måndag 30 november 2015

En blåsig ö, före stormen


Den gångna helgen var det ju full rulle, vi startade lördagen med att hämta dottern vid tåget för att sen åka till Kalmar.
Var vi ensamma där?? Nop!!
Däremot var det inte fullt lika mycket folk på södra Öland, men det kan kanske ha berott på snålblåst, duggregn och bara någon enstaka plusgrad ;-)
Vi började hos Ölands Kvalitetsprodukter i Mysinge för att hämta upp lite kött vi beställt för ett par veckor sedan.


Sen begav vi oss ner till Mörbylånga och Ölands SöderBönors Café. Alltid lika pålitligt med riktigt gott fika och trevlig stämning.


Jag nöjde mig med en kanelbulle modell "familjestorlek", en nötros och en laktosfri latte. Bästa, bästa!!


Givetvis åkte vi en tur längs vattnet, stannade till helt kort i Gårdby Lanthandel innan vi begav oss hem i mörkret.

Som traditionen bjuder ägnades kvällen åt matens och dryckens hyllning, hos makens syster med familj.

Söndagen var vi åt ett helt annat håll :o

Stormen gick oss inte helt spårlöst förbi i natt, hua vad det blåste. Ett av våra äldsta fruktträd fick sätta livet till och la sig platt på gräsmattan :-( Men som tur väl var ramlade det just på gräsmattan och inte på någon grannes bil eller hus. Bortsett från plommonträdet klarade vi oss bra.

Ha en fin måndagskväll. Tjingeling

söndag 29 november 2015

Första adventsljuset är tänt


 Nu får vi väl kanske säga att hösten är slut och nedräkningen till jul har börjat.


Det blev ett par elektriska adventsljusstakar till matsalsfönstren till slut. Vit målat trä, hyfsat höga, med fem ljus och ledlampor.


Den här helgen har varit lite hektisk, med långkörningar både hit och dit. Men det får bli lite bilder och mer om det i veckan.

I natt är jag rädd för att det blir minimalt med sömn, stormen Gorm har tagit över sydsverige och det blåser så in i hoppsan. Riktigt otäckt om ni frågar mig, lite Gudrun-känsla.

Ha en god nattsömn och en fin start på morgondagen. Tjingeling

fredag 27 november 2015

Nu är det tillåtet


I dag fick även min vackra luciakrona sina ljus, givetvis hamnar den på hedersplats på matsalsbordet. Där kommer den att stå till julhelgen är över.


Jag blev så himla glad i början av december för ett par år sedan när jag lyckades vinna den på en Tradera-auktion. Det var definitivt inte den första jag bjöd på , men äntligen blev det den sista :-) Jag är tycker den är lika vacker än i dag.


Fönstren i matsalen gapar fortfarande ganska tomma :o I det ena fönstret står endast ett par ilexkvistar tillsammans med ett par kaxiga grenar från valnötsträdet :-) Men det kanske blir ändring i helgen, vem vet ;-)


Sen var det ju det där med rumsgranen, Nej! Den trivs inte mörkt allt för länge, den vill ha halvskugga och nu vintertid innebär det ju egentligen öster- eller västerfönster. Men eftersom vårt rum med den stora glasväggen ska renoveras, har jag fått sprida ut blommorna och ställt dem där de får plats. Sen får jag flytta om dem när de säger till att det är för mörkt :o

Ha en fin fredag. Tjingeling

torsdag 26 november 2015

Välj ett säkert alternativ


En av mina värsta farhågor är glömda ljus och just advent och jul är ju då vi tänder mest ljus. Mest för att det är mysigt i största allmänhet.

Värmeljus är något jag numera aldrig lämnar obevakade, därför blev jag extra glad över de fejkade som Ica lämnar ut som gåva den här veckan.


Ljuset är väl inte det "äkta", lite för gul-grönt. Men i trappen upp har jag hellre fejkljus tända än tomma ljuslyktor ;-)

Några till får jag allt skaffa så att det lyser hela vägen upp :-)


Däremot där vi sitter får det minsann vara äkta vara och siste man ur rummet släcker ljusen!!

Ha en härlig kväll och glöm inte släcka ljusen. Tjingeling

onsdag 25 november 2015

Firar lite extra


Nu äntligen!!
Nu äntligen damp det ner i mailboxen, mitt kursintyg från Dryckeskunskapen. Resultatet var precis det jag hade hoppats på, ett VG :D


Så i kväll firar jag lite extra, dock inte med underbart goda Pongracz, utan en stor kopp varmt te ;-)

Ha en härlig onsdagskväll. Tjingeling

tisdag 24 november 2015

Det enkla är det vackra


En riktigt sliten klyscha, men jag kan inte låta bli att hålla med :-) Enkelt är vackert tillsammans med återbruk med nytt användningsområde.
Ostformen har jag visat förut. De så väldigt användbara glassformarna, även om det är två olika storlekar passar bägge perfekt som ytterkruka. Det här är den mindre av de två.


En av de stora vackra konservburkarna få rymma lite glaskulor i silvriga, vita och grå nyanser. Riktigt fint när ljusen speglar sig i dess glans ;-)


Nu får det nog vara så här på matsalsbordet, mjölsäcksduk, en enkel adventsstake, lite bling, en ostform och en glassform.

Jag tror jag har hittat något att ställa i fönstren, men det får vänta till helgen. Jag återkommer om det blir ett klick mellan mig och föremålen ;-)

Dags att krypa ner mellan lakanen, det gäller att passa på att fånga så många sovtimmar som möjligt.

Ha en härlig avslutning på kvällen och en fin start på morgondagen. 
Tjingeling

måndag 23 november 2015

Lite varje dag


Jag känner in vad det är som ska fram till advent. Men måste faktiskt erkänna att jag våndas lite, brukar alltid ha något som lyser i varje fönster. Men det blir inte så i år :o

Enkelheten får tala och jag tror bestämt att jag lägger min energi på levande ljus och blommor istället :-)
I går köpte jag med mig några ilexkvistar och nya hyacinter. Jag väntar ett par veckor med amaryllis och julstjärnor, men jag räknar ändå med att få fylla på med ilex och hyacinter nästan varje vecka fram till jul.


En enkel adventsbricka till vardagsrummet har tagit form. Ett silverfat med höga gilleljus, små porslinssiffror i snöre, några horn och snäckor.

För att inte ljusen ska riskera att vingla, har jag satt fast dem med kraftig dubbelhäftande tejp.


I kväll är det tända ljus, pläd och varmt te som gäller. Temperaturen har sjunkit ner till minus 12, det är man ju inte riktigt van vid (inte huset heller).

Ha en fin kväll och en bra start på morgondagen. 
Tjingeling

söndag 22 november 2015

Ett rum med utsikt


Vi hängde på låset i september när Vitemölla släppte sin eftersäsongsmiddagar. Den här helgen var det äntligen dags och vi kunde konstatera att det var exakt ett år mellan besöken :o
Den här gången fick vi rum nummer 1, andra våningen längst till höger i bild.



Utsikten går ju inte att klaga på :-) November visade sig från sin mäktigaste sida, kulingvindar och horisontellt ösregn.


Men vad gör väl det när man kan ladda upp med lite bubbel innan ombyte till middag.


Matsalen ser tom ut, men de hade dukat smart. Alla par satt längs glasväggen, vilket gjorde att din bordskavaljer/dam dolde de andra.


Efter ett glas bubblande cremant från Alsace följde en härlig femrätters avsmakningsmeny med tillhörande dryck. Hela menyn finns presenterad HÄR.


Vi vaknade tidigt av vågornas dån och regnets piskande på fönstren. Men vad gör väl det när man kan avnjuta en frukost i lugn och ro.


Promenaden längs stranden fick stryka på foten, men vi tog en liten tur längs vattnet ner till Simrishamn innan vi vände inåt mot Tomelilla och inlandsvägen hemåt.

Vi mötte egentligen inte snön förrän vi passerade Trolls Ljungby, men inga mängder tack och lov.
Här hemma är det inte mer än kanske fem-tio centimeter.

Ha en fin avslutning på söndagskvällen och en bra start på nästa vecka. 
Tjingeling

fredag 20 november 2015

Återbruka


Att jag älskar gamla föremål är väl ingen hemlighet, jag blandar ju nytt och gammalt i en salig röra och skapar en stil som blir min egen.
När jag kan återanvända mina samlade köksatiraljer blir jag extra glad.
Nu när mörkret kommer tidigare och tidigare gäller det att leta fram allt som kan ge lite extra ljus. En stor ostform, 1 liter tror jag, fylld med värmeljus blir en stabil ljuslykta på matsalsbordet. Ett ypperligt komplement till adventsstaken, när den väl börjar tändas.


På barbordet i köket står några av mina korvhorn, samlingen växer hela tiden. 
Jag har mina i gamla hyacintglas, men gamla vinägerflaskor går ju precis lika bra. Tillsammans med de danska stjärnljusstakarna får de bilda ett ljusstilleben. Vackert att titta på och sprider samtidigt både värme och ljus.

Nu ska här packas en liten väska och necessär. 
Ha en fin fredagskväll. 
Tjingeling

torsdag 19 november 2015

Det behövs inte så mycket


Jag tycker inte att det behövs så mycket för att få lite adventsstämning att infinna sig. 

När jag kom hem i skummet, till det tomma huset, passade jag på att fixa lite på matsalsbordet.


