söndag 15 maj 2016

Regnvåt trädgård


Äntligen fick vi så lite regn, vi fick 24 mm i natt! Perfekt för trädgården som var gul och dammig av björkpollen.


Jag har följt väderrapporterna de senaste dagarna och passade på att plocka ut en del växter från växthuset i går. Mulna dagar är ju så perfekta för långsam tillvänjning vid utelivet :-)


Fikonträden fick större krukor och ny jord, rosmarinen fick ny jord och några nya krukor. Men det gäller ju att inte skämma bort dem allt för mycket, då får de ju inte den där goda smaken.

Jag fegar lite och ställer allt nära väggen och växthuset. Om det skulle komma några järnnätter, så klarar de sig så här nära huset. 


Jag ställde även ut vattenkrukan, bland de än så länge lite kala lavendelbuskarna. De gröna stråna till höger är gräslök som snart går ut i blom.
Jag ödar inget brunnsvatten på krukan, hoppas istället på att den fylls med regnvatten :-)

Men jag säger bara det, kolla det vackra bladutspringet på valnötsträdet :-)
Det gröna runt valnötsträdets stam är faktiskt vitlök, vi använder både blasten och de pyttesmå lökarna finskurna i sallad.


I går hann vi med ett besök hos Långasjö Växthus, lite ekojord, tomatplantor och lite nya kryddor fick följa med hem. I kryddlandet sitter ganska många timjanplantor, det försvinner alltid någon varje vinter. Gul oregano, chokladmynta, ananasmynta, grönmynta, salvia, dragon och topplök. Vid sidan om står två rejäla ruggar med marokansk mynta och väntar på större krukor. Ni vet det gäller att ha ordentligt med mynta till sommarens mojito ;-)

 SMHI har lovat mer regn idag, men än så länge är det bara grått och kallt. Jag håller värmen i köket genom att ha bägge ugnarna på, med lite tur blir det både bröd och fikabröd. 
Jag passar på att testbaka lite med det nya siktade rågmjölet från Warbro kvarn, surdegsbröd (så klart) men även hålkakor (utan hål dock).

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på den nya veckan. Tjingeling

3 kommentarer:

Meta sa...

Undrar om större delen av landet har haft regn ihelgen Visst behövs det men fy så trist det är kallt och jag fryser här på kolonin åker nog hem till värmen ikväll efter grillandet haha i regnet hoppas det slutar tills dess. Häftig kruka du har vid staketet.Om det gick undan innan så lär det väl bli ännu mer fart på växtligheten efter regnet om solen dyker upp.
Ha en fin början på veckan du med
Önskar sol
Kram Meta

Hem ljuva hem sa...

Ja det där regnet behövs faktiskt. Oj så torrt i marken det var idag när jag rensade. Vad fina ex. du har av fikon rosmarin och annat. Skönt att kunna börja ställa ut lite. Kraaam Pia

HWIT BLOGG sa...

Ja det behövdes och nog är ett vårregn ganska så mysigt när man får vara inomhus...
Myntor gillas, tror jag ska fixa mig ett sånt litet kryddland som du har där, jättefint!
Tisdag, solen skiner och jag ska till Öland, dags att dra...
Kram från Titti