tisdag 31 maj 2011

Sommarliv - uteliv ........


....... ÄNTLIGEN!!!!!
Äntligen har vi lite sommarvärme igen - kunde inte låta bli att åka till växthuset och köpa lite nya växter till uteplatsen. Doftpelargoner - som är så ljuvliga med sina enkla blommor, dessutom doftar de massor så fort man bara nuddar dem.


Växterna är på plats om än något kala, men de växer snabbt till sig med lite sol och näring. Jaa, jag  vet, bordet är inte dukat och dynorna är inte ute. Dynorna är ännu inte sydda - men jag har det allra ljuvligaste tyg liggande, det är bara själva materialet till dynorna som ska hämtas på andra sidan byn. Såååå - dukat bord med ljuvliga dynor får bli i ett senare inlägg.


Känner ni chokladdoften? Den doftar helt underbart! Givetvis hamnade den också nära matplatsen.
 

Kunde bara inte låta bli denna underbara röda-vita rosenknoppspelargon heller, trots att jag vet att de inte klarar en enda droppe regn. Jag är övertygad om att jag hittar en lämplig plats till den innan nästa regn :o

Gå gärna in på Fabriken och kolla in övriga fabrikörers sommarbord. Ha en underbar tisdagskväll. Tjingeling

måndag 30 maj 2011

Strålande tider - glasstider ..........


........ så skönt att solen kommit tillbaka, knuffat undan all blåst och även bjuder på lite värme. Det gäller att ta tillvara på dagarna och njuta i vardagen, upp i ottan så att man kan komma hem tidigt och njuta av trädgården.


Sol och värme gör också att jag blir sugen på glass. Vi testade mangosorbet, det blev "så där". Nästa gång testar  vi något friskare.


Citron- eller kanske flädersorbet, mmmmm........ det får nog bli till helgen :D

Ha en underbar måndagskväll, glöm inte njuta av solen och värmen. Tjingeling

söndag 29 maj 2011

Söndag i växthuset ........


...... har inte hunnit lägga speciellt mycket tid, varken i trädgård eller i växthus idag. Men jag har hunnit konstatera att det växer så det knakar.
Jag har fortfarande chili på tillväxt, det här är andra sådden av det som inte tog sig vid första omgången. Även nysådd basilika på G.


I växthuset är det knökfullt! Jag har redan tvingats att börja ställa ut några plantor med busktomater. Gurkplantorna med sina stora blad stjäl väldigt mycket ljus. Mer lär det bli :o
 

Chili i långa banor, i dagsläget är det 29 krukor med chiliplantor av olika slag.


Monkey Face har börjat blomma ;D Knopparna är stora och sprickfärdiga på en hel del sorter.


Det är faktiskt lite gurkor på G inte bara blommor.

Fler inspirerande bilder i Fabriken hittar du här. Ha en alldeles underbar söndagskväll. Tjingeling

lördag 28 maj 2011

Jordgubbsröd lördag .......


.......... snart dags för prisutdelning och grillfest på golfbanan ;D Inte då för att jag eller maken har spelat men väl sonen tillsammans med vänner.


Vi har haft en lite lugnare dag, lång sovmorgon och lite småpyssel hemma. Dottern och hennes kurskamrater filmar i dag också, sen i morgon är det dags för mig att agera igen :o det gäller ju att vara utvilat då.


I dag njuter vi av jordgubbar, ett glas rosé och lite ostfyllda smördegsplattor. I normala fall är jag ganska skeptisk till roséviner, men det här köpte jag på tips från både Aftonbladet och Lantliv, "2010 Mulderbosch rosé".

Ha en alldeles förträfflig lördag. Tjingeling

fredag 27 maj 2011

Fredag med udda nöje ........


