lördag 18 augusti 2012

Slår ett slag för stenugnsbakat ......


.... det vill säga ett slag för hembakat bröd som både är nyttigare men framför allt godare.


Vi äter ganska stora mängder bröd, både frukost och lunch (plus att sonen tar med hem till sig)


Sen tre-fyra år tillbaka har jag alltid surdeg i kylskåpet, min surdeg är en blandning av råg och vete vilket gör att jag kan baka både grova men också lite finare bröd med samma surdegsgrund.


När man sätter surdeg är renlighet A och O. Är det någon smuts på dina redskap blir det mögel och har du diskmedelsrester kvar på redskapen dör surdegsbakterierna.

Det går att sätta surdeg helt från grunden (ta Leilas eller googla, det finns massor av recept på nätet), det tar då ca en vecka. Men jag har hittat en genväg :o Saltå Kvarn har "Bakferment" i sitt sortiment, ett slags torkad surdegsgrund, med den har man en klar surdeg på tre dagar!

Nähä nu ska jag minsann ta och äta frukost ;)) Hembakat så klart!! Med laktosfritt bregott och extra lagrad ost (=laktosfri ost) Ha en underbar lördag. Tjingeling ♥

3 kommentarer:

Annelie sa...

Åh, vilken bra ide med surdegen. Jag kan knappt äta något bröd alls pga min mage. Jag kan bara äta max två skivor bröd om dagen och då är det Lingongova. Allt bröd som är jäst funkar inte, men kanske jag ska börja baka eget bröd. Är surdegsbröd bättre för uppblåsta magar? Härliga bilder du har på din blogg förresten, ha en härlig lördag!

Stina sa...

Åh, det där såg gott ut.:-) Kram

Villa Ryttarängen sa...

Du är så himla duktig på att baka du. Jag har tittat på boendet vid bruket och vi har inte bestämt oss riktigt. Vi kommer ju inte att vara där under skördefesten i år maken ska signera böcker på bokmässan så därför kör vi en tjuvstart två veckor innan. Ha en skööön helg! Kram Pia