söndag 17 januari 2010

Vad gör man med en kyckling och en lergryta

Misstänker att det är fler än jag som har en gammal "lergryta" i skåpet. "Römmertopf" var i ropet på 80-talet. Allt emellanåt när jag städar i skåpen blir jag påmind om den och gör några grytor sen faller den i glömska till nästa storstädning.

Idag var det en hel, färsk, kyckling som skulle tillagas.

Jag tog den sista biten rödkål och strimlade tillsammans med en röd och en gul lök. Hackade 6 vitlöksklyftor och en bit rotselleri lite grovt. Skivade 2 stjälkar blekselleri och hackade till sist en röd pepparfrukt.

Jag kokade sedan upp 2 dl vitt vin med en burk krossade tomater, 2 dl vatten och 2 kalvbujongtärningar.

Kycklingen delade jag ner i bitar och tog av skinnet.
Varvade grönsaker och kyckling i grytan. Kryddade endast med 2 tsk Öländsk vitlökspeppar, timjan och rosmarin. Jag hällde sedan över den varma tomat-vinsåsen och la i en burk chilioliver.


Jag la på locket och ställde in i 200 grader varm ugn i 1,5 timme. Under tiden kokade jag basmatiris.

Mycket smak och lite starkt, men gott!

Tjingeling

2 kommentarer:

Annika Christensen sa...

Oj oj det var längesedan jag gjorde något sådant. Kan bero på att jag planterade i min gryta. Ser gott ut.
Ha en skön kväll
annika

Elle sa...

Hade en sån gryta för längesen, men den har nog försvunnit i flytten, kanske finns den inte ens kvar?
Nu blev jag hungrig! Kanske gör jag kyckling idag!
Ha en skön dag!
Kram Elle