söndag 31 augusti 2014

Söndagsmys .....


....... efter fönsterputsning, mestadels inomhus på grund av regn, regn, regn ..... har jag gett upp städningen för idag.
Belöningen, en kopp te framför den tända brasan i mysfåtöljen.

Stakarna är en salig samling av arvegods och loppat. Skallen design Lisbeth Dahl
Ha en fortsatt bra söndag och en bra start på september. Tjingeling ♥ 

Söndagsstädat .....


....... efter mycket letande, hittade jag till slut gardiner till matsalen. Jag hittade dem där jag absolut inte förväntade mig att hitta något. Men man slutar aldrig att förvånas över Ikeas sortiment.


Lagom smutsvita linnegardiner och lika smutsvita spetsgardiner i en perfekt kombo. Redan innan satt stängerna tydligen på perfekt höjd för att få det där perfekta släpet längst ner mot golvet.


För att få linnegardinerna så där lagom skrynkliga, tvättade jag dem och hängde upp dem på stängerna våta och lät dem torka på plats.


Även en färgglad gerbera fick följa med hem, jaa inte från Ikea utan från mataffären :o Den får pigga upp matrummet ett tag, vilket i alla fall behövs idag. Grått, mulet och lätt dugg.


Fler söndagsbilder i Fabriken, finns HÄR. Ha en skön söndag. Tjingeling ♥

lördag 30 augusti 2014

Full pott ......


...... gårdagens semesterdag gick i "vinstlottens" tecken, hela dagen.
Maken och jag började morgonen med att hänga på låset hos Granngården i Karlskrona. Vi fortsatte till Biltema och for sedan raka vägen upp till Kalmar.
En helt underbar förmiddag i Kalmar där solen strålade i kapp med våra leenden :-)


Vi fortsatte över bron till ett lika vackert Öland, ett Öland som pustar ut efter sommarens anstormning och som laddar upp inför Skördefesten sista helgen i september. Med tanke på hur välfyllda fälten är kan jag lova att det kommer att finnas gott om pumpor på hela ön ;-)


Hos My blev det inköp av lager, lager som både ska formklippas och stammas upp. Den vi har, har ju fått sköldlöss som jag inte lyckas få bort och den kommer att få frysa utomhus i vinter. Vi kan väl låtsas att jag testar härdigheten, både på lager och sköldlöss :o


Vi åt en väldigt sen lunch på Hotell Skansen i Färjestaden, ni som följt bloggen ett tag kommer kanske ihåg att vi var här på whisky-provning förra hösten. Något som jag kan rekommendera, inlägget finns HÄR.


Det går ju inte att lämna Öland utan att lyssna på vågorna och andas lite hav.
Som sagt en dag i "vinstlottens" tecken. Det är inte ofta vi kan pricka av precis allt som är skrivet på inköpslistan, men det lyckades vi med (trots både Biltema och Ikea).


Ytterligare något som lyckades var mitt bak! Mjöl, vatten, salt och väntan. 
Tre dagar för att vara exakt, räknar vi in tiden för den nya surdegen får jag lägga till ytterligare några dagar. Men det var värt varje sekund! Nu vet jag att jag kan, kan baka surdegsbröd med bara surdeg, mjöl, vatten och salt. Förresten så består även surdegen bara av mjöl och vatten :o

Nu ska jag trilskas med mina nya gardiner i matsalen, om jag hinner blir det en ny duk också. 
Ha en underbar lördag. Tjingeling ♥

fredag 29 augusti 2014

Väldigt svampigt .......


...... jodå, det må jag säga. Gårdagen blev svampig på mer än ett sätt ;-)
Semesterdag, med huvud och mage helt ut-å-invända, jag förstår inte vad det är med min kropp och ledighet. Träning var ju bara att glömma!
Däremot fick vi återbesök av Anticimex, som hjälper oss att avhysa oönskade hyresgäster :o


Sen åkte vi ut i skogen, jag och maken. Målet var egentligen att fylla på förrådet med Karl Johan svamp, men de var riktigt svårflirtade.


Efter tre timmars rensning är kantarellerna förvällda och frysta. Karl Johan svampen ligger i torken, skuren i 2 mm tjocka skivor.


Även idag är det en semesterdag, en semesterdag med UTFLYKT på schemat. Vart hinner jag kanske uppdatera senare i kväll (på Insta uppdaterar jag som vanligt).

Jag måste ödmjukt tacka er som röstade på Cat´s passions under veckan, men tyvärr räckte det inte hela vägen.

Ha en helt underbar fredag Tjingeling ♥

torsdag 28 augusti 2014

Hemfixat .....


....... jag är definitivt ingen handarbetsmänniska (längre), heller ingen "pysselmänniska", men visst lite fixar jag väl lite ändå.
Som att ge mig på  projektet måla matsalsstolarna, jag har i alla fall orkat med mer än hälften och snart är jag klar.


Eller det "lilla" projektet att klä om en av favoritstolarna med mormors persianpäls. Tid tog det, men jag tycker det blev bra :-)


Ibland sätter jag mig till och med vid symaskinen, men det blir inga avancerade sömnader nu längre, gardiner, kuddar och sånt.
Eller så gör jag helt enkelt som i matsalen, tar mormors fantastiskt vackra överlakan med både brodyr och virkad spets och hänger upp på gardinstången. Det enda verktyg som behövdes var ett strykjärn :o


Jag är mer av en återbrukande DIY än något annat, kryddhyllan hittade jag av en slump och den var minsann inte i bästa skick. Men efter mycket slit av maken, är det den vackraste saken i hela köket.


Återbrukade korvhorn, ljusformar och vaser blir härliga ljusstakar på frukostbordet i köket.


På databordet står en återbrukad, rostig marschall"burk" XL, perfekt ljuslykta för gilleljus nu till hösten.

HÄR kan du kika på vad övriga fabrikörer pysslar med. Ha en härlig torsdagskväll. Tjingeling ♥


onsdag 27 augusti 2014

Jag hann först ..........


........ jodå, snabbast var jag allt :-) I år lyckades jag minsann plocka de röda nötterna före fåglar och ekorrar, visserligen hade de hunnit provsmaka men det var tillräckligt många kvar för att kalla det skörd.

De limefärgade nötterna (vanlig hasselnöt) är egentligen bara med för att visa kontrasten, kontrasten mellan hasselnöt och röd zellernöt både färg och storlek.


Den röda zellernöten har väldigt mörkt purpurfärgade löv och gigantiska nötter i röda höljen. Jag köpte den av Anders när han hade plantskola hos Mandelmanns.


Ha en härlig onsdag. Tjingeling ♥

Har ni inte varit inne och kikat på de nominerade bloggarna till veckans blogg på Besökstoppen, så gör det och lägg gärna en röst HÄR.

tisdag 26 augusti 2014

Höstens färger .......


....... höstens färger smyger ohjälpligt på oss och även in i inredningen. Visserligen bara lite smått, men ändå!
De mörkt bruna flaskorna, mjölsäckstyger och annat murrigt kommer fram allt eftersom. Det ska letas nya plädar, sys kuddar som ska få mjuka upp höstmörkret.


Den första, av de nya bakböckerna "Den Franske Bagaren", är snart läst från pärm till pärm. Den är bra på mer än ett sätt, ger bra grunder, väldigt instruktiv och för mig oerhört inspirerande. Så till den milda grad att jag tog min gamla surdeg från kylskåpet och begravde den, började om på nytt efter tips i boken. Nu bubblar min sure vän så fantastiskt att det är dags att börja baka bröd. Baka bröd med ett stort leende på läpparna ;-)

Ha en underbar tisdagskväll. Tjingeling ♥

Har ni inte varit inne och kikat på de nominerade bloggarna till veckans blogg på Besökstoppen, så gör gärna det och lägg gärna en röst HÄR.

måndag 25 augusti 2014

Halvvägs ........


...... måndag och ny vecka. Igen!
Den här veckan är ingen vanlig vecka, bara tre arbetsdagar och sen två dagar ledigt innan det dessutom blir helg :-)


Av den höga härliga luften som kommit senaste veckan har jag fått riktigt höstfeeling och med det suget på inredning tillbaka. Nu jagas det textilier, färg, och annat smått och gott.

Jag har lite nya idéer för några utrymmen här hemma, så jag har en liten efterlysning, inte så liten förresten :o

Är det någon som har ett zinkbadkar till övers? Jag letar med ljus och lykta just nu, helst ett stort kar eller ett sittbadkar. Men det får inte läcka!


Av bara farten storstädades hela huset igår, fönstren plockades rena från blommor som knappt klarat sommaren och en del av blommorna som varit på semester utomhus har plockats in igen.


Innan semestern bestämde jag mig för att vända min viktkurva och få ett bättre hälsotillstånd. Förhoppningen är även att min kroniska migrän ska minska i intensitet och kanske till och med ge mig huvudvärksfria dagar :-)

Förutom att yoga varje dag, träna på gymmet 2-3 gånger per vecka och dagliga promenader har jag även antagit en helt vansinnigt jobbig magutmaning som jag hittade hos Charlotte. Jag är på dag 15 och har alltså kommit halvvägs :o 

Ha en fortsatt härlig måndag. Tjingeling ♥

Har ni inte varit inne och kikat på de nominerade bloggarna till veckans blogg på Besökstoppen, så gör gärna det och lägg en röst HÄR.

söndag 24 augusti 2014

Mustiga färger ....


.... trädgårdenoch naturen har redan börjat bjuda på lite mustigare färger.


Flädern bjuder både på limefärgade blommor och de mörka bären samtidigt, vilket jag aldrig sett tidigare.
Grannarnas björkar börjar gå över i gulbrunt och äppelträden dignar av röd frukt (som tyvärr inte går att äta i år pga angrepp).


Fjärilsbusken är fortfarande givmild och producerar blommor i mängder. Blodtoppen förökar sig med rekordfart, men har tyvärr börjat lägga sig efter det myckna regnet och blåsten.
Tillsammans med lite grönt från sparrisen går det snabbt att plocka ihop en bukett av det trädgården bjuder på.