Lite fransk mjölsäscksväv, en adventsstake med Liljeholmens ljus och ett granatäpple för den röda färgen. Klart!!
Jo, visst kommer jag att komplettera med lite blommor, men inte än :-)

Mjölsäcksväven köpte jag förra året av Marie (Vita Ranunkler). Adventsstaken, Nordic Light, klickade jag hem i helgen från DesignOnline.


I kväll viner vinden runt husknuten och jag tror baske mig att jag ska passa på att krypa ner under duntäcket extra tidigt. 

Ha en bra kväll och en fin start på morgondagen. Tjingeling

onsdag 18 november 2015

Vara kär i ett skåp

Foto: Marie Svensson (Vita Ranunkler)
Jo, jag menar faktiskt ett skåp. Fick först syn på det i Richards instaflöde.
Gissa om det var färskt när jag tingade det, Marie fotade det direkt efter lossning utanför sin butik (Vita Ranunkler), därav bilfronten i glasdörren.

Snart är jag alltså ägare till ett helt fantastiskt vackert, grått skåp att möblera upp det nymålade rummet med. Den vackra grå färgen kontrasterar de vita väggarna men samsas väldigt bra med den grå Kalklitir-fonden i rummet bredvid. Skåpet ska förses med ytterligare någon hylla och sedan fyllas med våra kokböcker.
Ganska snart bär det upp till Hjo med släp för att hämta den vackra skönheten. Det ska bli så kul att återse vackra Hjo och Maries fina butik.

Men innan Hjo, kommer det en massa andra trevligheter, så jag är rädd att tiden kommer att rusa ännu fortare :-)

Ha en fin kväll och en bra start på morgondagen. Tjingeling ❤️

tisdag 17 november 2015

När huvud och kropp inte vill samma sak


Hur frustrerande är det inte när huvudet vill en sak och kroppen säger något helt annat :-(

Men en sak löste huvud och kropp galant tillsammans, C9, förändring på nio dagar. Tiden har gått så fort! 
Jag nådde mitt viktigaste personliga mål, dessutom blev jag några kilo lättare och några centimeter mindre runt midjan bara så där ;-) 

Tack helheten och tack Stina för tipset och supporten :-)

Nu ska jag fortsätta på den bana jag startade redan i maj, med daglig motion och träning när kroppen tillåter. Jag satte upp målet minus 12 kg på 12 månader, så här långt visar vågen minus 8 kg :-) 

Även om det är 1,5 vecka kvar sitter jag just nu och klurar på var jag ska börja adventspynta, med vad och hur.

Ljus har jag i alla fall köpt hem, en ljusstake är hem-klickad och på väg, resten får bli med det som finns hemma eller i skogen. Någon eller några julstjärnor åker upp i fönstren sen har jag inte bestämt hur jag gör med.

Nu undrar jag hur du gör, adventspyntar du traditionellt eller varierar du dig?

Ha fin avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen. Tjingeling

måndag 16 november 2015

Brottas med mörkret


Jag fick lära mig på fotoutbildningen att "blixt är inget man ska vara rädd för" :o

Men hur naturliga blir bilderna i mörka november, jag bara undrar? Det är väl skillnad kanske om man har tre-punkts ljussättning och blixtlampor, men jag har min Speedlite 430 och det blir inte samma sak.

Däremot har jag fått ljus i vardagsrumstaket :-)


Taklampan från hallen, fick flytta in här med samma typ av glödlampor som den två-armade. Två lampor från samma tidsepok i samma rum!

Ni får ursäkta alla möbler och prylar, men det pågår omflyttning i snart i hela huset, allt för att ett rum till ska målas. Det är rummet borta i skummet som ska bli alldeles vitt och ljust som de andra rummen. Med lite tur är vi klara till nyår :o


Det blir lite trångt med alla fåtöljer, vi köpte ju fyra Storsele för att ha i det nymålade rummet, så just nu flyttar de runt efter var de får plats för stunden :o

Nu tror jag bestämt att kartongerna ropar på mig igen! 
Ha en fin avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen. 
Tjingeling

söndag 15 november 2015

Återbruka det som redan finns hemma


Som det kan bli när det ska flyttas runt :o
En bokhylla skulle flyttas och delas, helt plötsligt blev jag av med min handdukshängare på lilla toaletten.
Handdukshängare var helt enkelt en gavel till en gammal Ikea-bokhylla, som en vitmålad stege ungefär.
Det blev till att leta fram våra gamla krokar. När vi flyttade in i huset var det krokar uppskruvade överallt på våra kastvindar, vi skruvade ner de flesta och har återbrukat dem där de syns istället.

