lördag 14 mars 2015

ToR Medelhavet ......


.... nästan den känslan möter mig i växthusdörren, speciellt de dagar när solen ligger på och skapar det där lite speciella ljuset genom bubbelplasten.


Några frågade om växthuset vid ett tidigare inlägg.
Jodå, det är ett växthus som är uppvärmt hela hela vintern. Själva huset är bara halvt ihopbyggt med bostadshuset över en gammal källartrappa som fanns. Det gör att växthuset får stor luftvolym, trots att det inte är så många kvadratmeter.
Det är 10 mm isolerplastskivor i både väggar och tak. Under vintern isolerar jag med relativt tjock bubbelplast och har bara en liten växthusfläkt med termostat för att hålla temperaturen på 4 grader.


Jag älskar medelhavsväxter i krukor vilket gör att det är många skatter som ska övervintras. De som klarar inomhusluft, har snällt fått klara sig inomhus i vardagsrummet med tillskottsljus (men det är väl slut med det när vardagsrumsrenoveringen är klar).
De som vill ha kallare eller fuktigare än vad vi kan erbjuda inomhus, hamnar i växthuset. I vinter har det varit citrusträd, rosmarinbuskar, lager, pelargoner, agapanthus, kamelia och fikon som huserat i växthuset.


När frostrisken minskar åker växterna ut med fiberdukstäcke. När väl växterna är borta, strippas bubbelplasten av, det städas och fejas sen åker det in tomater, chili och annat gott som trivs i växthusvärmen under sommaren.


Än så länge har vi aldrig fått frukt på vårt limeträd, men i år ser det bättre ut. Det har varit en hel del blommor.


Vi ser även ett och annat fruktämne, nu håller jag tummarna för att de inte trillar av :-)

Mer bilder från det lilla, lilla växthuset finns HÄR.

Ha en fortsatt skön lördag. Tjingeling ♥ ♥

3 kommentarer:

Meta sa...

Så härligt det låter. Nackdelen med att ha en koloni och bo i lägenhet är att det är dåligt med vinterförvaring för såna växter. Hoppas vi kan lösa det når husen är klara på kolonin och vi kan ha mer värme på som det är nu så blåser det rakt genom huset och då går det inte att värma upp.
Önskar dig en fin och skön helg
Kram Meta

Sabelhagens Olivlund sa...

Underbar inlägg, jag tokgillar citrusväxter. Men har svårt med övervintringen, därav har jag inga alls just nu. Saknar både citrusen, oliven och fikonträdet.
Ha en skön lördag
Kram Maria

HWIT BLOGG sa...

Ja de är för underbara...jag stoppade ner alla fikonträd och olivträd i källaren i år, glömt att vattna och där har de stått i ett becksvart mörker men så idag kom jag på att jag hade dom där nere och TÄNK, små knopp på fikonen och olivträden har aldrig varit finare! Märkligt! De är verkligen tåliga...och jag är glad!
Kram till dig,
Titti