Här ser det ut att bli en vacker söndag med sol, även om det är en något kylig start, men solen kan säkert trycka upp temperaturen några grader så att det blir riktigt behagligt.

Övriga Fabrikörers söndagsbilder finns HÄR. Ha en underbar söndag. Tjingeling ♥

Har ni inte varit inne och kikat på de nominerade bloggarna till veckans blogg på Besökstoppen, så gör gärna det och lägg en röst HÄR.

lördag 23 augusti 2014

Plocka in sommaren innanför dörren .......


....... temperaturen har sjunkit i takt med det ostadiga vädret och det känns som att det börjar bli dags att planera för att börja plocka in sommaren innanför dörren.


Den ljusa hallen vid huvudentrén får ta emot en del av det som stått ute på entrétrappan.


Krukväxterna som frodats ute i trädgården under sommaren, flyttar närmare och närmare huset. Snart vet jag att de måste plockas in. Det lilla olivträdet i sin hink har redan flyttat in och får samsas med  med de gamla fotogenkannorna ett tag.


Men än njuter vi av sensommarljuset som strålar in genom de stora dörrarna och fönstren. 
Ha en härlig lördag. Tjingeling ♥

Har ni inte varit inne och kikat på de nominerade bloggarna till veckans blogg så gör gärna det och lämna en röst HÄR.

fredag 22 augusti 2014

Vad var det som hände, egentligen ....


...... helt oväntat är jag en av fem nominerade bloggar till veckans blogg på Besökstoppen. Jättekul!


Det skulle vara ännu roligare om ni går in och röstar på någon av oss fem som är nominerade, det går att lägga en röst per dag under den närmaste veckan. Röstar gör ni HÄR och jag blir inte ledsen om ni väljer att lägga rösten på mig, istället skulle jag bli väldigt glad och tacksam. 

Men nu tar vi helg! :-)

Det är ju fredag, en fredag när vi tar fredagsmys tillsammans med bägge barnen och dotterns sambo. Eftersom det är augusti, sätter vi upp kräftlyktor, fyller faten med skaldjur och dukar för bubbel och vitt vin. För att göra det hela lite matigare blir det även lite sallad och kantarellpaj. Till sist har jag tänkt avsluta med trippel choklad, hur har jag inte bestämt än men några idéer snurrar i huvudet ;-)
 Ha en helt underbar fredag. Tjingeling ♥

torsdag 21 augusti 2014

Beige ......


.... kan konstatera när jag tittar på bilderna att det är beige, beige så in i väggen.
Så låt mig presentera ett vardagsrum i beige färgton ;-) och med det stämplar jag in i Fabriken för höstterminen.


Just vardagsrummet, rummen egentligen, för det är tre rum i vinkel, är det rum där vi inte orkat ta tag i någon direkt uppfräschning.
De tre rummen är möblerade för lite olika funktion, det gemensamma är väggar, golv, tak och musik.
Den mittersta delen är möblerad för TV-tittande, med skön soffa och böjträfåtöljer. Musik är viktigt i familjen och givetvis är det möblerat för bästa ljud, vilket ger lite okonventionell placering av en del möbler :o


Delen närmast köket är möblerad för mys, spel och läsning (och musik). Bägge barnen har spelat/spelar lite olika instrument, det är sällan de spelar samtidigt så då är det ju bra att kunna samla allt på ett ställe. Piano, gitarr, saxofon och flöjter av olika slag har det blivit genom åren.


Vi har öppna ytor och få skåp i vardagsrummet, vilket gjorde att vi hade sladdar och kontakter överallt. Nu har vi skaffat oss några kuber på Ikea som döljer nästan all el. Enkelt, behändigt och mer lättstädat.


Vi har många punktbelysningar och ändå slukar färgerna allt ljus :o
Efter att ha följt Emmas renovering av sin familjs Dröm, har även vi skaffat hem färgkartor. Nu återstår bara att hitta rätt "vita" grundkulör innan arbetet med provmålning kan börja :-)
Den tredje delen av rummet visar jag inte här, för det är mitt, alltid stökiga, arbetsrum.


Inspiration från övriga fabrikörers vardagsrum tänker jag inhämta HÄR
Ha en skön torsdag. Tjingeling ♥

onsdag 20 augusti 2014

Inspiration ....


....... för att kunna ge inspiration, måste man fylla på sin egen.
Jag tankar ofta inspiration i magasin, böcker, hos andra bloggare och TV.
Fick ett ryck i söndags och gjorde om min arbetsplats, "lånande" sonens slagbord plockade undan lite, plockade fram annat och allmänt städade bland rekvisita.


Jag beställde böcker, böcker skrivna av en av mina favoritbagare, Sebastien Boudet, mer känd som den Franska Bagaren. Jag har inte hunnit läsa böckerna än, men jag är övertygad om att jag kommer att få många härliga timmar med näsan i böckerna och på köpet än mer inspiration till att baka "riktigt" bröd av naturliga ingredienser.


Vem eller vad inspirerar dig till stordåd?
Ha en härlig onsdag. Tjingeling ♥