onsdag 29 september 2010

Livets GPS.......

..... finns det nån sån? I så fall skulle jag behöva låna en :o
.
Livet tar en svängom med oss, igen! Dags att tänka till, tänka om, tänka nytt, helt enkelt ta tillvara på möjligheten till förändring. Jag vet inte för vilken gång i ordningen.
.
Tur att det snart är helg! Vi har en hel del att se fram mot!
.
Ha en underbar onsdagskväll. Tjingeling

tisdag 28 september 2010

Mardrömmar..........................

........ är riktigt otäcka saker! Inte konstigt att vi drömde dem så ofta, när vi mötte denna syn varje gång vi gick upp för trappan till våra sovrum :o
.
Duscha fick vi göra i denna murriga garderob. Hua!
.
Numera möts vi av denna dörr istället, när vi kommer uppför trappan. Klart bättre än en överfull bokhylla :D
Visserligen är fortfarande vår mossgröna medaljongtapet kvar, men dess tid är räknad.
.
Innanför dörren möts vi av välkomnande vitt och svart, ljust och härligt. Skillnaden är som natt och dag!
.
Den här veckan är det bara lite smågrejor kvar och slutbesiktning för hantverkarna.
Vi ska fixa lite hyllor, tandborstmuggar, badlakan och lite annat fix. Sen........ sen är insidan klar!! Mardrömmen är över!
.
Ha en underbar tisdagskväll, det som är kvar av den, dröm inga mardrömmar. Tjingeling

måndag 27 september 2010

Vinden viner och mörkret.......

......... kryper närmare, nu är det legalt att kura skymning. Varma filtar, nybryggt te, massor av tända ljus och en bra kokbok - det är hög mysfaktor det.
.
Hela dagen har hösten bjudit på sig själv, med duggregn och snålblåst (läs halv storm). Ordentliga kläder, reflexer och pannlampa krävdes vid utegång - min del av utomhusvistelse begränsades till ett minimum. Till och från bilen och några kortare vändor på jobbet.
.
Tar det lite lugnt i kväll, ett par panodil och en varm vetekudde på ryggen. Ryggen lider fortfarande av sviterna från lördagens grepande i trädgårdslandet.
.
Ha en mysig måndagskväll och glöm inte släcka ljusen när du lämnar rummet. Tjingeling

söndag 26 september 2010

Laga mat i säsong.........

......känns helt rätt! Rotfrukterna är som bäst nu, liksom både lök och vitlök, för att inte tala om pepparfrukterna. 10 liters grytan på spisen, skärbrädan på bänken och bästa kniven fram....
.
Bryna alltsammans i olivolja tillsammans med grovmalen nötfärs, i med ett par burkar konserverade körsbärstomater, vatten, buljong och massor av grön kryddor. En timme på spisen, sen har vi mat för flera dagar!
.
Skördade de sista Jalapeno-pepparfrukterna för inläggning, hot och syrligt i ett. Helt underbara till tacos och annan plockmat.
.
Javisst är det söndag, ugnen är varm och degblandaren jobbar för högtryck. Veckoransonen ska bakas till en macksugen familj!
.
Om ni inte har testat Saltå Kvarns dinkelsikt, kan jag verkligen rekommendera det. Blanda med deras vetemjöl special och du får ett väldigt smakrikt bröd.
.
Dinkel- och grahamsbullar fullspeckade med rostade pumpa- och solrosfrön.
.
Ha en alldeles underbar avslutning på söndagen. Tjingeling

lördag 25 september 2010

Kockett fynd........

............ hur lycklig kan man bli över småsaker?
.
Sminkbord, litet, nätt, a´la 60-tal. Helt och hållet mitt! Nu ska här sandpappras och letas färg.
.
Lite 60-tals GLAMOUR ska in i sovrummet! Love it :o
.
Ha en perfekt lördagskväll. Tjingeling

Jag har skrivit det förut...............

