fredag 30 oktober 2015

Pimpad taklampa


Fredag, den sista fredagen, i oktober. Hela oktober är alltså snart slut, bara Alla Helgons dag kvar.
Helgen till ära har jag faktiskt pimpat taklampan i hallen.


Skärmarna åkte av och nya glödlampor har fått ta plats.


Det blev ett kanske inte ljusare, men väldigt mycket läckrare.


Dagen till ära är trappan pyntad med en liten, liten keramikpumpa. Det är ju trots allt Halloween ;-)


Näe, jag har inte fått snurren och börjat julpynta redan. Men eftersom vardagsrummet, den delen som ska målas, håller på att tömmas, har jag fått sprida ut en del av "prylarna". Rumsgranen och fotogenkannorna får tillfälligt hamna i trappen.

Ha en härlig fredagskväll och en bra start på helgen. Tjingeling

onsdag 28 oktober 2015

Källarromantik


Förutom att vara klassisk källare, före detta pannrum, före detta garage och matkällare är även våran källare tvättstuga och utanför tvättstugan står vårt lilla, lilla men uppvärmda växthus.
Det lilla växthuset inrymmer nu våra medelhavsväxter, eller de flesta av dem i alla fall.
Det lilla, älskade växthuset som räddade mig före och efter min steloperation av ryggen.


Som sagt innanför växthuset finns tvättstugan, som fick en för tidig julklapp i går :o

Är det någon som begriper varför vitvaror har en förkärlek för att packa ihop strax innan jul?? Förra året: spis och fläkt, året innan kylskåp, innan dess torktumlare ........

Hur som helst, får jag presentera vår nya, tyska vän till vänster, som ska ta hand om vår tvätt i några (förhoppningsvis, många) år framöver.


Ha en fin avslutning på onsdagskvällen och en bra start på morgondagen. 
Tjingeling

måndag 26 oktober 2015

Det drar ihop sig


Så var det då dags, dags för sista veckan före tentamen i Dryckeskunskap.
Den här veckan ska det pluggas ölbryggning, cider och servering av alkoholfria drycker. Det är dags att repetera huvuddragen ur vinlitteraturen och även Läsa igenom alla noteringar jag gjort under dryckesprovningarna. Phui!!

Lagom till helgen blir det ett kort avbrott i pluggande för matlagning och umgänge vid matbordet :-)


Efter en kylig morgon är ytterligare en underbar höstdag är till ända. Mörkret hade visserligen redan lagt sig när jag gick från jobbet men i takt med att månen steg på himlen blev det allt ljusare igen. 
Nu lyser fullmånen alldeles klar, det blir nog en kall natt och morgon. Tack och lov för diselvärmare, en värkande kropps bästa vän ;-)

Ha en härlig avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen. 
Tjingeling

söndag 25 oktober 2015

Utnyttja tiden väl


Söndagkväll och första dagen med normaltid är snart till ända. Tack vare normaltidig uppstigning, blev dagen väldigt lång och det gick att hinna med en hel del.

Påfyllning av skafferiet och ljusförrådet. En snabbglutt inne på Ikea och storhandling på Cervera :o


Påfyllning av energidepåerna är ju ett måste ;-) Framför allt när caféet på Kalmar läns museum är öppet :-)


Väl hemma hann maken med att fixa till mjölförvaring de' luxe. Fyra hjul på min äppellåda gjorde susen. Så mycket enklare att få ut mjölet, och jag slipper sabba golvet ännu mer ;-)


Dags att krypa ner under duntäcket och ta natt! 

Ha en fin avslutning på söndagskvällen och en bra start på nya veckan. 
Tjingeling

lördag 24 oktober 2015

Björketorp i höstskrud


Eftersom vi inte har haft den där frostknäppen, har vi heller inte fått de där riktigt eldiga färgerna i våra omgivningar.
Björketorp bjuder ändå på koppar och guld i alla ädla och oädla kulörer.


Idel, ädel skog och park, till största delen bestående av bok, ek, och björk. De småländska stengärdsgårdarna delar upp parken i olika rum, närmare bestämt arton stycken.


Björketorp är gårdsnamnet på golfbanan i Vissefjärda, för er som inte vet ;-) Under dagens promenad hade maken med sig klubbor och jag hade med mig kamera, en för dagen, rättvis fördelning.


Jag roade mig med att testa olika slutarhastigheter, jag behöver bli bättre på att ta bilder med fart i :-)


Avslutar med en bild på Björketorps närmaste granne, vackra Vissefjärda kyrka. Kyrkan ligger fantastiskt vackert, i det närmaste omgiven av vatten, tre av kyrkans fyra sidor omges av Kyrksjön.

Det är höst på riktigt från och med i morgon, glöm inte att vrida tillbaka klockan till normaltid.

Ha en fin avslutning på lördagskvällen och en bra början på söndagen. 
Tjingeling

fredag 23 oktober 2015

Vacker som en höstdag


Kinesiskt te är så himla spännande, ingen tekula är den andra lik. Den här passade verkligen in på dagens vackra höstfärger.


Lite tidigt kanske, men i dag låg Lantlivs julinspirationsnummer i brevlådan. Alla de vackra julhemmen får en allt att längta lite ;-)


När julinspirationen ändå ramlade över mig, kollade jag igenom ljuslådan. Kan konstatera att ljushållare finns, men lite sämre ställt med ljus. Det löser vi enkelt!!
Korvhorn och ljusformar köper jag på mig när jag ramlar över dem. Perfekta att sätta i en vas eller flaska, vips är det en stilren ljusstake.


Apropå ljus, de nya linnedraperierna är på plats. Tjocka men ändå genomsläppliga, Vid nästa besök i staden får jag införskaffa några meter vinterfoder på Ikea.


TGIF, det har varit en tung vecka. 
I kväll vankas det lax med romsås, kanske blir det något glas vitt till.

Ha en underbar fredagkväll. Tjingeling

onsdag 21 oktober 2015

Det börjar närma sig


Den kommande helgen är det dags att vrida klockorna tillbaka till normaltid och nästa helg är det Alla-helgons dag. Tiden rusar och det blir allt mörkare för varje dag som går, men än så länge är det höst - en väldigt fin höst om jag får säga det.


Med mörkret kommer en längtan efter ljuset, ljuset som i advent, jul och midvintersolståndet. Vilket också påminner mig om att jag måste köpa ljus, mer ljus för nu går de åt som smör i solsken ;-)

Noop, jag har inte köpt årets glögg än :-)
Den här är kvar från tidigare men jag har beställd Blossa 15. Vi har som tradition att alltid smaka årets glögg efter fackeltåget vid Alla helgon.


Jag måste erkänna att jag är stolt över våra egenodlade nötter och ser verkligen fram mot att få smaka dem till lite god glögg :-)


Än så länge ser förra årets rumsgran ut att ha klarat sig bra, den släpades hem lagom till advent i snöglopp. Men den var så fin, så det var väl värt det. När jag ser den nu efter sommaren är jag ännu mer nöjd. 

Efter en dag, som varit allt annat än bra med huvudvärken from hell och spyspannen i högsta hugg, kan jag bara hoppas att morgondagen blir bättre.

Ha en fin kväll och en bra start på morgondagen. Tjingeling

tisdag 20 oktober 2015

Förberett lite grand


 I dag åkte de ner, de gamla, mörka och tunga draperierna för husets vackra dubbeldörrar.

Dörrarna är enormt vackra i mina ögon och är original, visserligen har vi målat dem på utsidan och drevat dem ordentligt med lin. Men de läcker som såll. Man hade inte riktigt samma byggnormer på 40-talet som idag ;-)


Först i det här perspektivet ser man hur stora dörrarna är. Dörren i vänsterkanten är en av pardörrarna in i matsalen med normalhöjd på dörrarna. Jodå, vi har högt i tak också, nästan 3 meter sån när som på några centimeter.

Himmelsblå linnedraperier blir nog himla fint, hoppas jag :-)


Avslutar med en favorit i repris, min franska soppterrin från Malin (Lantliv i Norregård). Jag köper inte speciellt mycket "pynt", men när jag gör det är det verkligen väl genomtänkt ;-)
Just terrinen hade jag gnagt på säkert 6 månader innan jag slog till och just det är min akilleshäl. För oftast när jag verkligen bestämt mig, då är det sålt :-(


Men här hade jag tur! 
Den vackra terrinen tronar på hedersplatsen i matsalen, ovanpå skåpet som innehåller allt servisporslin :o

Ha en härlig kväll och en bra start på morgondagen. Tjingeling

måndag 19 oktober 2015

Ljust var det här


Den här gången klagar jag inte över mörkret ;-) I helgen plockade jag in ljuslyktorna från altanen och ställde tillbaka dem i trappan.
Mysigt att ha lite ljus på vägen upp till andra våningen.


