söndag 31 juli 2011

Tröst- ...... eller var det höst- .......


....... jösses vad med kantareller det finns! Gummistövlar på, heltäckande kläder och sen bara dyka ......


...... ut i myggskogen och plocka :D Många kantareller blev det!


Vi var ju uppe med tuppen - så det blev en andra frukost direkt när vi kom hem. Just nu finns det inte mycket som slår en varm kantarellmacka, smörstekta nästan direkt från skogen. Mmmmm


Årets vitlök är bärgad, 1/3 blev till en fläta, några kommer vi att äta upp ganska snart och några ska användas som sättlök till nästa års skörd.


Eftersom det ändå kändes som höst på något sätt; Vad sägs om min nya ljusförvaring?? Värmeljus kommer att gå åt i STOOORA mängder när höstmörkret faller på.

Men det sägs att det vackra vädret är på väg tillbaka - håller tummarna för det - det är ju många som fortfarande har semester :-)

Dags att nanna kudden - ska ju upp tidigt i morgon :-(  Tjingeling

lördag 30 juli 2011

Öland ........


....... först ett besök i Karlskrona, många pengar kostade det. Mina nya glasögon var klara.

Därefter en tur längs E22 norrut och en högersväng till Öland. Ölands byggnadsvårdsbutik i Glömminge stod på tur! Äntligen ;D
Handtagen till mina lådor i köket, 5 lådor ska bli kvar ochsen två handtag till träbakbordet. Jag har länge längtat efter en emaljskylt till skafferiet och nu är den också införskaffad. Jippie!!!!!
En del av det vi skulle ha, får vi beställa mailvägen, men det har vi gjort förr :o


En kort tur söderöver för en medhavd fika på en av alla de fantastiska rastplatserna på ön. Här fick vi, utöver fika i magen, inspiration för hur vi ska skulle kunna lägga våra öländska kalkstenar. Kanonsnyggt och lättskött!

Nu blir det taco! Ha en underbar lördagskväll. Tjingeling

fredag 29 juli 2011

Vill bara dela med mig ....


.......... av våra fantastiska Ingrid Bergman rosor. En ros, i kombo med kalla och sparris fick det bilda en namnsdagsbukett på kvällens middagsbord.

I morgon ska vi upp med tuppen så det är dags att göra kudden sällskap och lyssna på det sövande regnet. Ha en underbar avslutning på fredagskvällen. Tjingeling

Kakburken .....


...... för tre veckor sen lyfte jag på locket ......


........ SEMESTER. En semester som har präglats av lågtryck på väderfronten men högtryck på synålar, målarpenslar, städning, bakning och värk. Men jag har varit LEDIG!!


Sista dagen av ledighet :-( och det ösregnar!
 Men jag har mer SEMESTER att se fram mot, några dagar tillsammans med hela familjen och någon vecka tillsammans med maken.
 

Ha en alldeles underbar fredag. Tjingeling

torsdag 28 juli 2011

På plats .....


--- ett styck rymligt skåp - jaa, just det, skåpet är på plats i matsalen.


Om skåpet är det rätta, om skåpet har rätt färg, får framtiden utvisa ...... vi måste känna efter. Just nu känns det både väl mörkt och väl högt.

I dag har det varit väder för både bak, städning och målning - inomhusaktiviteter av skiftande slag. Ha en alldeles underbar fortsättning på torsdagskvällen. Tjingeling

onsdag 27 juli 2011

Vit, vitare, vitast .....


......... äntligen! Trappan är vit! Vilken skillnad det blev - färgen har en alldeles fantastisk skön yta att gå på och det kommer att vara så lättstädat.


Nästa steg är att köpa lister, först är det trappnosen och ändarna på de stegen som syns som ska skyddas med en 40 mm silverfärgad metallist. För att lösa steg två, blir det till att leta på internet efter lister som kan sättas mot väggen hela vägen upp, de måste dessutom vara böjliga :o. I mellantiden kommer även räckena att få sig en välbehövlig ansiktlyftning.

Nu har jag ont i varenda muskel och led i hela kroppen, men det var det värt :-)) Ha en underbar onsdagskväll. Tjingeling

Sommardessert .......


....... det finns inte mycket som slår en "Banana Split" ;D Den kan vara superenkel att fixa till med allt färdigt från affären - eller så kan man göra som vi gjorde igår.......


Jag började med glassmeten (mängden är anpassad till KA glassmaskin):
Vispade 5 äggulor med 1/2 dl strösocker. Snittade en vaniljstång och la i en kastrull tillsammans med 2,5 dl av vardera vispgrädde och mjölk samt 1 dl strösocker. Kokade upp gräddblandningen och hällde över äggulorna under vispning. Jag lät blandningen kallna.


Under tiden gjorde jag marängerna.
Vipade 8 äggvitor till skum, tillsatte 100 gr strösocker under fortsatt vispning, när smeten tjocknat hällde jag försiktigti ytterligare 100 gr strösocker. Vispade till smeten var så hård att bunken gick att vända upp och ner. Rörde försiktigt i 200 gr siktat florsocker. Spritsade ut marängtoppar med krusig tyll (18 mm) på bakplåtspapper. Satte in de tre plåtarna i 100 grader ugn i ca 2 timmar med varmluft. Jag bytte plats på plåtarna ett par gånger under torktiden. Marängerna är klara när de är lätta och luftiga.


Dags för glass!!! Ungefär en halvtimme i glassmaskinen sen in i frysen ett par timmar.


Dottern gjorde under tiden chokladsåsen:
Blanda i en kastrull, 6,5 dl socker, 5 dl vispgrädde, 100gr smör och 0,5 krm salt. Låt det sakta sjuda upp under omrörning. Tag kastrullen från värmen och rör i 1,5 dl kakako. Vispa med elvisp 8-10 minuter på hög hastighet. Smaka av med 0,5 tsk vaniljsocker.

Varva skivade bananer, glass, maränger och vispgrädde. Toppa sen med chokladsås och njut av denna syndigt goda sommardessert.

Ha en underbar fortsättning på onsdagen. Tjingeling

tisdag 26 juli 2011

Invigning ......


...... av första dynan - men vilken tid det tog att få den på plats - nu är det dags att börja med de två mindre dynorna till stolarna. Med lite tur är de klara innan vintern :o


Dynan fick bli helt slät - men med stora rosetter för att hålla den på plats.

Ha en härlig fortsättning på tisdagen. Tjingeling

måndag 25 juli 2011

Nya projekt .......


...... eftersom jag inte har något annat att göra ;o - har jag tagit hem ett underbart skåp att ställa i matrummet.


Jag har inte tänkt att trycka in ett skåp till, utan ersätta ett av de andra skåpen. I morgon, efter den dagliga trappmålningen, får det bli ett besök i Kemikalieaffären för att få tag i bets för att bättra på de få skadorna som skåpet hade.


Gårdagens skörd är nu omhändertagen, större delen stekte jag upp och förpackade för frysen.


De minsta blev syltade, perfekt för höstens grytor och pateér. Förpackade i ljuvligaste konservglasen.


Hade en så fantastisk tur, när vi var ny-nedflyttade till Småland, att få tag i en hel låda med konservglas tillverkade på olika (numera nedlagda) småländska glasbruk. Nya gummipackningar, både till burkar och flaskor köper jag från nätbutiken Hus-Modern.

Ha en underbar fortsättning på denna måndag. Tjingeling

söndag 24 juli 2011

Våga trotsa .........


.......... vi vågade! Vi trotsade den svarta himlen i morse, tog på oss gummistövlarna och stövlade ut i skogen med varsin svampkorg.


Målet var att leta upp och ta med hem mer av skogens guld. I dag fick vi dessutom gå i lugn och ro, utan skjutande jägare och flyende vildsvin (till skillnad från i fredags).


När vi kom hem, belönade vi oss med en andra frukost bestående av varsin kantarellmacka, följt av plättar med jordgubbssylt och grädde.

Kantarellrensandet bröt vi av med en jättegod namnsdagsfika hos barnens kusiner. Nu är vi mätta och belåtna och avnjuter några avsnitt av favoriten  "Vad blir det för mat?"

Ha en underbar söndagskväll.Tjingeling

lördag 23 juli 2011

Vi målar ........


........ så det står härliga till! Tänk er synen, hela familjen med varsin pensel och färgpyts, maken målar fönsterfoder, dottern målar matkällare, sonen målar köksluckor och jag fortsätter måla trappan :o

I går kväll tog vi ett brake, en trevlig middag hos svärföräldrarna.


Förrätten, nästan direkt från skogen till tallriken, nyplockade smörstekta kantareller med lök, persilja och sallad från deras trädgårdsland. Till det ett svalt glas med sekt. Mmmmmm, kan inte bli bättre!!!
Vi hann äta både varmrätt och en härlig hallontårta (med nyplockade vildhallon) innan vi for i väg i ösregnet för att hämta dottern i Ödevata.

Ha en god fortsättning på lördagskvällen. Tjingeling

torsdag 21 juli 2011

Äntligen ........


...... första lagret, mot en helvit trappa :-))


Nu förstår ni varför :o Vita väggar, vita steg och ....... terracotta-färgade .... (vad kallades de????) Spelar igen roll! Nu ska det bli vitt  ...... så småningom.


Skogens guld! Kantareller - årets första! Svärmor och svärfar var förbi med ett jättelass som vi fick ta del av . TACK!!! Smakade fantastiskt till viltkryddad köttfärslimpa med gräddsås och hemkokt vinbärsgele :D

Ha en alldeles underbar torsdagskväll. Tjingeling

onsdag 20 juli 2011

Hur svårt kan det vara .......?