......... så var det fredag igen, upp i ottan för att utnyttja dagen till fullo.
Först jobb, så klart, sen hem för en snabblunch. Sen Kalmar - jaa det är inte klokt, känns snart som jag tillbringar min lediga tid i bilen! Men den här gången var syftet något helt annat än shopping :o


Skådespeleri och filminspelning stod på schemat - just det på schemat. En av de sista kurserna dottern har på sitt första år som student på Journalistik och mediaproduktion är just filminspelning. Härom dagen konstaterade de med små-panik att de saknade en skådespelare - det fanns ju inte mycket till val. Den här helgens sysselsättning ät därmed inplanerad, men inte riktigt som jag hade tänkt ;p


Nu sitter jag framför TV:n med datorn i högsta hugg - jag ska hålla mig vaken till midnatt för att - köra bil igen  - den här gången till Karlskrona och hämta maken som varit på försommarfest.

Ha en alldeles underbar fredagskväll. Tjingeling  

torsdag 26 maj 2011

Vardagslyx i all enkelhet .....


....... tänk att ha en hel cykel igen :D
Barnen har använt min cykel i flera år, men växeln slutade fungera och till siste blev det punktering. Men nu....


Växeln är lagad, punktering lagad och cykelhjälm införskaffad. Här ska njutas av cykelturer!


Det kallar jag vardagslyx! Nyttig vardagslyx dessutom!


Utöver en cykeltur i dag  har jag unnat mig ny frisyr och nya slingor. Nu ska jag njuta av en kopp te och nya Lantliv, som damp ner i brevlådan idag :o Japp, även jag hakade på en prenumeration till slut :-)

Tack för att ni tittar in, ha en underbar torsdagskväll. Tjingeling

onsdag 25 maj 2011

Återbruk och källsortering ...........


........ har en alldeles underbar, trearmad, lampa a' la 40-tal från min mormors hem. Skärmarna var så himla fula, men av med tyget och på med lite lackfärg stommarna. Voila!!


Är rätt nöjd med resultatet, om jag får säga det själv. Jag har även lyckan att ha en tvåarmad från makens morfars hem, men där saknas original skärmarna. Sååå, charmiga skärmar, 40-tals stuk, efterlyses härmed!!


Källsortering är ett fult måste, fult för att det blir en massa kassar överallt, ett måste för att det är vår plikt mot våra barn och den framtida mänskligheten.
Men nu har vi hittat en lösning, självklart i det stora blå-gula möbelvaruhuset i Kalmar. Perfekt storlek för den stora hallen och dessutom en utmärkt sittplats när man knyter skorna.


Här ryms både tidningar, pappersförpackningar, plast och glas. När kassarna blir fulla är det enkelt och bara ta med dem till miljöstationen. Soppåse, plåt och kompost har vi plats för under diskbänken i köket.

Håll i er i blåsten och ha en fortsatt härlig onsdagskväll. Tjingeling

tisdag 24 maj 2011

Välkomnande entré .........


....... är något vi verkligen inte har hunnit prioritera i år :(
Grusgångarna är inte rensade än och vår stora trappa har bara fått ut stol och bord för förmiddagskaffe i solen. Inget mys och inte en enda kruka så långt ögat kan se!


På den minimala altanen har vi ställt ut möbeln, men inte på sin plats, för här är fullt av hibiskusträd och boungavillea under utskolning Så länge vädret är så här instabilt lär växterna få stå kvar, vill inte ha dem sönderblåsta eller omkullvälta.


Hos övriga fabrikörer i Fabriken kan jag lova att ni hittar inspirerande trappor. Ha de gott i det omväxlande vädret. Tjingeling

måndag 23 maj 2011

Trädgårdsälskarens bästa vän ....


........rensa ogräs, klippa gräs och buskar, så frön, plantera plantor ....... Finns det något härligare?


Jag trivs lika bra med händerna i jorden som i en härlig deg. Enda problemet är att jag blir så torr om händerna av jorden.


Men nu har jag fått tag i bästa hjälpen för torra händer ;D Nu kommer mina händer att bli lika lena och mjuka som en bebis-rumpa :o


Mina första gurkblommor har visat sig, och jag börjar inse att om det blir bara en bråkdel så många gurkor som det är blomknoppar - då kommer vi att få äta MYCKET gurka!


Även de första körsbärstomaterna har slagit ut. Det är en härlig tid som kommer :D

Ha en alldeles underbar måndag. Tjingeling

söndag 22 maj 2011

Lång-picnic eller mini-semester .........


....... efter förra veckans magplask bakom neddragen rullgardin, blev det till slut en helt fantastisk helg :D


Vi styrde söderut, som vi brukar göra, men mer västerut än vanligt. Danmark är dejligt! Strandvejen från Helsingör till Köpenhamn :D Vilka fastigheter, vilka härliga affärer ........


Några mil längre söderut hittade vi den mest fantastiska rastplats jag stannat på. Bron var ett riktigt mästerverk, precis som mycket annat av dansk design.


Bordershopen i Puttgarden fick ett snabbt besök, det blev några flaskor vin till vinkällaren i alla fall. Rena bonusen efter en sån fantastisk utflykt.


Det blev väldigt sent hem, men vi hade sällskap sista biten av en under måne, lika lysande som självaste solen.

Fler söndagsbilder av övriga fabrikörer hittar du här. Misstänker att jag snart måste koppla ner mitt internet, tittar på blixtarna som korsar himlavalvet samtidigt som jag lyssnar på ösregn och åskmuller.

Sov så gott. Tjingeling

lördag 21 maj 2011

Lördag .....

 

 .....och dags för lördagsgodis!!!!!
Här är nybakat = godis, så vad passar då bättre än en gäng nybakade baguetter till lördagspicnic??


Eller kanske en grovis med hummus, sallad, paprika, lök och färska kryddor????

Var vi är och vad vi gör?? Det får ni se sen... Ha en underbar lördag. Tjingeling

fredag 20 maj 2011

Närodlat - hemodlat .......



........ det är inte mycket som slår hemodlad, nyskördad sparris.


Serverad med nygjord hollandaisesås, grillad kalkonschnitzel och lite pressad citron (från egen odling). Alla tiders festmåltid! Kan det va nåt för fredagskvällen, kanske??

Ett recept på snabbgjord hollandaisesås:
Smält 200 gr smör
Vispa två äggulor, tillsammans med 2 msk vitt vin till skum över svag värme eller i vattenbad.
Vispa sakta ner det smälta smöret, lite i taget. Smaksätt med salt, citron och peppar.

Ha en underbar fredag. Tjingeling

torsdag 19 maj 2011

Sommar, sommar, sommar.........


......... jaaa ..... inte än då, men jag längtar så efter lite värme. Solen visar sig då och då, men vill inte riktigt hela vägen. Dessutom blåser det rätt så ordentligt emellanåt.
 

Den här torsdagen blev inte som jag tänkt mig. Det blev en dag i vågrätt tillstånd hemma, istället för på på jobbet i lodrätt tillstånd. Men det finns ingenting ont som inte har något gott med sig - ett mörkt rum ger tid för egna tankar i lugn och ro.


Snart helg - en helg i utflyktens tecken med hela! familjen. Vart? Det får ni, precis som vi, vänta på att se.
Ha en underbar torsdagskväll. Tjingeling

onsdag 18 maj 2011

Kan det vara spök..........


........näe, inte riktigt. Det är fikonträdet som fått komma ut från växthuset, solskyddefaktor rekommenderas ;D
Jaaa, en hel del annat har också fått komma ut i solen, därför ser det mer ut som ett skrotupplag på vår uteplats. Det enda som sätter begränsningar för uppfinningsrikedomen är ens egna begränsningar. I år har ett gäng pallar och juteväv fått agera solskyddstält åt de mindre växterna.


En del av växterna har stått ute så pass länge, väl skyddade, att jag börjat sprida ut dem på sina platser och de får klara sig på egen hand. Om en vecka eller två ser det nog trevligare ut, om vädrets makter är med oss.


I trädgårdslandet går det undan, vinbärsblommor har ersatts av kart. Vitlöken är hög som jag vet inte vad. Scharlotten- och rödlök har börjat växa i kapp med vitlöken. Jordgubbarna har börjat blomma och sparris skördar vi för fullt från de äldre plantorna.


Gräslök, ruccolasallad och andra kryddor växer i kapp med löven på valnötsträdet.


När pallar och annat elände försvinner kommer jag, tillsammans med växterna, att njuta i fulla drag på uteplatsen.

Ha en alldeles underbar onsdagskväll. Tjingeling