måndag 31 januari 2011

Våffeldags .......


........ njae, kanske inte riktigt än! Men det gäller ju att va beredd, både på alla hjärtans dag och våfflor.

Både våffeljärn och hållare är ett lagårdsfynd som jag dragit med mig i en flyttlåda tillsammans med andra gjutna järnfynd i mer än 25 (!!) år. Jisses!
Undrar vem som släpat den lådan upp och nerför alla trappor i Stockholm innan den hamnade i källaren i vårt hus?

Synd bra att vi inte har någon järnspis i vårt hus :-( Men jag får vä ta fram det moderna dubbeljärnet istället, när det blir dags.

Ha en alldeles underbar måndagskväll. Tjingeling

Sorgen.......


...är bara början.
Efter en tid övergår den i något mindre smärtsamt,
men också större...
Något vi kallar saknad.


Ett år har gått, ett år av sorg, ett år av saknad.


jag har lånat de vackra orden av Anna Quindlen

söndag 30 januari 2011

Söndag med vårtecken ........


...... och vårtecken finns det gott om, om man är optimistiskt lagd till sinnet. Vem är inte det?
Det finns "gröna" fläckar på golfbanan, grön och gröna, mindre snötäckta i alla fall.


Rinnande vatten! Tolkar jag som smältande snö ;-)


Virvlande och porlande i dikena på sin väg ut till Lyckebyån.


En lång promenad med solen ömsom i ansiktet, ömsom i ryggen. En sol som värmer från en klarblå himmel. Livet är för härligt att leva.
 

Golfbanan är ett Småland i miniatyr med sina stenmurar, björkar, ädelträdsskog av ekar och bokar. Underbara dammar med nattssvart vatten, ett härligt djurliv och en underbar fauna.


En lång promenad stimulerar hungern, vad kan då passa bättre en en nybryggd kopp kaffe med cheesecake?

Ha en fortsatt härlig söndag. Tjingeling

lördag 29 januari 2011

Lördagspyssel ..........


......... äntligen en helt ledig dag och tid för pyssel. Sugen på efterrätt idag så det får bli cheesecake, med hallonkaramell och passionsfruktssås. Mmmmmmm!

Californian sourdough blev det också, hann inte igår :o. Vi hamnade nämligen i Karlskrona, lite shopping blev det men det får ni se en annan gång.


Tycker att min fönster blev lite mörka när adventsstakarna försvann, ska pyssla ihop annan sorts belysning på test. De här ska förhoppningsvis passa i köket när de är klara. Stommarna ska sprayas svarta för att matcha de dö-snygga sladdarna. Jaaa, ni lär väl får se mer av detta vid ett senare tillfälle.

Nu laddar vi för kvälls mat. Ha underbar lördagskväll. Tjingeling

torsdag 27 januari 2011

Lycka .......


....... är det att lyckas?

I så fall är jag väldigt lycklig :-) Jag har nämligen, för första gången, lyckats med en surdeg på vete, utan att först göra en russinjäst.


Det här var SÅÅÅÅÅ mycket enklare!!
Vispa ihop 2 dl ljummet vatten + 2 dl vetemjöl (ekologiskt) + 1/2 dl stenmalet spelt vete + 1 msk flytande honung. Häll upp smeten, som nu bör vara som våffelsmet i tjocklek, på en väl rengjord burk. Sätt över gladpack och se till att den sitter ordentligt med en gummisnodd.

Låt degen står och jäsa i två dygn i rumstemperatur. Det ska nu vara lite bubblor på ytan och lukta lite surt, som filmjölk. Om det inte bubblar och luktar surt, låt den stå ett dygn till.
Vispa ner ytterligare 1 1/2 dl ekologiskt vetemjöl special + 1 dl ljummet vatten. På med plasten igen och ställ i rumstemperatur.
Låt degen stå ytterligare ett dygn. Nu ska det bubbla ordentligt och lukta härligt surt, vispa ner ytterligare 1 1/2 dl ekologiskt vetemjöl special och 1 dl ljummet vatten. På med plast och gummisnodd igen.
Dagen efter ska du ha en härligt surdeg, lika bubblig som den på bilden. Det är alltså dags för det roliga, baka surdegsbröd på vete ;p

Varför stenmalet och ekologiskt? Det är helt enkelt så att det blir en bättre surdeg och det är definitivt mycket enklare att lyckas. Rumstemperatur? Ja, egentligen lite varmare, runt 25 grader behövs.

I morgon ska det bakas Sourdogh (mjuksega småfrallor), beställda av sonen.

Ha en underbar torsdagskväll. Tjingeling

onsdag 26 januari 2011

Mys på en onsdag ........

Mörkt insjövatten och vita näckrosor - vackert så det gör ont

....... är det tillåtet? Visst det är ju lill-lördag! Dottern och jag ska först på yoga i Emmaboda. Sen blir det varma mackor framför TV:n, Sveriges Mästerkock hägrar. 

Bilden lånad från http://www.mixr.se/lantliv

Som avslutning blir det sängen med en extrafilt, ett par extra kuddar och senaste numret av Lantliv. Mmmmm det är myyysigt det!

Ha en mysig onsdagskväll och njut av nuet. Tjingeling

tisdag 25 januari 2011

Tisdag .........

Armatur från Mora

.... jaha, nu tror ni att jag håller på att lära mig veckans dagar ;-) Men så är det minsann inte - det är dags för Fabrikens tisdagsbild.


Vi har inget lyxigt spa, ingen jacuzzi, näe inte ens ett badkar. Men vi har dusch!! Åh vi är så nöjda med den.

Handfat och pelare Svedbergs, armatur från Mora

Vi var tvungna att trycka in duschrummet på en ganska liten yta. Vi har valt att göra det relativt tidlöst, då vi har ett 40-talshus.

WC från Ifö

Det nya duschrummet är helt utan fönster, istället är det en blästrad glasdörr för att släppa in ljuset från det stora fönstret mot balkongen.


Jag saknar inte badkar - för jag tillhör dem som älskar att bada i havet!

Jaa, det var mitt bidrag till tisdagsbilden, går gärna in till Fabriken om du vill ha mer inspiration på temat BAD.

Ha en underbar tisdag. Tjingeling

måndag 24 januari 2011

Måndag ........

Fönstret i duschen/tvättstugan

 ..... arbetsveckans första dag och vilken dag sen! Vaknar till snöfall, snöfall.... helt fel väder :o
Men måndag är ändå måndag och plikten kallar, bara bryta ihop och komma igen!


Tur då att ha växthuset direkt utanför duschen, jaa inte vår nyrenoverade dusch då (den använder ungdomarna) Jag och maken duschar i tvättstugan längst ner i huset. Vår och sommar är det ljuvligt att bara stiga ut i växthuset nyduschad och barfota :-) Tänk er doften!!


Just nu är det inte så grönt här inne, men det är redan blad är på G på både fikon och agapanthus. Små, små fikon och blomknoppar på pelargon och oliv. De blommande rosmarinbuskarna visade jag ju för några dar sen. Grönskan står lager, oliver, calamondin och rosmarin som är härligt gröna året runt.

Ha en underbar måndagskväll. Tjingeling

söndag 23 januari 2011

Sköna, sköna söndag .........

Rågsurdegsbröd med dinkel och massor av frön

....... jag bara älskar att gå upp tidigt och börja dagens bak. Som vanligt är det minst ett surdegsbröd, det här råg- och dinkelbrödet kräver en surdeg med mycket "kraft" i.
I går eftermiddag tog jag 3/4 dl rågsur, blandade med 1 1/2 dl ljummet vatten och lika mycket ekologiskt stenmalet råmjöl.
Samtidigt tog jag 2 dl krossad råg, 1/2 dl grovt stenmalen dinkel, 1/2 dl av vardera linfrö, pumpafrö och solrosfrö. Över detta hällde jag 4 1/2 dl kokande vatten och rörde om.

Bästa rostbrödet bakat på durumvete och vetemjöl

 I dag på morgonen blandade jag ihop surdegen och skållningen från igår, hällde i 1 1/2 dl vatten och 1/2 dl rapsolja. Smulade ner 25 g jäst och rörde om till jästen rörts ut helt. Därefter hällde jag i 1/2 dl brödsirap, 20 g havssalt och 7 del vetemjöl special. Sen var det dags att låta maskinen knåda degen i 10 minuter på låg hastighet. Jag brukar faktiskt för det mesta få tillsätta någonstans mellan 1 och 2 dl vetemjöl special, ytterligare innan degen har fått en bra konsistens. Totalt brukar jag låta maskinen knåda i 20 minuter för att få upp ordentligt med glutentrådar.
Jag lägger in min sten i ugnen och sätter ugnen på max, 275 grader i min ugn.
Jag låter degen jäsa närmare två timmar i köket innan jag försiktigt häller ut degen på bakbordet. Jag knådar INTE utan endast viker ihop degen några gånger, delar degen i två delar och formar till limpor. Jag mjölar dem ordentligt och lägger ner i jäskorgarna.
Ytterligare en timmes jäsning och det är dags att försiktigt stjälpa upp limporna på stenen, jag gör två djupa snitt i varje bröd. Grädda 5 minuter på högsta temperatur och sänk sedan till 225 grader och fortsätt grädda till brödets innertemperatur är 98 grader (ca 20-25 minuter)
Jag låter bröden kallna på galler, utan duk och de får faktiskt ligga så till dagen efter.


Eftersom vi kommer hem ganska sent på kvällarna i veckorna, försöker jag att förbereda maten dagen innan. I morgon serveras det  kyckling i vitt vin med citron, lök, vitlök och oliver.

Det blev mycket text i inlägget, men så blir det om receptet ska med ;o
Ha en underbar fortsättning på söndagskvällen. Tjingeling

Söndag.......


........ och åter dags för en söndagsbild. Brunt, brunt som choklad, brunt som kakao, brunt som.... just det kaffe.
Helglyx är att mala bönor i lugn och ro, ljudet ä nästan meditativt och doften är mer än meditativ.

En nybryggd kopp efter en lång söndagsfrukost, mmmmm......... ni känner väl doften?

Nyfiken på fler söndagsbilder? Gör ett besök på Fabriken.

Ny dag, nya utmaningar - ta vara på dagen och njut av nuet. Ha en underbar söndag Tjingeling

lördag 22 januari 2011

Inte bara isrosor .........


....... som blommar. Det blommor även i växthuset :-)


Rosmarin - havets dagg - gör verkligen skäl för sitt namn. Mina rosmarinbuskar är fulla av de underbart ljusblå blommorna.Den tidiga våren går verkligen i pastellfärgernas tecken.


Som om det inte var nog! Utomhus har redan snödropparna runt persikoträdet visat sina knoppar!


Dagen har bjudit oss på underbart vinterväder, det var till och med promenadvänligt. En riktig lång promenad på skaren runt golfbanan blev det. Vi fick beundra naturens egna konstverk :o En läckande vattenslang på femte hålet har skapat ett underbart is-konstverk runt buskarnas grenar.

Nu börjar det lukta nybakat, dags att ta ut morgondagens frukostbröd ur ugnen. Ha en underbar lördagskväll. Tjingeling

Solnedgång ..........


...... över Kalmar sund i går eftermiddag. Vacker så det förslår!

Tog en tur till Öland, faktiskt den första sen vi var på julmarknad i Borgholmsslott helgen 2:a advent. Det var dags att fylla på potatisförrådet, det är få potatisodlare som når samma kvalitet som de på Öland.

Vi tog en fika i hamnen i Färjestaden innan vi vände åter till Kalmar för att storhandla.

I dag är en ny dag, med nya utmaningar och förhoppningsvis lite sol :D Ha en underbar lördag. Tjingeling

torsdag 20 januari 2011

Vilken underbar dag!


Sol från en klarblå himmel, nån minusgrad. Vårkänslorna riktigt spritter i kroppen! Synd bara att vara tvungen att jobba :-(
Det har varit några dagar med riktigt tö-väder, så nu har all snö förvandlats till is :o På vår tomt är det i alla fall så och dubbar under fötterna hade inte varit fel.
Som tur är, är de större vägarna är helt torra och rena.


Mångalen? Ja kanske!
Mångalen eller inte, det är torsdag kväll, fullmåne och nästan helg ;-)
Det bästa torsdagarna är fredagarna och att jag oftast inte jobbar hela fredagen, det ger en riktig lyxkänsla kan jag lova.


Ha en underbar torsdagskväll och passa er för varulvarna. Tjingeling

onsdag 19 januari 2011

Skönhetens förfall ......


......  tulpanen är vacker, från krispig knopp ända till kronbladen släpper.


De vita tulpanerna är nu ersatta av, jaaa jag vet inte vad jag ska kalla färgen, men lite orangea utan att vara skrikiga. Jaaa, jag gillar faktiskt färgen,omväxling förnöjer.


Åhhhh vad jag längtar efter ljus! Jag vill ta långa härliga promenader, med eller utan golfklubbor.
Jag vill ha det underbara natruliga ljuset som lyfter mina motiv, jag tycker fortfarande att det är så himla svårt att ta bilder med känsla i blixtljus (bouncer eller inte).
Jag vill känna värmen från solens strålar, tvingas kisa mot solen.... Åhhh vad  jag längtar!!
Den här årstiden måste jag verkligen anstränga mig för att leva upp till mitt motto "Lev idag, i morgon kan det vara för sent".

Mitt i veckan, snart är det helg igen. Ha en underbar onsdagskväll. Tjingeling

tisdag 18 januari 2011

Äntligen .......


...... har mina första fröer kommit från Impecta och Örtagårdens Planskola ;-) Helgen är räddad, för då ska här sås Chili i alla färger och smaker från de fruktiga söta till de hetaste heta. Gurka, tomater, kronärtskockor, sallad, bönor..... Jaaaa, allt ska inte sås nu, men snart så....

Nu är det te och en filt som gäller och kanske en bra bok. Ha en underbar tisdagskväll. Tjingeling

Tisdag och .....


bilden är lånad från Matts Mattor (http://www.mattsmattor.se/)
 ... dags för Inspirationsfabrikens tisdagsbild. Jag måste ju bara visa en härlig bild på min dröm-matta som jag hoppas på att snart få lägga in både i hallen och matsalen.

Ripsmatta i 100% bomull och är vändbar, finns i många storlekar och färgställningar. Mattan är verkligen som en bal på slottet, helt underbar! och kommer från Matts Mattor i Borlänge. Inte allt för nästgårds, men de har, som tur är, även nätbutik ;D

Vill ni se fler inspirerande bilder, gå då in på Fabriken och titta.

Ha en underbar tisdag. Tjingeling

måndag 17 januari 2011

Nu byter vi .......


..... diet och går över till något nyttigare. Jaaa - det är väl inte helt sant ;D Men frukt är väldigt vackert att ha framme och ett fantastiskt mellanmål.


Några vackra fruktknivar, både till lyst och till att skära päron med. Några polkagrisar blev kvarglömda under julen - men jag misstänker att de kommer att ha en försvinnande åtgång nu när de hittat fram igen.


Några riktiga lyxnötter, valnötter från Öland, finns kvar. De är verkligen en lyxprodukt, närodlad sådan och en njutning att äta.


Till slut kanske jag får fresta er med lite nybakat rågurdegsbröd, det här är boostat med pumpa-, solros- och linfrön. Men det går lika att bra att proppa i hackad torkad frukt och nötter om man hellre vill ha det.

Ha en underbar måndagskväll. Tjingeling

söndag 16 januari 2011

Alldeles nybakat .........


...... fick bli bästa gå-bort-presenten. För vad ger man ett värdpar som har allt och lite till, som dessutom är glada för mat?


Det fick bli en pittoresk korg med lite gott vin, jordgubbsmüssli, levainbaguetter och ett rågsurdegsbröd fullproppat med frön och andra nyttigheter.

Ha en fortsatt underbar söndag. Tjingeling

Nytt och hygieniskt i köket .........


....... det måste väl finnas fler än jag som ledsnat på fula, stinkande disktrasor?
Nu har jag slagit till och gjort ändring i saken!


Nya disktrasor och en torkhandduk, vävda av bomull och bambuviskos, tvättbara antingen i tvättmaskin eller i diskmaskinen. Sterilisera i mikron. Komposterabar när den är utsliten. Voila!!
Kan det bli bättre? Äntligen, alltid fräsch disktrasa, dessutom snygg!

I dag är det städning som gäller. Ha en underbar söndag. Tjingeling

lördag 15 januari 2011

Snö, snö och ännu mera snö ......

........ i dag var det bara att tända ljusen direkt på morgonen, Mörkt som i en garderob och snön vräkande ner, huaa!
Degarna står på jäsning, både rågsurdegsbröd och levainbröd, frukostmüsslin är klar och maken skottar snö. Visst är väl det en rättvis arbetsfördelning, så säg ;D

Ha en alldeles underbar lördag. Tjingeling

fredag 14 januari 2011

Krispigt ........


......... ja, krispigt värre faktiskt. Härliga vita, vårliga, krispiga tulpaner. Mmmmmm......


Så enkelt, så rent, så underbart! Behövs inte mycket för att förgylla tillvaron.


Nästa krispighet är en primör, färdiga alfalfagroddar.  Tänk, på mindre än en vecka och färdiga grönsaker för mattallriken. Mmmmmmm

Entre Kosta Boda Art Hotel (bilden är lånad från Kosta Boda)

I går var jag återigen på det härliga Kosta Boda Art Hotel, inte heller denna gången för boende eller spa, men väl för lite konferens och en trerätters middag.
Middagen gick minsann inte av för hackor:
Förrätt: Rökt lammytterfilé serverad med inkokt päron, rostade valnötter och parmesanost.
Varmrätt: Rostat ankbröst serverad med brynt kålpuré, betor och hasselnötsvinägrett.
Dessert: Ljumna hjortron serverad med hjortronsorbé och maränger

Glasbaren, Kosta Boda Art Hotel (bilden lånad från Kosta Boda)

Mätt blev jag och sent blev det, men det var det värt för det var väldigt gott.

I kväll blir det fredagsmys!! Ha en underbar fredagskväll. Tjingeling