tisdag 31 januari 2012

Tisdagsfika .....


....... inte så dumt! om jag får säga det själv. Det är härligt när någon annan blir godissugen och känner sig tvungen att baka :p Dotter med pojkvän tog fram slev och bunkar - efter idogt arbete blev det en långpanna underbara fudgekakor.

Efter ett par såna härligheter är det tur att det är dags för yoga i kväll. Ha en fantastisk tisdag. Tjingeling

måndag 30 januari 2012

Släpp känslorna loss ......


 ......... det är vår - i alla fall i vårt växthus!

Det är helt otroligt, det är ju inte många timmar ljus ute, men pelargonerna de börjar blomma direkt.


Jag som inte ens hunnit plantera om och  klippa ner dem.


En rosmarinbuske i blom och den andra full av knopp. Det var nog en gynnsam höst för dem :-)


Fikonbuskarna spirar, det är massor av blad redan.


Fikonträdet har, nästan inga blad alls men desto fler fikon, de största stora som golfbollar.Vi har blivit bortskämda med två skördar från vårt fikonträd och med lite tur får vi det i år också.

Önskar en en härlig måndag. Tjingeling

söndag 29 januari 2012

Nu då ........


........... dagsljus och sol =  för ljust i stället. Aldrig är man riktigt nöjd :o


Jag hoppas att ni ändå kan skapa er en bild av hur lampan ser ut.

I dag har hela köket fått sig en rejäl omgång och städats från golv till tak, inklusive kylskåpet. Min vanliga söndagsterapi, söndagsbaket, det vill säga surdegsbrödet, står som vanligt på jäsning.

Ha en underbar fortsättning på söndagskvällen. Tjingeling

lördag 28 januari 2012

Nya ......


....... lampan är på plats över barbordet, liksom tavlan. Tyvärr hann det bli lite mörkt innan vi blev klara, därav det lite mysko ljuset. Hoppas att jag kan ta bild på hela lampan, inklusive motvikt, i dagsljus i morgon.


Självklart var vi tvungna att fira lite i dag med, lördagsmys med andra ord :D


Var i byns blomsteraffär i morse, de hade vita pärlisar :-) ett par krukor fick följa med hem. De är ju så söta!! Kommer att bli perfekta att plantera i rabatten på framsidan i sommar tillsammans med alla vita julhyacinter.


Eftersom jag har en liten svaghet för tulpaner, fick givetvis en bukett följa med hem. Jag kombinerade tulpanerna med blåris. Det har stått inne ett par veckor nu och det börjar tom att slå ut lite smått. Helt underbart!


Var först lite rädd för färgkombon, men blev övertalad! Det blev faktiskt inte helt fel - bra med en färgklick i matsalen.

Nu är det största baljan med värmande te som gäller och snart en kudde och ett gosigt täcke. Ha en underbar avslutning på lördagskvällen. Tjingeling

fredag 27 januari 2012

Fredagsmys .......


...... sen middag blev det, men mycket hann vi uträtta :) Många affärer blev det på vår snabbturné, jodå vi kan vara effektiva när det behövs!
De saknade detaljerna till köksskåpen är införskaffade, kolsyrepatronen bytt, vinkällaren är påfylld, kollonialförrådet likaså, även kylen fick sitt. Med andra ord är vi laddade för en fullspäckad helg ;D

Middagen då?? Det blev inte räkor, men väl annan mat från havet. Helstekt lax, romsås och amandinepotatis bakad i halvor till det en Bourgogne Blanc (Couvent des Jacobins, 5798). Det gjorde inte ont!

Nu kallar kudden. Ha en härlig avslutning på fredagskvällen. Tjingeling

torsdag 26 januari 2012

Fredagstips .......


...... redan torsdag och snart är den här arbetsveckan slut. Med vinterkylan har raggisarna åkt fram, allt för att skydda fötterna från de kalla golven. Japp, så är det - de jag har i stickorna är inte klara ännu!

I morgon är det fredag, fredag ......


....... vill bara tipsa om en perfekt förrätt med ett helt perfekt vin.
Räkcoctail, javisst, en äkta 80-talare men ack så god och enkel. Bottna en skål med hackad salld, fyll på med små, gröna ärtor, hackad rödlök och hackad purjolök. Fyll sedan på med "mjukkokt" ägg delat i fjärdedelar och MASSOR av räkor. Ibland gör jag en senaps- och honungsvinägrett för grönsakerna och en Rhode island sås att skeda på för var och en.

Vinet då?
En flaska från nya världen, Stoneleigh Chardonnay (6427). Supergott!!! Perfekt till räkor.

Ha en underbar torsdagskväll. Tjingeling

onsdag 25 januari 2012

Leverans .......


...... mycket väl emballerat kom inte en, utan två, efterlängtade leveranser. De befintliga armaturerna i köket ovanför barbordet formligen "äter" glödlampor. Det spelar ingen roll om vi sätter i vanliga, billiga modeller eller om vi väljer svindyra halogen eller led. Nu ska armaturerna ut!!!!!!

