måndag 30 september 2013

Allra sista ......


..... så är det, allra sista dagen i september och hösten är ovillkorligen här. Har höstat till det lite välkomnande på trappan med ljuslyktor, lite vildapel, en gammal krans och några kottar.


På bordet ställde jag fram ett krus med en bukett av rönn och vildapel.


Färgglada lönnlöv hittade även in till ett av borden i vardagsrummet.


I kväll blir det en brasa, en stor balja te och Dessertmästarna, sen kudden och senaste numren av Jeanne de Arc och Lantliv ;-)

Ha en skön måndagskväll. Tjingeling ♥

söndag 29 september 2013

Höst i hallen ......


...... lite gult, orange och grönt fick följa med hem i form av prydnadspumpor. De tillsammans med det redan bruna, får stå för höstfärgerna ett tag.


Pumpornas färger gör sig riktigt bra mot det rostiga och väderbitna.


I dag har det bakats ;-), skördats äpplen för lagring och lagats mat. Med lite tur hinns det även med lite städning och en promenad.
Ha en härlig söndagskväll. Tjingeling ♥

lördag 28 september 2013

Bortom regnbågen .......


.... vissa dagar har ju bara det där! Det där som ger lika mycket energi som en kärnurladdning :-)


 Bortom regnbågen, eller snarare i regnbågen, var vi på Ölands Skördefest. En fest i skördens tecken, i alla fall på den delen av ön som vi oftast väljer. Den södra så klart.


Här gick det att handla både majs, lök och potatis direkt vid åkern, eller så kunde man njuta av havsörn över land på riktigt nära håll.


Trots den kalla nordan, kunde vi ju inte låta bli att ta oss ner till den allra sydligaste udden och fyren Långe Jan på Ottenby fågelstation.


Jag kan lova att vi inte var ensamma med kikare och kamera, ändå kunde vi hitta en egen liten holk att spana vid.


En och annan gås hade stannat till för att äta upp sig och vila innan den fortsatta resan söderut.


Men vi spanade idogt ut mot havet och för första gången fick vi faktiskt syn på säl, både en och två ..... många


Urblåsta, kalla och trötta fortsatte vi sedan norrut mot bron och fastlandet. Varmt te och tända ljus har gett oss kroppsvärmen tillbaka, men jag kan lova att själen är laddad med energi.

Ha en skön avslutning på lördagskvällen. Tjingeling ♥

fredag 27 september 2013

Så svårt ......


........ det där med att ta bilder av sig själv, hur svårt kan det vara, egentligen?? Jag har i alla fall svårt att lyckas! Men jag har också insett att kameran är väl tung att balansera, hålla motivet och skärpan, allt med en hand :o


Men det var inte det inlägget skulle handla om, utan jag ville bara visa hur fin Helene, Emmasalongen, har gjort mig i håret :-) Men som sagt det blev ena sidan och ingen superskärpa heller för den delen. Asymmetriskt är det, snagg på ena sidan och hela nacken, "långt" (i alla fall längre ;)) på den sidan som luggen ligger på. Min egen hårfärg på allt snagget och blekta slingor i det längre håret.


Avslutar med ett riktigt gott fredagstips från butiken med gröna skylten. Musella (varunummer 2393), givetvis en italienare, från Valpolicella, kryddig smak med lite fatkaraktär med inslag av körsbär och choklad. En riktig hit till grytor och lite kraftigare pasta (gärna med ost).

Nu styr jag kosan mot Kalmar. Ha en skön fredag. Tjingeling ♥

torsdag 26 september 2013

Tjuvstart ....


...... tvingas vi att skrapa rutor, ta fram Primeboots och vantar - då tänker jag minsann tjuvstarta med glögg.

Hösten kom med besked med ett par minus, frost och härligt hög luft. Insåg, som med ett blixtnedslag, att jag inte har någon varm och vattentät jacka. Det blir till att jaga upp en snabbt som attan!


Blossas årgångsglögg från 2011 går minsann inte av för hackor ;-) Den fick stå för tjuvstarten och jag väntar med spänning på årets, flaskan är fin men slår absolut inte den snygga från förra året.
Här snurrar redan ideér på vad man ska bjuda på till årets glögg och när vi kommer närmare kommer även recepten att dyka upp på mat- och bakbloggen.


I dag tänker jag njuta av att det är fredag på en torsdag, visserligen full arbetsdag men jag ska avsluta med att bli ompysslad och bli fin i håret :-)
Ha en skön torsdag. Tjingeling ♥

onsdag 25 september 2013

Kontrastrik skördeonsdag .....


...... vilka fantastiska färger hösten bjuder på. Frukt i alla färger hänger som julkulor i träden, löven ändrar färg och låter skogen brinna ett kort tag innan löven släpper.


Här hemma skördade vi de allra första röda hasselnötterna från vår lilla "zellernöt".  De är fantastiskt vackra där de ligger men det ska bli spännande att smaka dem.

Ha en skön onsdag. Tjingeling ♥

tisdag 24 september 2013

Stå i köket .....


...... skulle jag väl helst av allt göra, men det betalar inga räkningar.
Eftersom jag är tillbaka på min arbetsplats igen efter fyra dagars ledighet får det bli stående bilder från köket istället.
Den mycket praktiska rullbänken har ni sett förut, men kanske inte från golvnivå. Det avslöjar lite mer av det som vi försöker gömma undan. Knäckebröd, brödburken, teburkar, müssli, honung, skorpsmulor och lite torkad Karl-Johan svamp.


 Jaa, det blev faktiskt inte mer än så av alla de svamparna vi hittade. Men helt ärligt tog vi bara tillvara på fötterna, skivade dem tunt och torkade. Kommer att bli fantastiskt gott till pasta, recept kommer så småningom.


Här är inte mycket nytt, bara vintage som byter plats ;-) Men jag trivs så bra vid min bakbänk, så den kan inte förekomma tillräckligt ofta.


I Karlskrona blev det te-inköp, därav "nya" burkar på plats, alla sorterna fick inte plats i befintliga.

Optikern?? Jodå, det var lite grann som att vinna på lotteri. Mina ögon hade inte ändrat sig ett enda dugg på två år, men glasögonen hade :o Efter 45 minuters mekande med bågarna såg jag perfekt igen :-)

Ha en underbar tisdag. Tjingeling ♥

måndag 23 september 2013

Klockorna ringer .......


...... trots att jag är ledig även idag, ringer klockorna, men klart senare än vanligt.
Karlskrona står på schemat och absolut första tiden hos optikern, hänger på låset direkt efter öppning. Det svåra blir sen att välja båge som man ska leva med i ett par år.
Med lite tur blir det även en lunchdate och en fotorunda innan hemfart.

Ha en skön måndag. Tjingeling ♥

söndag 22 september 2013

Somna gott .....


....... vill jag lova att jag kommer att göra. Efter några dagar med långa pass i köket är jag trött i ryggen men väldigt lätt i själen :-)


Det mesta av det som kommit ut från köket de senaste dagarna har förevigats av både mig och Lotta, men på väldigt olika sätt och med olika syften :-)


Det luktar fortfarande nybakat i huset, sovrummet är nyvädrat, nystädat och sängen renbäddat - kan det bli bättre? Jag kommer att somna så gott i kväll ;-)

Ha en skön fortsättning på söndagen. Tjingeling ♥

lördag 21 september 2013

Skogens guld .....


.... regnet som kommit till och från har gynnat svamptillväxten =)
Vi startade dagen med en tur till skogen, maken, dottern och jag. Karl johan svamp har vi inte plockat på över 10 år, men nu var de så fina att vi inte kunde låta bli. De kommer att skäras i lövtunna skivor och torkas.


Kantarellerna är godast som de är, nyplockade, lättstekta i smör. Men de här blir nog förvällda och åker ner i frysen.


Eftersom resten av lördagen var planerad i köket fick det bli uppladdning med brunch efter skogsbesöket. Det har bakats, bakats, bakats och tagits hand om äpplen. Just nu lagar jag äpplen på längden, bredden och tvären. Det ena experimentet efter det andra ;-)

Ha en skön avslutning på lördagen. Tjingeling ♥

fredag 20 september 2013

Mor-dotter dag i Kalmar ....


....... jamen vilket väder vi fick och vilken dag sen ;) En riktig heldag i Kalmar!


Vi började med shopping inne i stan, som vi dessutom bröt av med en lunchfika innan vi fortsatte shoppa.


Därefter blev det Hansa och det stora möbelvaruhuset. Tro det eller ej, men inte en enda servett och inte ett enda ljus följde med ut. Däremot nya påslakan, och massor till dotterns lägenhet och även till hennes pojkväns lägenhet.
Därefter gjorde vi resten av Hansa, utöver den sedvanliga matkassen följde även ett knippe rosor med ut.


Nu tar vi fredag med en bouillabaisse och något glas chablis. Ha en underbar fredag. Tjingeling ♥

torsdag 19 september 2013

Fredag på en torsdag ....


...... jamen, så blev det visst och jag är inte ledsen för det :) 
En långhelg på fyra dagar, bara så! Företaget skrev ett stoppdagsavtal i våras och det är de dagarna som vi fortfarande plockar utav (faktiskt ända fram till Lucia).
I morgon är det mor-dotterdag planerad i Kalmar, på lördag är det baka, baka, baka....... sen får vi se. Jag börjar i alla fall inte jobba igen förrän på tisdag.


I dag blir det lite bilder från hallen, som egentligen är ganska mörk - men det syns ju inte :o Vita väggar och tak, ljus golv, men det räcker ändå inte.
Hur gör man en mörk hall ljusare när det inte finns några eluttag? Vi får väl se om jag kommer på något, jag är så less på alla långa skarvsladdar vi har över allt.

Ha en skön torsdagskväll i höstmörkret. Tjingeling ♥

onsdag 18 september 2013

Hösttider, ljuva äppeltider ......


....... ibland är det riktigt bra med mossmata istället för gräsmatta ;) Äpplena som ramlar ner från träden blir inte en stötta och får fula, bruna fläckar! Det allra bästa är dock att äpplena inte har blivit angripna av någonting i år - det var länge sedan sist.

Nu pågår det massor av kok och bak med äpplen i det Davidssonska köket, recepten lägger jag ut vartefter på matbloggen.


Äppelsvarven får bekänna färg och jag måste säga att den fungerar väldigt väl - klart över förväntan. Skivorna blir perfekta för både bak och kok.


Lite andra hetare omhändertaganden äger också rum, de kräver handskar vid hantering och spisfläkten på för fullt vid tillagning. Hälften av våra chilis och habaneros är skördade, en del blandas med grönsaker till chutney och andra starka såser andra blir inlagda för att serveras som starka tillbehör. Även de här recepten kommer vartefter på matbloggen

Ha en underbar onsdag. Tjingeling ♥

tisdag 17 september 2013

Frukt i all ära ......


..... men Kivik bjuder ju även på härliga vyer ut mot den öppna horisonten. Trots regnet var det ändå ganska varmt ute, inte badvarmt men ändå ......


Efter musteri och fruktstånd sög det ordentligt i kaffetarmen. På Kiviks Strand Café hade frukosten avslutats och det var egentligen lite för tidigt för att vara fika-tajm, men det passade oss perfekt.


Chokladtårta och starkt kaffe, helt perfekt fortsättning på dagen ;) (en sån här helg är det tur att magen kan få lite hjälp av lactras)


Vi lämnade Kivik och Österlen längs gamla kustvägen via Vitemölla och de fina, tomma stränderna.


Med hem följde givetvis äpplen i flytande form, nästan lika gott som vin kunde vi konstatera. Vi ramlade även över en burk äppelblomshonung, ska bli spännande att se vad den kan göra med mitt bröd :)


Äppelmust med fruktkött är en av mina favoriter, bara man kommer ihåg att skaka flaskan före servering.


Den filtrerade musten är av Aroma, så god. Ha en skön tisdag. Tjingeling ♥