.......... och jag skriver det igen:
.
HÖSTEN ÄR UNDERBAR! Vilket väder vi har, soldis och 20 grader varmt. Kunde lika gärna ha varit i början av augusti, om det inte vore för de underbara färgerna.
.
Dagens fallfrukt fick bli föremål för eftermiddagsfikan, äppelpaj med vaniljsås. Mumsigt värre ;o
.
Hagtornsträdet börjar få de mest fantastiska färger, knallröda bär som gör fåglarna mätta. Snart kommer även löven att ändra färg.
.
Tyvärr fick min rygg bekänna färg idag, "grepa" blöt matjord är inte det bästa för en stelopererad rygg. Tvingades överräcka grepen till maken, så han får färdigställa jorden för nästa års vitlöksskörd. Jag får snällt ta det lugnt några timmar istället :-(
.
Nu är det dags att förbereda kvällens mat. Ha en alldeles underbar lördagskväll. Tjingeling

fredag 24 september 2010

Oj, hur blev det så här...........

........ jättetistlar - kronärtskockor - blir dagens förrätt. Förrätt? Javisst det är ju fredag, igen!
.
Gårdagen gick åt till sena arbetsmöten och storstädning av duschrummet. Japp!!! Nu kan vi faktiskt använda vårt nya, härliga duschrum. Elektrikern har några småprylar kvar och sen är det slutbesiktningen. Jippie!
.
Fredag för oss är avkoppling och riktigt god mat. Efter tistlarna blir det färsk grillad lax med klyftpotatis, romsås och härlig sallad.
.
När grönsakerna hämtades hem från växthusen, kunde jag inte låta bli och ta med mig två turbanpumpor hem, de kommer att bli perfekt att ha till höstdekoration på trappan.
.
På eftermiddagen satt vi ute och tog en Dry Martini, döm om min förvåning när vi fick sällskap. Jag har en känsla av att det är samma padda som jag brukar ha som sällskap i växthuset. Paddan fick ingen kyss, den fick maken istället. Han hade förtjänat den ;D
.
Inne blommar bladkaktusen för fullt, blommorna är stora som handflator. Måste vara den underbara sommaren som drivit fram de underbara blommorna. Eller vad tror ni?
.
Ha en alldeles underbar fredagskväll. Tjingeling

onsdag 22 september 2010

Säsongens första .........

........ nattfrost, även Dackebygd måste få frost någon gång. Tack vare att Vissefjärda omges av vatten och stora ekar brukar vi klara oss väldigt länge, men i morse var det bara att ta på sig handskar och leta fram isskrapan.
Det var ju ofrånkomligt, någon gång måste ju första frosten komma. Tack och lov tog den inte speciellt hårt på växtligheten.
.
Kameran fick följa med ut i morse, kunde bara inte låta bli. Ordentliga slöjor steg från vattnet............
.
Vissefjärda kyrka är nästan helt omgiven av vatten, det är tom en stenvalvsbro ut till minneslunden. Är inte dessa höstmorgnar helt underbara? Jag bara älskar dem! I dag ljuset helt magiskt, önskar att jag hade haft mer tid. Men jobbet kallade!
.
En sista blick uppåt innan jag steg in i bilen, solen hade precis nått toppen på Vissefjärdas egen symbol, klockstapeln vid kyrkan.
.
Snart duschar vi kungligt, allt är nu installerat. Det är bara målaren som ska göra sista fixet, innan slutbesiktningen. Till helgen hoppas jag kunna göra storstädning av hela övervåningen och inviga duschrummet :-D
.
Ha en alldeles underbar onsdagskväll. Tjingeling

tisdag 21 september 2010

En liten, liten glimt...........

...... kan jag bjuda på.
.
En liten glimt av det mest privata och personliga rummet i hela huset. Ett rum under taknocken med fönster åt söder, takfläkt och svarta mörkläggningsgardiner.
.
Ett rum för avkoppling och dygnets vila, makens och mitt sovrum. Här har jag "stora planer", rummet är stort och tillåter utsvävningar. Dessutom är rummet utrustad med tre "kattvindar", walk in clossets om man vill. Husets skorsten går genom rummet, den är frilagd men inte omputsad, sen vill jag ha ekgolv, ljusa väggar, nymålat papptak, sänghimmel.......... Men, men........
.
........... var sak har sin tid. Först duschrummet, sen hallen och trappan, sen får vi se......
.
Ha en underbar tisdagskväll. Tjingeling

måndag 20 september 2010

Leta inspiration............

........ jag har letat och letat i snart vartenda hörn och det enda jag hittat är dammråttor. Inspiration och ork tycks ha ilat iväg - är det någon som hittat en vilsen inspiration med lite ork som knorr på svansen?
.
Jag kan inte skylla på höstdepression - för jag ÄLSKAR hösten. De underbara färgerna, den höga luften, skördetider och att får kura skymning med tända ljus.
.
Jag fuskade lite i kväll och lät Leila stå för inspirationen, lite matigare brödbullar. Dottern har beställt te, mackor med hemgjord skagenröra och kycklingröra till middag i morgon.
.
Dinkel och grahamsmjöl, tillsammans med vetemjöl special, lite härliga brödkryddor och rostade solros- och pumpafrön. Hoppas att de ska mätta!
.
Jag var riktigt glad att ha min nya parkas idag, det ösregnade när jag skulle hem från jobbet. Blev jag blöt? Inte alls :-D Tack Didrikson!
.
I morgon är en ny dag - ytterligare en dag att leta efter inspirationen - jag hittar den säkert där jag minst anar det :-)
.
Ha en härlig måndagskväll. Tjingeling

söndag 19 september 2010

Jag har gjort mitt val..........

....... vilken underbar dag! Blåsten har lagt sig, sol och regn om vartannat och dagen har bjudit på sysselsättning av blandat kompott.
-
Naturen bjuder oss nu på mer och mer färg. röda äpplen och bär, blåa bär och massor av gröna löv.
.
Ingrid Marie trädet har även det blivit beskuret, några få äpplen kanske vi får under senhösten.
.
Kryddorna har vägts in, lager, rosmarin och dragon. Kungarna i kryddlandet!
.
Torkas i buketter och blad för blad i torskapparaten.
.
Det vackra vädret lockade ut oss i skogen en stund. En skog full av guld......
.
..... guldgula kantareller. Det räckte till varsin macka, men också till vår hungriga frysbox.
.
En fantastiskt vacker Karl Johan och några få trattkantareller hamnade i torkapparaten tillsammans med kryddorna.
.
Hann även med att baka lite lunchbröd för den kommande veckan och givetvis att göra min medborgerliga plikt. Röstningen avklarades mellan svampplockning och matlagning.
.
Ha en alldeles underbar avslutning på denna helg. Tjingeling

lördag 18 september 2010

Lördagsmys i höstmörkret.....

....... tända ljus, värmande brasa, en gosig filt, något gott att dricka och trevligt sällskap. Kan det bli bättre? Hösten är inte så dum ändå!
.
Till kvällen blir det grillad lövbiff med klyftpotatis och hemgjord bearnaisesås. Till dessert blir det sen vaniljpannacotta med vaniljkokta jordgubbar. Mums!
.
Huset är nystädat och det börjar bli dags att ta tag i matlagningen.
.
Ha en underbar lördagskväll.Tjingeling

Håll hårt i hatten........

......... vindarna drar ordentligt. Vilket underbart höstväder, ena stunden sol, nästa ösregn och konstant denna blåst.
.
Var till Kalmar igår, nytt par linser ska testas! Igen! Det är svårt att hitta några som är tillräckligt bra - men det kommer at lösa sig.
.
Köpte mig en snygg höstjacka, en svart Didrikson parkas. Äntligen dressad för härliga höstpromenader!
.
Vi hittade lite lull-lull til duschrummet också. En Brabantia soptunna, toappaershållare och toa-borste allt i polerat rostfritt. Nu fattas bara lite hyllor, mugghållare och handdukar.
.
Hann även in en runda på det stora blå-gula varuhuset och hittade, ja faktiskt, hittade bokhyllor och bokskåp till övervåningen när duschrummet är helt klart.
.
Avslutade gårdagskvällen med säsongens första glögg och några praliner från Ölands choklad. Riktigt mumsigt!
.
Ha en fortsatt underbar lördag. Håll i hatten, regnhatten! Tjingeling