De ska ersättas av denna från Ölands Byggnadsvårdsbutik, en enkel svart lampa som är höj och sänkbar. Bilder kommer givetvis när den sitter på plats.


Några härliga visdomsord är väl inte helt fel? Beställt från Marthina som har Holmytorp Inredning & Design.
Även här blir det väl en bild vad det lider, den orden hamnat på sin plats.

Nu vankas det medelhavspaj, sallad och ett glas vitt. Ha en underbar onsdagskväll. Tjingeling

tisdag 24 januari 2012

Fettisdagsbullar .......


........ jaaaa, lite tidigt kanske. Men det gäller att vara ute i god tid!
Vad kan vara fel? Feta är de, tisdag är det och syndigt goda är dom, semlorna.
Som laktosintolerant är jag förvisad till min egna semlor - men vad gör väl det ;D Tänkte dela med mig av världens bästa recept:

Smält 100 gr smör i en kastrull, häll över 3 dl mjölk och låt det bli fingervarmt. Smula 50 gr jäst i en degbunke, häll över smör-mjölkblandningen och rör till jästen löst upp sig. Blanda ner 1 msk krossad kardemumma, 1 dl socker och 1 ägg, blanda 1 tsk hjorthornssalt med 9 dl vetemjöl special, rör ner mjölblandningen och bearbeta i 15 minuter i degblandare, tillsätt ev mer mjöl om  degen är kladdig. Låt degen jäsa i ca 1 timme.

Rulla ut 14 runda semmelbullar och låt dem jäsa 30-60 minuter under bakduk. Pensla med vispat ägg och grädda dem ca 10 minuter i 225 - 250 grader varm ugn.

Låt dem kallna på galler under bakduk. När de kallnat skär jag av ett lock, gröper ur lite av inkromet, fyller hålet med mandelmassa/marsipan mosad med lite grädde. Till sist på med grädde, locket och pudrar med florsocker.

Efter en sån frestelse är det tur att det är Yoga i kväll. Ha en underbar tisdagskväll. Tjingeling

måndag 23 januari 2012

Vårsådd .....


....... även om snötäcket ligger tjockt, väntar en vår runt hörnet. När våren kommer gäller det att stå beredd i startblocken ;D

Första chilisådden är nu nere i pluggbrättena. 14 heta sorter, 7 frön av varje, om några veckor är det dags att stoppa ner även de mildare sorterna och lite annat smått och gott som klarar våren i växthuset.

Ha en underbar måndag. Tjingeling

söndag 22 januari 2012

Premiär ......


.......vår i sinne men vinter ute.
Ett dygns snöande - det blev en del snö av det. För att inte tala om snövallen som plogen lämnade efter sig. Det fick bli premiär för första snöskottningen. Tur att maken var hemma ;D

Men jag hade en prima muta på G i min KA!


Nybakat med nymalet, nybryggt kaffe, det kan väl ändå inte bli fel?


Efter avklarade snöskottningspremiär blev det dags för premiär nummer två - hembakade semlor. Mumsigt värre, jag vågar påstå att det inte går att få bättre.

Hoppas att ni haft en härlig söndag och får en underbar fortsättning på kvällen. Tjingeling

lördag 21 januari 2012

I vinterskrud .....


....... jaaa, mycket snö är det då inte, speciellt inte om vi jämför med den meter vi hade för ett år sedan. Ser ni vad tomt set ser ut utan flaggstången? Det är liksom ett hål mellan äppelträden :-( Vi måste försöka få tag i en ny till våren som passar i de gamla fästena.
 

Tittar man noga på bilderna syns det att det faktiskt snöar idag.


Trädgården är just nu i vintervila, det har till och med blivit tjäle i marken. I mina rabatter står fortfarande de vissna perennerna kvar, men av det enkla skälet att de klarar en sån här vinter bättre när de är oklippta. Till våren blir de nerklippta, rensade och delade.


Alla våra träd har fått sina löv hopkrattade runt stammen, som en värmande socka och till våren blir de grund i komposten istället.

Ha en alldeles underbar fortsättning på lördagen. Tjingeling

fredag 20 januari 2012

Fredagsmys .......


...... efter en vecka som känts lika lång som två med många sena jobbkvällar och en rejäl förkylning ovanpå, är det verkligen skönt att det är fredag :-)


En skön fåtölj, en brasa, en varm filt, kardemummaskorpa, dansk ost, varm te och ..........


...... senaste numren av Lantliv och Drömhem & Trädgård. Då är det härligt med fredagsmys.

I helgen ska det förhoppningsvis bli ork över till att både slita på färgskrapan och målarpenslarna, jag vill bli klar med både köksstege och stolar. Det finns annat som väntar på den stora penseln :o

Snart drar det ihop sig till matlagning, en god middag ska trollas fram i köket av de bästa råvarorna med god dryck därtill.

Ha en underbar fredagskväll. Tjingeling

torsdag 19 januari 2012

Inspiration ......


......... enligt Wikipedia kommer ordet från latinets inspiro (inblåsa, väcka liv i). Oavsett var order kommer ifrån känner jag just nu avsaknad av inspiration, eller är det avsaknad av motivation eller rent av kreativitet???
Egentligen spelar det ingen roll!! Jag saknar ideér helt enkelt.


Vädret ger en ju ingen direkt energikick, så det som gäller nu är olika magasin, bloggar och Hemnet som inspirationskällor. I min idémapp ligger just nu väldigt mycket kök, allrummet/hallen i övervåningen och vårt sovrum. Golv, golv och åter golv, väggar och tak. Lister är svårt!!!!!! Varför ska det vara så himla svårt?


Bäst att ladda för veckans sista arbetsdag - en vecka som verkligen slitit - men snart så, snart är det fredag eftermiddag och vila som gäller.

Ha en härlig avslutning på torsdagskvällen. Tjingeling

onsdag 18 januari 2012

Ja se det snöar, ja ........


...... se det var ju kvällens överraskning, ett snöfall utan dess like - det snöar "dasslock". Inget jag är direkt sugen på, men det är bättre än regn :o

Här är det snorigt och hostigt värre, är just nu storförbrukare av mjukt papper, treo, nässpray och hostmedicin. Två arbetsdagar kvar den här veckan, någon som har tips på någon effektiv huskur??

Ha en härlig avslutning på onsdagskvällen. Tjingeling

tisdag 17 januari 2012

Det är HÖG tid ........


 ........ att beställa årets grönsaksfröer - i alla fall chili, som behöver sås NU!!!! Ett 15-tal finns redan hemma - men nyheterna ;-) de måste ju testas.


......... att registrera sig på studentportalen - nästa vecka börjar det. Åhhhh vad jag har längtat!! Den här terminen är det 7,5 poäng Digital bildbehandling, helt på distans dessutom, helt klart enklare när man jobbar full tid.


..... att ladda upp - i kväll är första Vinyasa yoga passet för terminen!!!! Det är alltid lika skönt att komma igång med gruppträning - behöver sporren liksom. Love it!

Ha en alldeles underbar tisdagskväll. Tjingeling

måndag 16 januari 2012

Mera ljus ......


...... även sovrummet fick sig ett ljust lyft när vi ändå njöt av helgens ljus. Vitt överkast och kuddar från det stora möbelvaruhuset - riktigt nöjd :-)


Inspirerande nattlektyr för en skön insomning och lite ögongodis för ett skönt uppvaknande.


Eftermiddagarna är ju fortfarande alltför mörka, så jag hjälper ljuset lite på traven i trappan upp.


Ha en härlig fortsättning på måndagen. Tjingeling

söndag 15 januari 2012

Ljus, ljus .......


...... sol ute och sol i sinne, vilken underbar helg. Två dagar med underbart väder. Kan man bli annat än glad??
Solen har dock en nackdel - det blir övertydligt att snabeldraken inte gjort sitt jobb på några dagar. Både draken och dammtrasan åkte kvickt fram och med vindens hastighet städades bägge våningarna!! Nu ska minsann inte den minsta lilla dammråtta våga sig fram ;-)


Helgens tulpaner har fått sällskap av vårkrispigt blåbärsris.
 

Jag har ovetandes tydligen dejtat en elak förkylningsbacill, så nu är det bara att ställa in sig på en vecka i förkylningens tecken.

Ha en särdeles härlig fortsättning på söndagen. Tjingeling

lördag 14 januari 2012

Heldag .....


..... först sovmorgon, sen heldag med barnen - bara sonen, dottern och jag, i Kalmar, stackars maken hemma på kontoret.
Vi hann med en hel del, både fylla bilen och tömma min plånbok :-)
 

Kalmar, i januari, snålblåst och temperatur runt noll grader - är KALLT och inte speciellt skönt, utomhus!

Tur då att maken fanns hemma och väntade med varm spis och och god dryck därtill. Önskar er en härlig avslutning på lördagskvällen. Tjingeling.

Vem snodde.........


...... först sol från klarblå himmel, sedan .........


....... som blixt från en klarblå himmel ;-) Vem snodde lyset????


Dramatik på hög nivå - vilket väder det blev, hagelstorm och utan förvarning.

Det var i går eftermiddag det. Vi får se vilka överraskningar vi får idag. Ha en underbar lördag. Tjingeling

fredag 13 januari 2012

Arbets- och studieplats .....


..... alla behöver vi en plats, där vi kan dra oss tillbaka och koppla av. När jag inte befinner mig i köket bland mina degar och kastruller sitter jag och myser i mitt lilla hörn.


Mina kvadratmeter består mest av böcker och en sekretär - men jag har mina viktigaste redskap inom räckhåll. Kamera, stativ, dator, lite handarbete och böcker.


Efter humör varierar jag mitt "ögongodis". Nu när julen åkte ut, fick det komma in lite tyngd med hjälp av mina strykjärn.


Köket kallar ;D här ska bakas baguetter till kvällens fiskgryta. Önskar er en underbar fredagskväll. Tjingeling