Vän av ordnings inser att bilderna är från igår, men tänk ändå - mitten av oktober har redan försvunnit och kalendern går med raska kliv mot advent.
Men just nu vill jag inte ha advent, så snabbt, jag vill måla  den sista delen i vardagsrummet så att vi kan göra advent i hela nedervåningen samtidigt :-)

Nya draperier till dörrarna i hallen är beställda, i linne den här gången och jag hoppas att de är svagt blå i nyansen. Sen köper jag annat, billigt, tyg på Ikea och fodrar med. Jodå, fodrade draperier behövs verkligen till våra dragiga, gamla pardörrar ;-)


Nu tror jag minsann att middag måste snos ihop, ris-lins-sojabönssallad med kyckling och någon god dressing.

Ha en härlig måndagskväll och en bra start på tisdagen. Tjingeling

söndag 18 oktober 2015

Första egenodlade valnötterna


Är det inte fånigt så säg? Att bli överlycklig över fyra stycken kärnor!!

Hur det än är, har vi skördat de första valnötterna på vårat träd :-) Jag vet inte riktigt om de räddar julen, men de kommer att ätas med andakt :-)

Annars har den här söndagen inneburit städning, inplockning av medelhavsväxterna för övervintring i växthuset, bakning och rostning av granola. 

Ha en underbar avslutning på söndagen. Tjingeling

lördag 17 oktober 2015

Ett enda tema, päron


Temat för gårdagen och dagen har varit päron. Päron som i päron och inte föräldrar ;-)

Det är som alltid, får jag en idé måste den testas. När jag väl, sent om sider, körde hem från jobbet i går, var jag heltaggad på köket och bakning.


Jag började med att göra några olika degar, två mördegar och en luftig sockerkakssmet. Kokade vaniljkräm och päronkompott smaksatt med kardemumma och lite vin för syran.

Sockerkakan blev en variant på princesstårta, men med päronkompott istället för hallonsylt. Naturell marsipan istället för illande grön, kändes helt rätt.
Mazarinerna fick sig en sked päronkompott under mazarinmassan och syltsnittarna fick sylten utbytt mot päronkompott.

Efter nogsam avsmakning, kan vi konstatera att päron sätter inte speciellt mycket smak :o Men jag hade jä....gt roligt ett bra tag!!


Lärdomen är att päron är bäst att äta naturella, så ikväll blir det enkelt. Ost, päron och ett glas rött ;-)

Ha en fin lördagskväll. Tjingeling

torsdag 15 oktober 2015

Grönt i dubbel bemärkelse


Grön spenat och gröna ärtor fick bli basen i kvällens middag. För ett tag sedan fick jag tag i jättefin färsk eco-spenat som hamnade i frysen, perfekt att bara kunna ta upp lite i taget.
Jag fryser spenat på samma sätt som ramslök, sköljd, torkad och i en uppblåst påse.

För väldigt många år sedan bjöd svägerskan på Crème ninon vid äldsta barnets dopkalas, den soppan hade jag i minnet, men adderade spenat.
För att få lite extra protein, kokade jag några vaktelägg, som hamnade i botten på skålarna. Jag skriver ihop ett recept någon av de närmaste dagarna och lägger ut på matbloggen.


Jag undrar i mitt stilla sinne var den här veckan tog vägen, hur kan det redan vara torsdagskväll och bara en endaste dag kvar att jobba? Som för övrigt egentligen bara är en halv dag :-)
Oavsett var veckan tog vägen, hoppas jag, att mina planer för morgondagen håller. Jag har tänkt att baka, baka sött så det förslår ;-) 
Huvudingredienserna är äpple, päron och nötter. Av det kan man göra massor och jag har en nätt liten lista att bocka av.

Ha en härlig avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen. 
Tjingeling

onsdag 14 oktober 2015

Snart tänder vi marschallerna


Det är minsann inte mycket ljus kvar när jag stämplar in hemma efter jobbet :o Det märks verkligen att det har blivit höst och att vintern kommer allt närmare, inte på temperaturen men på ljuset.

Snart kan vi med gott samvete tända marschallerna i våra vackra klot från Aléns på Öland. Vi har haft våra i ganska många år, vi såg dem första gången på den allra första Skördefesten på Öland. Kort därefter hade vi lastat in två stycken i bakluckan :-)
Vi har en på vardera sida om huvudentrén, jag skulle gärna vilja ha fler, men prisbilden har verkligen ändrats :o

Vill man se kloten live, finns de lite överallt, mest imponerande brukar vara julmarknaden på Huseby.


Utöver att klotens käppar är fullkomligt inklädda med blommande ogräs, har vi en del andra blommor kvar i trädgården. Vi har, än så länge, klarat oss från markfrost så den vackra tidlösan blommar för fullt överallt!!

Ha en underbar avslutning på kvällen och en bra start på morgondagen. Tjingeling

tisdag 13 oktober 2015

Dubbelt upp


Det är baske mig helt otroligt!
I flera år har jag, löjligt nog, letat efter vita porslinshjortar. Nu äntligen har jag lagt vantarna på TVÅ par, för att vara på den säkra sidan blev det ett par liggande och ett par stående.
De kommer att göra sig helt fantastiskt bra på min tänkta adventsbricka :-)

Jag hittade dem hos Mariette (Liljor och Tulpaner och webshopen Tulipa)


Nu är det dags att sätta fart med föreläsningarna igen, den här veckan är det destillerade drycker som gäller :o

Ha en härlig kväll och en bra start på morgondagen. Tjingeling

måndag 12 oktober 2015

Det kom ett paket


Visst är det alltid lika kul att få paket! I dag brevlådan formligen proppfull, måndagar är ju reklamdagar. Bortsett från all reklam låg det två paket till lilla mig :-)
Stina (Fröken i Söder) uppmärksammade Rosa Bandet med en utlottning och jag hade turen att vinna deo från Forever.
När hon ändå skulle skicka bad jag om mer information om övriga produkter, främst C9 som jag är sugen på att testa.

I det andra paketet låg det något så sexigt som en bettskena ;-) Ni vet det där med spänningshuvudvärk, när den kommer från tänderna är den inte att leka med!!


 Över till något helt annat, att göra snygga avslut :-) Ni vet den där sista listen som aldrig kommer på plats vid en renovering ;-)
Hos oss var det egentligen inget problem, listerna satt ju faktiskt kvar. Däremot har det i alla år varit en förarglig glipa mellan parketten och golvlisterna, där det dessutom drar svinkallt på vintrarna.


Numera är glipan ett minne blott och det är dessutom drevat så att golvdraget ska minska. I gamla hus får man ju aldrig bort golvdraget helt, men det blir så bra det kan bli.
Snyggt blir det också och mycket enklare att städa, dessutom slipper man slå dammsugarmunstycket emot golvlisterna.
Tänk att en liten kvartsstav kan gör så mycket!

Ha en härlig kväll och en bra start på morgondagen. Tjingeling

söndag 11 oktober 2015

Bara vara


Just en så dag fick det bli, bara vara i köket ;-)
Tyckte det var dags att utmana huvudet och baka lite, både nytt och gamla favoriter i repris.

Päronen, från gårdagens skördemarknad, blev inspirationskällan till en ny päronkaka, recept kommer på matbloggen så snart jag hinner med :-)


Sonen efterlyste bröd, så det fick bli bagels, formbröd och surdegsbröd. Bagels och formbröd går ju ganska raskt att slänga ihop, få gräddat och klart. Medan surdegsbrödet står och jäser i kylen, för gräddning i morgon eller på tisdag.


Det fick även bli en stund bland spindlarna i växthuset, nu är sommarens spindelväv och annat skräp urstädat. 
Nästa helg blir det vinterisolering och inflyttning av medelhavsväxterna.

Kan konstatera att vädret är konstigt för årstiden, i trädgården blommar lavendeln om och knopparna på den vita kamelian håller på att slå ut. När kamelian väl kommer in i växthuset slår väl alla knopparna ut :o

Ha en härlig avslutning på söndagen och en bra start på den nya veckan. 
Tjingeling