tisdag 28 juli 2009

Golf & trädgårdsvandring........

.... vi började dagen tidigt, allt för att hinna spela 18 hål på vår hemmabana, Emmaboda golfklubb. Vi är lyckligt lottade med "krypavstånd" till banan. Banan är i ett fantastiskt skick, en ljuvlig naturpromenad på 5 timmar :D. Fåglar, ängsblommor, fjärilar, ja allt vad naturen kan erbjuda när den är som bäst.

Det duggregnade när vi startade och när vi gått ett par timmar kom solen fram och det blev svettigt! Dottern passade på att vila så snart vi kom i skugga.


Tänkte bjuda er på några smakprov från trädgården, först trädgårdslandet som vi precis grävt om. Vi har flyttat in all vår sparris, i tornen klättrarbönor. I den bruna lådan har vi jordgubbar, för att de inte ska sprida sig ohämmat! I nästa vecka kommer det en ram och stolpar runt härligheten, allt för att skydda odlingarna från kaniner, råddjur, grannarnas katter och mördarsniglar. Tvättvindan ska bort! Om den ska ersättas ska den vara vacker och av trä!
Vi ska även gräva en rosrabatt för att göra ett trädgårdsrum för rosor, men jag har ännu inte hittat krukodlade exemplar av den sorten jag vill ha.

I växthuset är det trångt, 20 av vardera tomater och pepparfrukter. Kommer att bli mumsigt att göra chili och tomatsalsor i höst.
Två likadana cementkrukor flankerar grusgångarna in till trädgården. Planterade dem med perenner förra året och de har klarat sig riktigt bra, högst blir blodtoppen (som ännu inte slagit ut) lite daggkåpa och rödbladig alunrot. I bakgrunden syns vår ovala purpurfärgade plantering och den vit-grönbladiga häcken ut mot gatan.

Så här trist ser idag dubbeltrappan upp till huvudentrén. Planterat är randigt gräs och vildkaprifol. På våren innan gräset kommer är det fullt av röda tulpaner, blå pärlhyacinter och påskliljor. Marschallkloten görs av Alsens på Öland, har ett på vardera sida av trappen. De runda gjutjärnskrukorna är formgivna av Roland Gross och gjuts hos ITT.

På södra sidan av huset tronar vår agave, som numera har antagit en näst intill ohanterlig proportion. Närmare två meter i omkrets och lika hög (med kruka). Vi tvingas att baxa in den i huset varje höst, då den inte får plats i växthuset längre!

I våran skuggiga lund har jag satt Ålandsrot, för att lysa upp skuggan. Den blir helt enorm, lite över två meter hög. Lunden har vi skapat av Rönnsumak, Fläder, Rhododendron och ett Biggaråträd.
Avslutar dagens inlägg med att fira att jag äntligen har lyckats locka hit fjärilarna! Med blommande buddleja, lavendel, timjan och oregano.
TjingelingInga kommentarer: