måndag 6 september 2010

Hembakat i repris - nu med recept...

..... på de absolut bästa frallorna man kan tänka sig. Det är lite jobb att få till dem, men det är det värt.
Den viktigaste ingrediensen är en bra ljus surdeg och den stora hemligheten med att få fluffiga matbröd är att arbeta degen LÄNGE i maskin.
.
1 1/2 - 2 dl ljus surdeg
5 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst
2 tsk havssalt
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk honung
2 dl grahamsmjöl
ca 12-13 del vetemjöl special
.
Ta fram din maskin och blanda surdeg, vatten, jäst, havssalt,rapsolja och honung i bunken. Rör till jästen löst sig.
Tillsätt allt grahamsmjölet och vetemjölet lite i taget till degen är mjuk, men inte kladdig. Degen ska arbetas kraftigt, 15-20 minuter i maskin.
Täck över degbunken med plastfolie och låt den jäsa till dubbel storlek, ca två timmar.
Töm upp degen på bakbordet, knåda inte degen!! dela degen i 12 delar och forma dem försiktigt till runda bullar. Lägg dem på plåt, lägg över bakduk och låt jäsa ytterligare en timme.
Sätt en långpanna i botten av ugnen och sätt ugnen på 225-250 grader.
Sätt in bröden i ugnen och häll 1 dl vatten i långpannan i botten på plåten. Var försiktig den heta ångan stiger snabbt! Grädda bröden i ca 15 minuter till bröden fått fin färg och känns lätta (innertemperatur 98 grader).
Låt bröden svalna på galler.
.
Ha en alldeles underbar måndagskväll. Tjingeling

Inga kommentarer: