fredag 12 augusti 2011

Äppeltider ......


........ dags att fundera på att ta hand om trädgårdens äpplen. Då är Moster Huldas äppelsvarv perfekt, skala , skiva och kärna ur äpplena på noll-tid.

Sonen gör sin sista dag på sommarjobbet idag, det fick bli en STOR äppelkaka med till arbetskamraterna.


När ugnen ändå var i gång blev det lite matbröd också. Hålkakor, ett enkelt recept som ger väldigt goda bröd:
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1/2 msk salt
2 tsk av vardera anis, fänkål och kummin
1 dl baksirap eller honung
8 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special
Smält smöret och häll i mjölken, ljumma till fingervärmt. Häll blandningen över jästen i en degbunke, rör till jästen rörts ut. Tillsätt stötta kryddor, salt, sirap och rågsikt. Rör degen långsamt i degblandare, häll i vetemjöl lite i taget till degen har en bra konsistens. Arbeta degen i ca 15 minuter, låt jäsa ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 gr. Häll ut degen på bakbord, knåda inte, forma 4 runda bullar som du försiktigt kavlar ut till 2 cm tjocklek. Nagga kakorna och ta ut hålet i mitten. Låt jäsa 30-45 minuter. Grädda sedan bröden i 12-15 minuter till de får fin färg.
De långa bearbetningstiderna beror på att jag bakar med ekologiska ingredienser, all mat och allt vi bakar är även laktosfritt.

Ljummet med en skiva lagrad ost. Yummie!!
 

Den vackra hemskördade sparrispotatisen får symbolisera min kärlek till matlagning och bakning.

Just nu blir det dock ingen matlagning (inte mycket äta heller, för den delen) men det är av övergående natur, om än lite långdraget. En hel vecka med feber, magknip och täta besök på husets minsta rum är inte så trevligt.

Ha en alldeles fantastisk fredag. Tjingeling

Inga kommentarer: