söndag 8 januari 2012

Julens överblivna nötter .........


....... kan, med lite ansträngning, bli den godaste toscapajen.
Börja med att göra pajdegen; 3 dl vetemjöl, 2 msk råsocker, 100 gr smör och 3-4 msk iskallt vatten. Jag blandar allt i matberedare och kör snabbt till en smidig pajdeg. Platta ut degen i en pajform, dra upp degen även på kanterna. Ställ pajformen i kylskåpet en timme. Sätt ugnen på 200 grader.


Till toscasmeten behöver du förbereda 400 gram blandade nötter, jag tog valnötter, pecannötter, rostade hasselnötter och skållad, rostad mandel. Förgrädda pajskalet i 10 minuter, under tiden kokar du toscasmeten.
Blanda i en kastrull 2 dl strösocker, 2 msk ljuss sirap, 100 gr smör, 2 msk vispgrädde och 2 msk vetemjöl. Låt det smälta ihop ordentligt under omrörning, men får inte koka. Dra smeten år sidan och rör ner de blandade nötterna.
Häll toscasmeten i pajskalet och låt pajen fortsätta gräddas i ca 20-25 minuter, sänk ugnstemperaturen till 175 grader efter halva tiden.


Servera pajen avsvalnad, gärna med vispad grädde till.

Här ska fortsättas med söndagsbaket ;D Ha en fortsatt härlig söndag. Tjingeling

Inga kommentarer: