

Färre dagar kvar att jobba än jag har jobbat, ha en härlig fortsättning på veckan. Tjingeling

2 kommentarer:

Hem ljuva hem sa...

Kul att få se ert kök så här i dessa vinklar. Köket är ju husets hjärta sägs det. Kraaam pia

Meta sa...

Det är ordning och reda hos er och inte behöver det vara stort för att vara fungerande för mat och bakning.Det är kul att ni kunnat bevara så mycket som möjligt av originalet men det är lite mer jobb än att bara riva ut och sätta in färdigt nytt. betydligt roligare åxå.
Ha det så gott i ert fina kök
Kram Meta