......... Börja dagen med att leta färgskrapa, efterlysa sandpapper ..... Varför finns inte alltid, allting alltid hemma? :-(

Jaaa, skrapat blev det, sen tog det stopp! Nya tag i morgon.....


Mer tid över för fika, baka, fika, sy dynor, fika, städa, baka ....... Kardemummakaka, lavendeldrömmar och en laktosfri latte ....

Om SMHI´s löften om det kommande vädret slår in, får jag väl göra som Noak, leta fram en ark, flytvästar och samla ihop familjen för en längre båttur till helgen ;p

Ha en härlig avslutning på onsdagskvällen. Tjingeling

Entré .....igen? .........


..... jaaaa, faktiskt, men från norr denna gången. Antingen närmar du dig via en av de långa grusgångarna från väster, eller från garageuppfarten  i norr. Oavsett vilket håll du kommer från möts du av körsbärs-/bigarråträd och ......


...... en skuggrabatt omgärdad av torvblock och betong. Här trivs ormbunkar, hostor, skuggbräcka, fuchsia och jättedaggkåpa (tillsammans med en massa mossa och ljung som följde med torvblocken).

Innanför dörren möts varje besökare av en driva skodon, men det är bara att ta ett låååångt kliv över och stiga rakt in i köket :D


Ahhhhh - ni kommer för tidigt idag - kakan är inte riktigt klar :o

I dag har jag tänkt att ta några rejäla tag med målarpenseln - jag har ju trots allt semester ;D. Ha en underbar onsdag. Tjingeling

tisdag 19 juli 2011

Njutbart med egen odling ......


....... vad allting växer !!!! Regnet och värmen, som ju inte är idealiskt för sol och bad, är idealiskt för oss trädgårdsälskare.


Trots att jag skördade massor av kryddor i helgen, syns det knappt :o Är inte den gulbladiga oreganon helt ljuvlig?? Nästan självlysande med sina sjukt, limefärgade blad.


Nu längtar jag verkligen efter att få skörda våra första chili, vi har över 50 krukor med lite över 20 olika sorter. Spännande värre :D. Godingen ovan är Hungarian Black, snygg så det förslår.


Anaheim, inte någon av de hetare, men perfekt att ha i mat eller äta som den är, fylld med ost och gratinerad.


Jalapeno, ett måste,skivad och inlagd i vinäger, äter vi till det mesta.


Monkey Face, tror vi är en perfekt chili att fylla, då den verkar bli relativt stor men ändå har lite hetta.


Slutligen en med riktig hetta och sting, Habanero Mustard.

Ha en underbar fortsättning på tisdagen. Tjingeling

Stenugnsbakat dinkelbröd ..........


......... ett av de bröd, jag bakar om och om igen för att det är så fantastiskt gott.  Jag bakar alltid med ekologiskt mjöl för att få bästa smak och jäskraft, det behövs därför också längre arbets- och jästider.

Kvällen innan bak gör jag en fördeg genom att blanda 1,5 dl ljummet vatten, med 1 dl dinkel fullkorn, 1 dl vetemjöl special, 0,5 dl surdeg och ~ 10 gr jäst i en bunke och sätter över en plastfilm.


Dagen för bakning tar jag fördegen och blandar med 5 dl ljummet vatten, 2 msk honung, 9 dl vetemjöl special, 3,5 dl dinkelsikt och ~ 10 gr jäst. Jag kör detta på låg hastighet i degblandaren i 15-20 minuter.
Jag låter degen vila några minuter och blandar sen i  25 gr havssalt, 0,75 dl av vardera linfrön, pumpakärnor, solrosfrön och sesamfrön, kör degblandaren i ytterligare 5 minuter.
Jag täcker återigen bunken med plastfilm och låter jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Lägger in bakstenen (har du ingen sten kan du använda dubbla plåtar) på galler på nedersta falsen i ugnen, ställer en långpanna i botten och sätter ugnen på 275 grader.

Jag häller försiktigt ut degen på mjölat bakbord, viker försiktigt ihop degen (för att behålla luftbubblorna i degen). Delar degen i två delar som jag formar till två avlånga bröd och lägger i väl mjölade jäskorgar (har du inga jäskorgar kan du ta vilken bunke/form som helst, lägga i en handduk och mjöla ordentligt).
Låter bröden jäsa ca 1 timme under bakduk.

Stjälper försiktigt upp bröden på stenen i ugnen och häller 1 dl vatten i långpannan under stenen och stänger fort luckan. Efter 5 minuter sänker jag till 225 grader och låter dem gräddas ytterligare 20-25 minuter (innertemperaturen ska var 96 grader). Tar ut dem och lägger dem på galler att svalna.

Det här blir ett ljus och saftigt bröd som vinner på att ligga till dagen efter, på galler utan bakduk.

I dag fortsätter bakandet i semesterköket. Ha en underbar tisdag. Tjingeling