En av de mindre fick således bli handdukshängare just på lilla toan :-)


Inte helt fel med återbruk när allt redan finns hemma ;-)

Den här söndagen har annars gått åt till att röja, röja och flytta runt prylar. Däremellan har det bakats och kokats oxsvansragu. Nu framåt kvällskvisten blir det till att ta tag i lite träning, ryggen strejkar efter allt kånkande ;-)

Ha en fin söndagskväll och en bra start på den nya veckan. Tjingeling

lördag 14 november 2015

Novembermys


Det är svårt att föreställa sig att det är november.
Maken och jag passade på att ta en stärkande långpromenad medan solen tittade fram.
Tanken var ju att vi skulle förbereda för målning, men det fick bli annat nödvändigt istället :o
Vi började räkna dagar och kunde konstatera att tiden för att lägga på vinterdäcken rusar mot oss, så det fick bli makens nödvändighet.
Jag hamnade i köket med glassmet, kakdeg och surdeg.


Ett glas vitt framför brasan, med tända ljus, innan maten är ju aldrig fel ;-)

Ha en fin lördagskväll.
Tjingeling

fredag 13 november 2015

Leta ljuspunkter


Nu flyttas lampor runt för att hitta bästa platserna, den tvåarmade golvlampan testas just nu i ett av hörnen i vardagsrummet. Jag älskar de där 50-talslamporna med två och tre armar, nackdelen är att elen slits väldigt hårt av fjärdrarna.

Om lampan trivs i hörnet och vi med den, ska jag renovera elen under vintern. 
Vi har ju en passande taklampa, som just nu sitter i hallen, som också får flyttas hit och då blir det väldigt mörkt i hallen. 

Jag letar ju efter mer en en lampa, någon som något bra förslag på var jag kan hitta snygga lampor?

Dags att förbereda en sallad och ta fram skaldjuren (C9, ni vet). 
Ha en fin fredag. 
Tjingeling

torsdag 12 november 2015

Vi närmar oss med stormsteg


Herregud så fort tiden går, snart har halva november också sprungit förbi. Jag som trodde den här veckan skulle kännas låååång, men icke, snarare tvärt om.

Eftersom det är becksvart när man kommer hem, hinns det ju inte så mycket i veckorna längre. Därför har vi lämnat den kommande helgen med blanka kalenderblad, dels för att jag fortfarande går på C9 och dels för vi har faktiskt tänkt förbereda för målning och med lite tur även hinna börja måla.

Jag förstår inte hur det kan vara så mycket att plocka undan, jag får bestämt rensa undan lite och ha en loppis till våren tillsammans med dottern ;-)


Nu tror jag bestämt att det är dags för en balja te så att jag får upp värmen.

Han en skön avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen.
Tjingeling

onsdag 11 november 2015

Vara ute i god tid


Vad som är i tid är relativt och upp till var och en. Men jag tycker om att vara i tid, inte vara för sent ute. 
I år gäller det även dryckerna till den stundande adventtiden. Årgångsglöggen beställdes i god tid för avsmakning vid Alla helgon.


Romglöggen har hunnit bli årgångs, men någon gång ska den väl drickas upp tänker jag. Vi är inte jättestora på just glögg måste jag erkänna :o

Sen kunde jag inte låta bli att köpa den calvadoslagrade julmusten, den ser jag fram mot att smaka. Vi provade en annan sort förra året, den var mer som svagdricka än som julmust - en mer vuxen smak och inte lika söt som den vanliga.


Beställningen på vin och öl är påbörjad och skickas nog in vilken dag som :-) Som sagt det gäller att vara ute i god tid, så det blir tid över för annat som är roligare (än att köa på Systembolaget).

I kväll ska det roddas runt lampor, någon ska till dottern och andra ska få lysa upp nya hörn.

Ha en fin kväll och en bra start på morgondagen. 
Tjingeling

tisdag 10 november 2015

Mjukt, skrynkligt och mjukt


Nämnde jag mjukt och skrynkligt ;-)
Kunde nämligen inte låta bli att köpa på mig ytterligare ett set med påslakan av renaste lin :-)
De här är nästan vita, eller så vitt som lin kan bli.


Kommer att bli ljuvligt att krypa ner mellan nytvättade, skrynkliga och mjuka lakan och dubbla duntäcken.


Dag två av C9 är till ända och de som vet, säger att det värsta är över :-) Men jag måste säga att det enda jobbiga har varit att komma på HUR jag ska få i mig de olika konsistenserna och udda smakerna. Men jag har hittat mina knep, så nu är det bara att köra vidare på de följande sju dagarna.
Aloe vera blandar jag med osötad juice, fiberpulver med varmt te och proteinshaken med mandelmjölk.

I kväll kokar jag bönor till världens godaste bönsallad och har blötlagt ärtor till ärtsoppa. Så gissa vad jag ska äta de närmaste kvällarna ;-)

Här blåser det i kväll, så jag ska nog krypa ner, lyssna på vinden och insupa lite advent- och julinspiration.

Ha en fin kväll och en bra start på morgondagen. 
Tjingeling