måndag 27 februari 2012

Fingrarna i fel burk .....


....... citrusfukterna är ju helt underbara den här årstiden. Jag försöker att äta så mycket som möjligt, men även passa på att göra saft och annat gott.


Den här gången stod "vuxenmarmelad" på schemat. 1,8 kg av blodapelsin, citron, blodgrape och blond apelsin. Jag försöker i största möjliga mån att köpa de ekologiska, men diskar dem ändå med varmvatten, diskmedel och borste. Det tar en stund att finskära all frukten, men det är det värt.


All frukten ska ner i en gryta tillsammans med 1,5 liter vatten. Jag låter det koka upp och sen koka ytterligare 30 minuter för att skalen ska bli mjuka. Jag tillsätter sen 1,8 kg syltsocker och låter det koka upp, sedan får det koka ytterligare 10-15 minuter.


Häll upp den lösa marmeladen på varma burkar och låt dem svalna i rumstemperatur, det kan ta upp till en vecka innan marmeladen har fått sina "marmeladiga" konsistens. Så himla gott på rostad macka!!
Eftersom jag inte har något konserveringsmedel i marmeladen förvarar jag burkarna i kylskåp.

Ha en underbar måndag. Tjingeling

5 kommentarer:

Pia Gustafsson sa...

Vad gott det ser ut, hemlagad marmelad. Fina inspirerande bilder. Kram Pia

Ardisia sa...

Hej! Tack för grattishälsningen hos mig :) Jag är superglad!

Vad flitig du har varit! Marmeladen skulle jag gärna vilja smaka. Ser jättegott ut!

Ha en bra vecka,
varm kram
Mia

4U2 sa...

Mmmm Marmelad! ;)

Susanne sa...

Ååå så gott, ska jag testa!!
Så kul att du vill vara med i min tävling, lycka till ;)
Susanne

Fröken Dill sa...

Måste hinna koka marmelad medan det är säsong för goda citrusfrukter. Tack för tipset, det såg underbart gott ut!