torsdag 31 mars 2011

Torsdagsmys ..........



....... doften av nymalt kaffe, är helt underbar. Lyxig njutning! Vi kör med Zoegas hela bönor med Forza rostning.


Hembakat i all ära, men "Latmansfika" dvs köpebröd är gott någon gång ibland.

I dag njuter vi av att kunna diska rent, diskmaskinen fungerar helt perfekt :D Så himla skönt!

I morgon kväll är hela familjen hemma, det är inte så vanligt numera, och planeringen för morgondagens middag pågår. Mmmmm.

Ha en underbar torsdagskväll. Tjingeling

onsdag 30 mars 2011

Lill-lördag - igen ........


......... ytterligare en halv vecka har passerat, mer eller mindre rusat förbi med ljusets hastighet. Det är så mycket jag vill göra, men jag varken hinner eller har orken just nu.


Jag och dottern har njutit av ett svettigt yoga pass i kväll, medan maken och sonen njöt av att installera vår nya diskmaskin :o


Morgondagens oskrivna blad, får än så länge vara helt utan planer och pennstreck. Ha en underbar onsdagskväll och en skön torsdag morgon, må våren vara med er. Tjingeling

tisdag 29 mars 2011

Drömmar .........


....... är väl tillåtet en gråmulen dag? Sitta och fika vid boungavillean, den har tyvärr ingen lukt men ger en fantastik känsla av medlehavet i all sin enkelhet.


Eller tänk er tanken att sätta sig i närheten av citrusen, den har både doftande blommor och frukt samtidigt, med ett kall citron-lemonad.


Komplettera bilden med ett fikonträd, förra året fick vi massor av fikon - det ser ut att kunna bli ännu fler i år. Det är så himla skönt att sitta i skuggan av den stora lövkronan.


Självklart odlar vi även lite grönsaker - chili är en av våra nya passioner. Har man väl smakat dem, solvarma, hemodlade, vill man bara ha mer. Starkare, fruktigare, smakfullare och det kommer nya sorter hela tiden.

För att hjälpa drömmarna lite på traven, har jag nog sått närmare 80 plantor chili, en del tomater och gurka till växthuset. Planerar att plantera om de stora medelhavsväxterna i helgen - sen väntar vi på värmen ;D Den kommer förr eller senare!

Vilka drömmarna har ni?

Ha en underbar tisdagskväll och dröm härliga trädgårds- coh inredningsdrömmar. Tjingeling

Hörn .........


......... är riktigt mysiga, det absolut bästa hörnet är under biggarå-trädet, mellan magnolian och syrénhäcken.


Nummer två är nog vid växthuset bland alla kryddor under fikonträdet.

När vädret inte tillåter, får det bli hörnet i musik-rummet, med levande ljus och eldens lek genom glaset i rörspisen.

Varför nu dessa hörn? - Jo det är mina favoritblogghörnor! Japp - helt rätt, jag har inget tjusigt skrivbord, utan jag är portabel med dator, hårddisk och trådlöst internet. Sätter mig där jag känner att inspirationen flödar för stunden och där jag får plats.


Kika gärna in på Fabriken och övriga fabrikörers blogghörnor. Ha en underbar tisdag. Tjingeling

måndag 28 mars 2011

Vårtecken .........


........... hasselbuskarnas små och anspråkslösa honblommor är ett härligt vårtecken. Det betyder att det finns goda chanser till nötter även detta år.


Jag började ju att så för över en månad sedan, men det fortsätter med nya sådder varje vecka. Tom lite sättlök är införskaffad, röd och charlotten,de bästa efter vitlök och gräslök.


Nu i helgen sådde jag huvudsalladsfrön för krukning, och det lär det bli några omgångar till med några veckors mellanrum.


Här är förra helgens sådder, ja innaför vattendimman vill säga. Omsådd av några trilskande chilifrön, tomater, ytterligare några kronärtskockor, och gurka för växthuset.


Här innanför växer plantorna till sig som skolades om för två veckor sedan, någon vecka till sen får de inte plats längre och måste flytta till större krukor.


I växthuset har en hängpelargon övervintrat, nu är den full med knopp och börjar tom att visa färg.


Även hibiskusträden börjar vädra vår, nya blad, en hel del knopp och en och annan blomma.

Fler bloggar i Humlebackens vårteckenutmaningen hittar du här. Ha en fortsatt härlig måndag. Tjingeling

söndag 27 mars 2011

Det blir inte alltid ..........


....... som man har tänkt sig. Heldag i trädgården blev ersatt av heldag i köket! Det var västlig vind och så himla KALLT ute.


Två surdegar på jäsning, baguetter och "skrotbröd" redan klockan tio.


En tredje står under knådning i maskinen och ska blir till de ljuvligaste kanel- och sockerbullar.


Baguetter är så himla bra att ha i frysen, bara att ta upp och värma i veckorna.


"Skrotbrödet" innehåller massa nyttigheter, skållad krossad råg och massor med fröer av olika slag. Sist men inte minst fick det bli tekakor på beställning från dottern.

Som sagt, det blir inte alltid som man har tänkt sig, istället för träningsvärk av lövräfsning blev en brödfylld frys.

Nu blir det en stor kopp te med nybakad kladdkaka. Ha en underbar söndagskväll. Tjingeling,

Sommartid ..........


........ likt  HC Andersens kejsare var våra matsalsstolar i väldigt stort behov av nya kläder, sommarkäder. Det nya tyget inhandlades för några veckor sedan på det stora blå-gula varuhuset i Kalmar.

Det hemska orange-randiga ska bara bort!! Under det orangea, ett ännu hemskare rosa-lila tyg, typiskt 80-tal. Däremot sparade jag det tyget som jag kom ihåg från mormors tid (det hemska gröna). Det är dock inte original, jag gissar att morfar klädde om stolarna någon gång på 60-70-talet.


Gissa om det var många häftklammer och nubb att dra ur! Om jag inte hade ont i mina fingerleder innan, har jag det nu. Men jag blev väldigt nöjd med resultatet, 8 st stilrena matsalsstolar.


Nu väntar vi bara på den sista stolen, en karmstol som fortfarande står i min fars källare i Stockholm. Den ska också få en dyna i samma tyg och ett par mindre kuddar.


Önskar er en smaklig söndagsfrukost. Här ska vi vårpyssla i trädgården hela dagen.


Gå gärna in på Fabriken och kolla övriga fabrikörers söndagsbilder. Tjingeling

lördag 26 mars 2011

Något gott .........

......... till i kväll kanske?

Sonen var sugen på något nytt, såg ett recept på Recept.nu och "la en beställning".


Grillad entrecote, potatiskaka, rödlökssås och sugersnaps. Till det drack vi en helt fantastisk portugis, Topazio (Reserva 2008).

Vi tog parmesanost till potatiskakan och bytte ut kycklingbuljongen i såsen till kalvfond. Men jag säger bara det - ni måste prova.

Här skiner solen från en klarblå himmel och det vankas frukost. Ha en underbar lördag. Tjingeling

fredag 25 mars 2011

Nu är det ........


...... vårkänslor i luften, även SMHI bekräftar att så är fallet. Den meteorologiska våren har kommit ;D


En snabb shoppingrunda med sonen till Kalmar och ett helt gäng vårblommor inhandlade till zinkbaljan på trappan.


Men egentligen känns det lite överdrivet, så att säga, hela trädgården är full av vårblomster.


Men samtidigt är det lite vardagslyx att få ta blommorna hela vägen upp på trappan och göra lite mysigt.

I kväll blev det riktigt sen middag, men vad gör väl det..... i morgon är det lördag och tillåtet med sovmorgon.

Önskar er alla en god natt och en underbar lördag. Tjingeling

torsdag 24 mars 2011

Nu vässar .......


...... och slipar vi formen för bikini-säsongen - eller ......... Njae, kanske inte riktigt - det är nog alldeles för sent påtänkt - typ 15 år eller nåt.
Näe, här slipar jag formen för trädgårds- och golfsäsongen - det krävs ordentligt med styrketräning (och yoga för smidigheten), för att klara av vår trädgård och två 18-hålsrundor i veckan. Maken tränar nog mest med tanke på golfsäsongen :-)

Vilka förändringar som kan ske i trägården denna säsongen, återstår att se. En stenmur mot norr står enormt högt upp på önskelistan, tätt följt av ett större växthus. Men som sagt, den som lever får se!

Vi har en del målningsjobb som inte kunde ske förra sommaren pga vädret - det hoppas vi kunna genomföra i år istället. Ytterdörrar, fönster, staketstolpar...... listan kan nästan göras hur lång som helst.

En sak är i alla fall säker - odla ska jag göra - massor av pepparfrukter och tomater precis som förra året. Några nya grönsaker ska testas och vi ska komma på ett sätt att odla sallad - åt oss - inte åt sniglarna! Jaaa, förresten, slanggurka ska vi ha, det är tio år sen sist. Då var växthuset helt fullt av gurka - mumsigt värre kan jag lova.

Ha en underbar torsdagskväll. Tjingeling

onsdag 23 mars 2011

Kort .........


......... som i bild, eller kort som i liten?

Jaa, alltså inlägget blir kort som i liten och innehåller ett kort som i bild.

Ytterligare en underbar vårdag har passerat, vind och sol i en härlig kombination. Resultat? Absolut ingen snö kvar på tomten ;D Bara höstens synder som kommit fram, till helgen blir det krattning (om det inte blir ny-snö!)

Min kropp har varit på ett riktigt hårt yoga pass i kväll, men jag är banne mig inte säker på att huvudet var med. Så det får bli meditation och sen kudden.

Ha en skön onsdagskväll. Tjingeling

tisdag 22 mars 2011

Konst eller bara ........


....... konstigt. Det är upp till betraktaren att avgöra.


Återvunnet skrot i ny kostym, gjuten betong, tavlor eller foton på väggarna. Det mesta betraktas åtminstone av någon, som någon form av konst.

Glasurna designad och blåst av Willy Andersson för Magnor
 Som boende mitt i glasriket har även jag en del glas hemma, men det glas som ligger mig närmast om hjärtat är de glaspjäser som än unika. Riktiga konstverk, när jag betraktar dem.

Glasvas designad av Ardy Strüwer för Johansfors glasbruk
Konst eller bara konstigt, det är i alla fall mitt bidrag till Fabrikens tisdagstema, fler konst(iga) bidrag hittar du här.

Ha en underbar tisdag. Tjingeling

måndag 21 mars 2011

Vi firar ..........


......... våren, med en supergod äppelpaj med hemkokt vaniljsås.


Vaniljsåsen har de absolut enklaste ingredienserna och kan med enkelhet göras för några få eller många, till fyra personer tar jag:
3 äggulor
3,5 dl vispgrädde
3 tsk maizena
3 msk hemgjort vaniljsocker
Jag låter det sakta sjuda upp, utan att koka, till det tjocknar. Sen kyler jag snabbt av den.

Hemgjort vaniljsocker är enklare än det låter, jag mixar 2 vaniljstänger med 1/2 liter strösocker, passerar till sist sockret och förvara det i skafferiet i en burk med lock.

Ha en alldeles underbar måndagskväll. Tjingeling

Vårtecken..........


....... gula som solen och värmer själen lika mycket som solen värmer ansiktet.


Äntligen visar snödropparna upp sitt fantstiska inre.


Det som glöms under hösten, göms i snö, kommer ohjälpligt fram vid tö.


I dikena forsar den sista snön i smält form på sin väg ut i havet via Kyrksjön och Lyckebyån. Föreställ er ljudet - det är vår det.


Vilken underbar syn, en fladdrande flagga på en grön green. Kan få vilken längtande golfspelare som helst att få en tår i ögonvrån.

Se fler vårtecken i Humlebackens vårtecken utmaning HÄR. Ha en underbar måndag. Tjingeling

söndag 20 mars 2011

Mera kyckling ..........



  ..............vardgaskyckling med en touch av barbecue.
För fyra personer använder jag fyra stora kycklingklubbor som jag delar och lägger i en ugnssäker form.

I en kastrull blandar jag sen
25 g smör
0,75 dl råsocker
1 dl ketchup
2 msk äppelcidervinäger
2 msk HP-sås
2 msk worcestershire sås
2 msk Mango Chutney (Bengal spice)
1 ½ tsk Colmans senapspulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk mexikansk kryddblandning
½ tsk liquid smoke
10-15 stänk Chipotle tabasco
1 tsk Trocomare örtsalt
1 ½ dl vatten
Jag låter såsen koka upp och häller den sen över kycklingen. Ställer in formen i 225 grader i ca 30 minuter. Jag öser efter halva tiden. När tio minuter återstår lägger jag ner delade majskolvar i såsen.

I dag serverade jag kycklingen med påskgult, saffranskokt basmatiris.

Den här rätten är med i Jennies Månadsutmaning på Kalasgott .

Ha en underbar söndagskväll. Tjingeling

Omdaning .......


........ pågår i köket, nystart kan man väl kalla det. De äckliga bruna luckorna med knoppar ska bli underbart ljust gula med snäppspännen. Just love it! Under tiden är några skåp i taget riktigt trendiga med öppen förvaring.


....... är genomförd i sonens rum, förskottsbetalning för slipning av köksluckorna. Strykjärnet i New York i svart-vitt. Kan faktiskt tänka mig att ha en likadan i TV-rummet :D

Se fler fabrikörers bidrag till Fabrikens söndagsbilder. Ha en underbar söndag och passa på att njuta av solen. Tjingeling